« Sporttörténelem
    « Az egyesületről
     « Örökös Elnök
      « Örökös Bajnokaink
       « Örökös Tagjaink
         Induló tanfolyamok
             Feliratkozás hírlevélre
#   « Híreink
   « Képgaléria
    « Sportuszoda
     « Úszásoktatás
      « Elérhetőségek
Vissza a főoldalra


H í r e i n k (2016.05.27)

MOZGATTUK A KERÜLETET

Egy sportegyesület életében természetes dolog a mozgás, a civil szférában azonban a testedzés még mindig hiánycikknek számít. Több mint harminc éve éppen ezért hívta életre két kanadai város a Kihívás Napját, mely azóta az egész világon népszerűvé vált. A május végi rendezvénynek a „Sportolj legalább 15 percet!" lett a mottója, és ez a nap hagyományosan azt hívatott eldönteni, hogy mely település a legsportosabb. Magyarország és Zugló is csatlakozott a programhoz, s mivel a klubunk a kerület legnagyobb sportegyesülete, így a zuglói megmozdulásokba a nálunk sportolók edzésidejét is beszámolták. Zugló sporteredményeit a 70 ezer lakosnál nagyobb települések között regisztrálták, majd tegnap este a 21 órás zárást követően rangsorolták a nevezőket. Eszerint országos szinten a BVSC támogatását élvező Zugló a kategóriájában a hatodik lett, Budapesten pedig a IV. és a XV. kerület mögött a harmadik helyre állhatott fel. S, hogy számok nyelvére lefordítva mit jelentett Zuglónak a klubunk segítsége: tavaly ezen a napon 9.147 15 perces mozgást regisztráltak, idén azonban ez a szám már a duplája, 18.540 volt.

EGY, CSAK EGY LEÁNY...

Június 20-25 között a lengyelországi Torunban rendezik a vívók Európa-bajnokságát. Az olimpiai felkészülés közepette rendezendő világversenynek komoly jelentősége lesz, mert az Európa-bajnokság eredménye beleszámít majd a világranglistába, tehát a Torunban elért eredmények módosíthatják a riói résztvevők sorsolását. Ennek megfelelően a tíz magyar olimpiai résztvevő is pástra lép majd a kontinensviadalon. Azoknak a sportolóknak, akik lemaradtak az olimpiáról, ez az EB lesz az év fő sporteseménye, emiatt várhatóan nagyon megnehezítik majd az olimpikonok dolgát. A szövetségi kapitány döntése alapján egyesületünk is delegál egy vívót a Torun-i küldöttségbe, ahol a színeinket a női párbajtőröző Révész Julianna fogja majd képviselni.

AZ EGYIK SZEMÜNK SÍR, A MÁSIK MEG NEVET

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya megnevezte azt a 18 játékost, akikből majd a 13 fős riói keret kikerülhet. Egyesületünknek korábban három játékosa is eséllyel pályázott arra, hogy ennek az utolsó előtti szűkítésnek a nyertese lehet. Ketten, Takács Orsolya és Illés Anna is tagja volt az Európa-bajnok együttesnek, míg Kisteleki Dóra válogatott múltja miatt reménykedhetett az olimpiai szereplésben. Egy szövetségi kapitánynak a legnehezebb döntés, amikor egy keretszűkítésnél a kimaradókról kell döntenie. Bíró Attila sem volt könnyű helyzetben, amikor a 20 fős állományból a 18 fős olimpiai keretet kijelölte. Nekünk pedig, bár az egyik szemünk sír, a másik meg nevet, el kell fogadnunk az ő döntését, melyet remélhetőleg Rióban igazolni is fog. A három BVSC-s játékos közül ugyanis Illés Nusi és Takács Orsi továbbfolytathatja a munkát, míg Dóra - akinek a válogatottba történő behívásán az utolsó pillanatig gondolkodott a kapitány - megkezdheti a megérdemelt nyári pihenőjét.

A magyar női vízilabdakeret hamarosan ausztriai, majd egy amerikai edzőtáborba utazik. Ez utóbbi helyszínen három edzőmérkőzést is játszanak majd a házigazdákkal, illetve itthon, a margitszigeti uszodában rendezett BENU-kupán az ausztrálokkal, az olaszokkal és a spanyolokkal is megmérkőznek. A kapitány ez alapján fogja kijelölni azt a 13 játékost, akik Rióban is képviselhetik majd a magyar színeket.

VOLT MIT ÜNNEPELNI

Sokat kellene ahhoz visszalapozni az időben, amikor utoljára ilyen jól szerepeltek vízilabdacsapataink, mint idén. Klubunknál az utóbbi időben a póló - főleg férfi vonalon - elsősorban az utánpótlás-nevelésről szólt. Ha felbukkant egy-egy kiemelkedő tehetség, arra máris lecsaptak a jó kondíciókkal rendelkező nagyklubok. Ebben az egyenlőtlen versenyben pedig nehéz volt helyt állni. Amikor a női csapatunknál Petrovics Mátyás, majd a fiúknál rcz Tamás vette át az irányítást, egy szisztematikus építkezés kezdődött el. És ennek a munkának máris látszanak az eredményei. A női csapatunk idén a Magyar-kupában és a bajnokságban is helyt állt. Az előbbiben döntőt játszott az UVSE ellen, és a fináléban alaposan megnehezítette a jóval esélyesebb rivális dolgát. A bajnokságban is majdnem összejött a döntő, ám pont a legrosszabbkor, a Dunaújváros elleni elődöntőben fáradt el a csapat. Szerencsére a Szentes elleni bronzmeccsre ismét összekapták magukat a lányok, akik így éremmel zárhatták a bajnoki szezont. A fiúknak nem sok esélyük volt ilyen bravúrra, náluk a célkitűzés a biztos bent maradás volt, ám a csapatnak sikerült ezt a tervet felülírnia, és végül az ötödik helyet szerezte meg. Ez pedig azt jelenti, hogy ősszel ismét nemzetközi kupában játszhat a csapat.

A klub vezetése május 24-én egy ünnepi ebéd alkalmával köszönte meg az edzőknek és a játékosoknak az idei év kiváló teljesítményét. Szatmáry Kristóf elnök azonban nemcsak az elmúlt tíz év legjobb pólóeredményéért mondott köszönetet, hanem ígéretet tett arra is, hogy a klub a jövőben is minden támogatást megad majd a pólósoknak. Erre pedig szükség is lesz, mert mind a nők, mind a férfiak szeretnék ezt a sikert ismételni, sőt, ha lehet, akkor még túl is teljesíteni.

A LEGKISEBB IS SZÁMÍT

Klubunk labdarúgó szakosztálya két hónapja indította útjára új focinépszerűsítő programját. Tavasz elején az összes zuglói óvodában reklámozták a lehetőséget, majd azóta heti két alkalommal tartanak a Szőnyi úton játékos foglalkozásokat a gyerekeknek. Varga István utánpótlásedzőtől megtudtuk, hogy a kedden és pénteken 16.45-kor kezdődő foglalkozásokra azokat a 4-6 éves lányokat és fiúkat várják, akik az óvodában is szeretnek labdával játszani. A népszerűsítő edzéseket Bursi Gábor tartja.

A foglalkozások két hónapja tartanak már, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az óvodás korosztály körében. Június 15-vel azonban nemcsak a tanév zárul majd le, hanem az ovis foci is pihenőre tér. Azok a gyerekek, akik már megfertőződtek a foci szeretetével, nem maradnak játéklehetőség nélkül. Klubunk ugyanis nyolchetes napközis tábort szervez, melyre nemcsak a nagyobbakat, hanem az óvodásokat is szeretettel várjuk. A focinépszerűsítő program és a nyári tábor iránt a helyszínen személyesen, illetve Varga Istvánnál a 06/203931397-es telefonszámon is lehet érdeklődni.

ASZTALITENISZ UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS AZ ÉLEN

2016 május 22-én az M4 Sportcsatorna Kisbajnok című műsoában egy néhány perces riport jelent meg asztalitenisz szakosztályunk utánpótlás-nevelő tevékenységéről. Ezen a linken tekinthető meg a műsor, 15:50 perctől kezdődik: http://www.mediaklikk.hu/video/kisbajnok-2016-05-22-i-adas/ 

A JÖVŐRE NÉZVE

Már a következő szezon jegyében rendeztek kadet és junior válogatókat a párbajtőrözőink számára. A Nemzeti Sportcsarnokban megrendezett versenyen a négy döntőből - kadet és junior, lány-, fiú - háromban a mi vívóink is finalisták voltak. A junior női párbajtőrözők között Szondi Laura a hatodik, míg a kadet fiú párbajtőrözők között Majnik Roland az ötödik, Pierson-Bartel Róbert pedig a hetedik helyen végzett. A legnagyobb sikert a kadet lány párbajtőrben arattuk, ahol az aranyéremért klubunk két versenyzője, Borsody Emma és Petri Renáta vívhatott. Kettejük csörtéjét, és a szezon utolsó versenyét Emma nyerte. Folytatás ősszel, és az új szezon remélhetőleg az ideihez hasonlóan sikeres lesz.

FÖLDINK ÉRMET NYERT A VÉRTES MARATONON

Május 8-án rendezték a VI. Ghost Villapark Vértes Maraton kerékpárversenyt, ahol egyesületünket Földi Bence képviselte, aki ismét szép eredményt ért el, és ezúttal egy ezüstérmet hozhatott haza. Bence a Vértes Maraton 57 kilométeres középtávján indult, ahol az összetettben a 4., míg a férfi korcsoportban a második helyet szerezte meg.

OLIMPIÁT ÉRT A DÖNTŐ

A magyar éremesőben kisebb visszhangot kapott, hogy a londoni úszó Európa-bajnokságon a 4×200 méteres férfi gyorsváltónk is biztosította a helyét az olimpiai csapatban. Köszönhetően annak, hogy az előfutamban szédületeset úsztak a magyar fiúk. A kvartettet Telegdy Ádám, Kis Gergő, Bernek Péter és Kozma Dominik alkották. Péter és Dominik elképesztően nagyot úsztak, és nagy szerepük volt benne, hogy a magyar váltó a legjobb idővel jutott a döntőbe. A fináléba a még kvótanélküli országok közül rajtunk kívül csak az izraeliek jutottak be, ezért a legfontosabb feladatunk az volt, hogy őket megelőzzük. Az előfutamban látottak miatt azonban ennél jóval vérmesebb reményeink is voltak. Aztán kiderült, hogy az összes riválisunk komolyan vette a döntőt, azaz a legjobbjaikkal szálltak vízbe, és jóval jobb időket úsztak, mint tették azt délelőtt. Mi pedig egy picit talán el is fáradtunk, ennek köszönhetően a fináléban nem sikerült megismételnünk a jó szereplést. Az alapvető célt azonban elértük, az izraelieket ugyanis sikerült megelőznünk a döntőben, ami ezúttal olimpiai szereplést ért. Rióig pedig még elég idő van a javulásra.

VOLT KAPUSUNK A VÁLOGATOTTBAN

Ma este Elefántcsontpart legjobbjait fogadja a nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott a Groupama Arénában. A találkozó előtti sajtótájékoztatón Bernd Storck szövetségi kapitány többek között egy fontos bejelentést tett. A magyar csapat kapuját a válogatottsági csúcstartó Király Gábor mellett - valamelyik félidőben - az a Gulácsi Péter fogja védeni, aki labdarúgó karrierjét klubunk színeiben kezdte. Péter ugyanis a Szőnyi úton kezdte a pályafutását, innen került az MTK-hoz, és ment a Sándor Károly Akadémiára, ahonnan elég gyorsan elvitte az FC Liverpool. Angliában a felnőtt csapatba nem sikerült bekerülnie, ezért a Red Bull Salzburghoz igazolt, ahol bajnoki címeket és kupagyőzelmeket szerzett. Ennek a csapatnak a „testvérgárdájával" a német Red Bull Leipzig-gel idén a Bundesliga II-ből az élvonalba jutott.

KORÁBBI EDZŐNKET IS DÍJAZTÁK

A Magyar Edzők Társaságának elnöksége jóváhagyta a dr. Kemény Dénes vezette Mesteredzői Kollégium javaslatát a 2016. évi Mesteredzői Díj, az Edzői Életmű Díj adományozására, valamint a 2016. évi „Az év edzője" és „Az év szövetségi kapitánya" címre. A Mesteredzői Díjra 22, az Edzői Életműdíjra 13 pályázat érkezett be idén. A mesteredzői díjat három, az életműdíjat pedig négy szakembernek ítéltek oda. A díjakra, címekre  pályázni lehetett, azok benyújtásának határideje: 2016. április 29-e volt. A MET elnöksége Molnár Zoltán elnökletével május 18-i ülésén hagyta jóvá a Mesteredzői Kollégium javaslatát. A Mesteredzői Kollégium tagjai: dr. Kemény Dénes, Pécsi Gábor, Kovács Tamás, Mocsai Lajos, dr. Hegedüs Csaba, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Csank János, Mészáros Lajos és Zrínyi Miklós.

Nagy büszkeségünkre az idei díjazottak között egy korábbi BVSC-s edző is található. A négy életműdíjas szakember egyike az a dr. Tim Gábor, aki a 90-es évek közepétől egészen az ezredfordulóig a Szőnyi úti uszodában dolgozott, és az utánpótláskorú gyerekeknek - elsősorban az 1986-87-es korosztálynak - tanította a vízilabda alapjait. A csapatával többször nyert gyerekbajnokságot, és a kezei közül olyan játékosok kerültek ki, mint Kiss Gergely, Hárai Balázs vagy Decker Attila, akik azóta már a magyar sport történetébe  is beírták a nevüket. Dr. Tim Gábor 1985 és 1992 között, valamint 2006 és 2011 között az MVLSZ tehetséggondozó programjában is dolgozott. majd az MVLSZ honlapjának szakmai tanácsadással foglalkozó rovatát vezette.

PÜNKÖSDI PINGPONGSIKEREK

Május 14-15-én a Marczibányi téri Ormai László Asztalitenisz-csarnokban rendezték a felnőtt Budapest-bajnokságot, az „Ács Gábor Emlékversenyt", melyen első számú pingpongosunk, Do Phuong Nam egyesben és párosban is remek eredményt ért el. Egyesben a főtáblán a mosonmagyaróvári ifjabb Németh Pétert és a győri Lung Dánielt legyőzve a negyeddöntőig jutott, ahol a SZERVA versenyzőjétől, Oláh Benedek Mártontól szenvedett vereséget, így végül az ötödik helyen végzett. Párosban Vitsek Ivánnal viszont még egyet sikerült előrébb lépnie, az elődöntőben aztán a Fazekas - Lindner duótól kapott ki, és lett végül harmadik.

MOLNÁR GÁBOR ARADI SIKERE

U19-es kerékpárosunk, Molnár Gábor május 7-én Aradon, a Cupa Aradului körpályás mezőnyversenyen a férfiak mezőnyében a harmadik helyet szerezte meg. Az erdélyi nagyvárosban kijelölt 1,77 kilométeres körpályán a mezőny 11 kört teljesített. A hatodik körig Gábor az élen haladt, ekkor két versenyző elszökött a mezőnytől, innen került ki később a verseny győztese is. Gábor 44 másodperces hátránnyal a mezőnnyel együtt követte a szökevényeket, a mezőnyhajrát pedig sikerült megnyernie, így a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

TÚL GYORS VOLT A 200 MÉTER

Több szempontból is túl gyorsnak bizonyult a 200 méteres gyorsúszás klasszisunk, Bernek Péter számára. Egyrészt, mert az előző napi 400 méteres verseny után nehéz volt neki újból felpörögni, másrészt ő leginkább a 400 méteres távra van behangolva, amelyen az erejét is jobban be tudja osztani. Ennek ellenére ő is, az edzője, Nagy Péter is, és mi is azt vártuk, hogy a londoni Európa-bajnokságon 200 méteren is döntőbe jut majd. Peti az első előfutamban állt rajthoz, amelyen végül az ötödik helyen ért célba. Már sejteni lehetett, hogy ez az eredmény kevés lesz döntőhöz, amit aztán a második előfutam igazolt is. Amely erősebb volt, mint a Petiéké, hisz a szám magyar specialistája, Kozma Dominik, aki hatodik lett a saját futamában, is megelőzte Berneket. A két magyar a 10. és a 11. helyen végzett, így mindketten lemaradtak a döntőről.

-         Nem vagyok elkeseredve, reggel sokkal rosszabb volt, és tavaly még nem is nagyon tudtam ilyen időket úszni. A váltóban meg fogom tudni úszni a legjobbamat - mondta Péter az előfutam után.

Mi pedig bízunk benne, hogy beváltja majd az ígéretét, és a váltóban valóban jó időt fog úszni. A fő verseny azonban nem ez az Európa-bajnokság számára, hanem a riói olimpia. Ha szeretné, hogy a legfőbb vágya teljesüljön, Péternek ott kell majd igazán nagy időt úsznia.

DUPLÁZTUNK AZ ORSZÁGOS BAJNOKSÁGON

Miskolcon, az egyetemi körcsarnokban rendezték az országos bajnokságot a felnőtt kötöttfogású birkózásban. A pénzdíjas rendezvényen 24 szakosztály, 87 birkózója küzdhetett a nyolc kiosztott bajnoki címért. A legtöbbet - kettőt - végül a Cegléddel együtt nekünk sikerült begyűjteni, hisz az ászaink közül Korpási Bálint és Kiss Balázs egyaránt győzni tudott.

Az Európa Játékok-ezüst és Eb-bronzérmes Korpási Bálint (71 kg) pályafutása ötödik bajnoki címét ünnepelhette Miskolcon, miután magabiztos birkózással mindegyik mérkőzését megnyerte. Az aranyéremért egykori BVSC-s klubtársát, a dorogi Jäger Krisztiánt győzte le pontozással. A súlycsoport bronzérmeit az újpesti Német István és a Pénzügyőr SE birkózója, Fritsch Róbert érdemelték ki.

A bajnokság leginkább várt mérkőzése azonban elmaradt. A 98 kilogrammban olimpiai kvótát szerzett újpesti Varga Ádám és a mi Kiss Balázsunk mérkőzése az olimpiai részvétel szempontjából is fontos lett volna, hisz a magyar szakvezetés úgy döntött, ebben a súlycsoportban válogatókat rendez, és csak ezt követően döntenek arról, hogy ki képviselheti majd a magyar színeket Rióban. A válogatók első állomása az OB lett volna, ahol mindenki azt várta, hogy a finálét Balu és az újpesti srác vívja. Varga Ádám azonban egy kisebb vállsérülést szedett össze, így az edzőjével, Martin Gáborral úgy döntöttek, hogy kihagyják a versenyt. Balu azonban ott volt Miskolcon, s ha már lefogyasztott 98 kg-ra, akkor meg is nyerte a versenyt. A legnehezebb mérkőzését a döntőben vívta, ahol a fradista junior világ-. és Európa-bajnok Németh Iván volt az ellenfele. Ők nemrég a szombathelyi Magyar Nagydíjon is összecsaptak, és ahogy akkor is, most, az OB-n is a mi világbajnokunk nyert. A bronzérmesek Kucsera Tibor a Vasas, valamint Mertse Ádám az ESMTK színeiben lettek.

A LEGEREDMÉNYESEBB CSAPAT VOLTUNK

Hagyományosan idén is Pünkösdkor rendeztük a BVSC-kupa Nemzetközi Úszóversenyt. A 15. alkalommal meghirdetett eseményre öt ország hatszáz versenyzője jelentkezett, mely bőven meghaladta az előzetes várakozásokat, és nekünk is feladta a leckét, hisz ennyi versenyzőt és ennyi programot nem lehetett egy napba belesűríteni. Így történhetett meg, hogy a XV. BVSC-kupa először nem egy, hanem kétnapos volt. A Szőnyi úti verseny sajátossága, hogy a gyermek korosztálytól egészen a felnőttekig lehetőséget biztosít a versenyzésre, illetve, hogy nyílt a verseny, azaz bárki elindulhat rajta. Idén például a nálunk edzőtáborozó vietnámi válogatott is részt vett az eseményen. És akkor nézzük az eredményeinket! Szinte minden számban rajthoz állt egy úszónk, akik kiválóan teljesítettek. A legeredményesebb versenyzők között is több BVSC-s úszó - Farkas Adél, Farkas Nóra, Nagy Réka, Kátai Krisztián - helyet kapott, a csapatversenyt pedig toronymagasan mi nyertük a Kőbánya SC és az UTE előtt.

BERNEK PETI EGY BRONZZAL KEZDETT

A londoni úszó Európa-bajnokság első döntős napján három magyar érem született. Ebből az elsőt egyesületünk versenyzője, Bernek Péter - a másodikat és a harmadikat Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna - szerezte, aki a fő számában, a 400 méteres gyorsúszásban lett harmadik. Az ifjúsági olimpiai bajnok úszó 2014 szeptembere óta dolgozik együtt egyesületünk úszószakosztályának vezetőjével, Nagy Péterrel, akivel előbb a hátúszásról a gyorsra váltott, majd még abban az évben rövidpályás világ-, egy évvel később pedig rövidpályás Európa-bajnok lett. Az olimpia közelsége miatt viszont már nagyon vártuk, hogy egy nagymedencés világversenyen is felállhasson végre a dobogóra. Ez eddig BVSC-s úszóként még nem sikerült neki. Most azonban végre összejött az éremszerzés. Péter a 400 méteres gyorsúszásban a második legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol egy kiváló hajrával az olasz Gabriele Detti és a norvég Henrik Christiansen után 3:46.81 idővel a harmadik helyen ért célba.

„Gyakorlatilag el sem fáradtam, annyira sem, mint reggel - olvasható Bernek Péter nyilatkozata a Magyar Úszószövetség Facebook-oldalán. - Ez most nem állt össze, de inkább most, mint az olimpián. Ez olyan semmilyen volt. Az edzőmmel majd kielemezzük, mi volt a hiba, az volt az érzésem, hogy még maradt bennem, van még mit csiszolni rajta, mert 3:45-s időre számítottam. Most 250 méternél indultam meg, ki kellett ezt is próbálni, mint sok minden mást is, hogy Rióban minden a legjobb legyen."

VIGYÁZAT, EURÓPA, JÖVÜNK!

A férfi vízilabdacsapatunk nem kis meglepetésre negyedszer is legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott Szeged-Diapolo csapatát, és ebből a négy győzelemből az utolsó kettő azt is jelentette, hogy Märcz Tamás fiai az előkelő ötödik helyen végeztek. 

-         Lépésről lépésre haladtunk ebben az évben a bajnokságban és ugyanígy tettünk a Szeged elleni ötödik hely megszerzéséért folytatott összecsapásban is. Nem készültünk harmadik meccsre, megpróbáltuk ezen a második mérkőzésen eldönteni az Európa Kupáért is folyó harcot. Előre éreztem, hogy nagyon nehéz mérkőzés lesz, hiszen az első találkozón megleptük ellenfelünket, akik nem igazán tudták magukból kihozni a legjobb formájukat. Ezen a mérkőzésen jól játszott a Szeged és kiélezett fej- fej melletti küzdelem volt a végső percekig. Nem voltunk elég higgadtak az emberelőnyös helyzetekben, pedig a figurák működtek, de a legvégső pillanatokban rossz döntéseket hoztunk, pedig szükség lett volna ezekre a gólokra egy meggyőzőbb győzelemre! Nehéz volt kicsikarni a győzelmet, kellettek ehhez  Török Béla és Létay Krisztián bravúr góljai a végjátékban, de a legfontosabb, hogy a csapat végig óriási hitről és tartásról tett tanúbizonyságot, amivel kivívtuk a nemzetközi kupaszereplés jogát és nem utolsósorban minden idők legnehezebb magyar bajnokságban megszereztük az ötödik helyet, úgy érzem, nem érdemtelenül! Gratulálok az egész csapatomnak és köszönöm azoknak, akik az idei évben segítettek ezt a fantasztikus eredményt elérni! Külön szeretném megköszönni  Nagy Sándor csapatkapitányunknak - aki a mai mérkőzés után edzői pályáját építi majd tovább -, hogy három éven át a játékosomnak tudhattam. Profi mentalitása továbbra is példaértékű lesz mindenki számára, és már előre tudom, hogy hiányozni fog a következő szezonban.

A csapatunk tehát jövőre hosszú idő után a nemzetközi porondon is megmérettetheti majd magát, amely lehetőség az amúgy is magas szintű utánpótlás-nevelésünknek is komoly lökést adhat.

MÁRIS ERŐSÖDTÜNK

Még be sem fejeződtek a férfi vízilabda OB I küzdelmei, de mi már erősödtünk. Köszönhetően annak, hogy sikerült megállapodnunk a Vasas Plaket egyik fiatal, mindössze 21 esztendős tehetségével, Várnai Kristóffal, aki a 2016/17-es szezonban már a mi csapatunkat fogja erősíteni. Kristóf két éves szerződést kötött az egyesületünkkel.

Várnai a KSI- ben kezdett vízilabdázni, majd a Vasasban folytatta pályafutását. Jobbkezes védő, de univerzális (bármelyik poszton bevethető) játékosnak számít, aki remélhetőleg a csapatunknak is erőssége lesz majd.

NÉGY ÉV UTÁN ISMÉT DOBOGÓN

A második mérkőzősét is megnyerte, ezzel pedig a bronzérmet is megszerezte a női vízilabda csapatunk. A bajnokság harmadik helyéért folyó párharcban a hazai szoros győzelmet követően a Hungerit Szentes otthonában már fölényesen sikerült győznünk. A találkozót 9-4-re nyerték a lányaink, akik mind a négy negyedben jobbak voltak az ellenfelüknél. Ezzel pedig négy szűk esztendőt követően ismét érmes lett a csapatunk.

-         Az egyik kedvenc filmem az „Egy becsületbeli ügy" - mondta Petrovics Mátyás vezetőedző a mérkőzést követően. -  De ez lehetne a címe ennek a párharcnak is. Mert ez a két meccs nem csak a szakmáról, hanem a tartásról és csapat erejéről is szólt. Az eredmény pedig azt mutatja, hogy mindegyikből volt még tartalékunk. És azt is megértette mindenki, hogy tartozunk magunknak ezzel az éremmel. Négy év után szereztünk ismét bajnoki érmet az OB/I- ben, és bár fényesebbre vágytunk, ezúttal be kell érnünk ezzel a bronzzal. Miután hiszek a sorsszerűségben, ennek is oka van. Az elmúlt két hétben sokat gondolkoztam ezen, látok is már feladatokat magam, magunk előtt. De most örülnünk kell a bronzéremnek, mert sokat tettünk érte az elődöntők után. Gratulálok a csapatomnak és köszönöm a vezetőinknek a rengeteg támogatást. A csapatunk nagyrészt együtt marad és dolgozunk tovább a sikerekért! Hajrá BVSC!

KONTINENSVIADALON SZEREPELTÜNK

A franciaországi Montpellier-ben rendezték a karate Európa-bajnokságot, mely eseményen egy ötfős csapat képviselte az egyesületünket. A Bartha Nikola, Hönig Alexander, Hönig Dávid, Hönig Ádám és Szegedi Döme ötösfogatból ez utóbbi versenyzőnk szerepelt a legjobban. Korábbi junior világbajnokunk, Premier League-győztes versenyzőnk az első mérkőzősét biztosan nyerte bosnyák ellenfele ellen, ám a legjobb nyolc közé jutásért vitatható körülmények között szenvedett vereséget olasz riválisától, az Európa-bajnok Luca Maresca-tól. Ruzsinszki György, a válogatott és a BVSC-Fighter-Zugló edzője elmondta, hogy pályafutása során sosem tapasztalt még olyan ellentmondó bírói döntést, amely az olasz győztes találatát eredményezte. Azt a pontot ugyanis a mi versenyzőnk érte el, ám a bírók többszöri módosítást követően végül az olasznak adták. Sajnálatos módon Maresca nem jutott be a döntőbe, így Döme sem javíthatott már a vigaszágon.

A Montpellier-i Európa-bajnokság kiemelt jelentőségű verseny volt, hisz a NOB vezetői augusztusban döntenek majd arról, hogy a karate is bekerülhet-e a 2020-as tokiói olimpia versenyprogramjába. A kontinensviadalon kívül azonban még számos fontos karateversenyt rendeznek az idei évben. Június 4-6 között Törökország lesz a házigazdája a régiós Európa-bajnokságnak. Annak a versenynek, melynek tavalyi állomáson a magyar csapat sporttörténelmi tettet végrehajtva bronzérmes lett. Július 7-10 között Rijekában Egyetemi Játékokat, augusztus 10-15 között pedig a portugáliai Bragában Egyetemi Világbajnokságot rendeznek. Az év fő eseménye azonban az október 25-30 között Linzben rendezendő világbajnokság lesz, mely eseményre remélhetőleg már egy olimpiai sportág világeseményeként kerül majd sor. Ezeken a versenyeken várhatóan egyesületünk is képviselteti majd magát.

A VERSENYÜNK KINŐTTE AZ USZODÁNKAT

XV. alkalommal rendezzük már meg a BVSC Kupa nemzetközi úszóversenyt, de az esemény történetében első ízben fordul majd elő, hogy kétnapos lesz a verseny. Ennek oka, hogy az előzetesen meghatározott 550 fős versenyzői limitet túlléptük, mivel az online nevező rendszer a limit elérése után is tovább fogadta a nevezéseket. A versenyt a rengeteg nevezés miatt egy nap alatt nem lehetne lebonyolítani, mert a teljes program körülbelül 16 órás lenne, azaz reggel 8 órától éjfélig tartana. Ez mindenki, versenyzők, edzők, szervezők és a nézők számára is megterhelő lenne. Emiatt klubunk úszószakosztályának vezetői úgy döntöttek, hogy a versenyt két egymást követő napon - május 13-án és 14-én - rendezik meg. Pénteken reggel 8 és 13 óra között lesznek a versenyszámok, a bemelegítés pedig 6.30-7.45-ig tart majd az 50 méteres medencében. A lelátó alatti 25 méteres medence a verseny teljes ideje alatt rendelkezésre áll majd bemelegítésre és levezetésre.

Ezen a napon a szülőktől nem fogunk belépőjegyet szedni.

A pénteki versenyszámok a következők:

19.szám 200 leány mell

20.szám 200 fiú mell

21.szám 50 leány hát

22.szám 50 fiú hát

23.szám 100 leány pillangó

24.szám 100 fiú pillangó

25.szám 200 leány vegyes

26.szám 200 fiú vegyes

27.szám 400 leány vegyes

28.szám 400 fiú vegyes

Szombaton szintén 6:30-7:45 között lehet majd melegíteni az 50 méteres versenymedencében, és ezen a napon is a verseny teljes ideje alatt rendelkezésre áll majd bemelegítésre és levezetésre a lelátó alatti 25 méteres medence. A szombati verseny várhatóan 8:00-20:00-ig tart, ezen a napon az 1-18. versenyszámokat bonyolítják le. A kapunyitás mindkét napon 6:10-kor lesz.

Amennyiben nem tudnak jönni a pénteki napra, legyenek szívesek emailen (bvscswimming@gmail.com) lemondani a versenyszámokat, ezzel is segítve a gördülékeny lebonyolítást.

Mindkét nap várjuk a nézőket szeretettel!

BVSC-S SZÍNEKBEN LENNE OLIMPIAI BAJNOK

A nyári riói olimpiai játékok lázában égve kevesebb szó esik arról, hogy klubunk egyik versenyzője az augusztus paralimpiára készül. Pálos Péterről a sokszoros világ- és Európa-bajnok asztaliteniszezőről van szó, aki nálunk, a Szőnyi úti asztalitenisz-csarnokban kezdte a pályafutását, ám a londoni paralimpiát már nem BVSC-s színekben nyerte. 2014-ben azonban úgy döntött, hogy visszatér anyaegyesületébe, és megpróbál minél inkább felkészülni a riói olimpiára.

-         Nehéz időszakon vagyok túl, sőt igazából még nem is vagyok túl - mondta a versenyzőnk. - Több sérüléssel is bajlódom, emiatt sokat kell pihennem. Versenyeket is kénytelen vagyok kihagyni, és a felkészülést is késve tudom csak megkezdeni.

Pedig Péternek nagy szüksége lenne a munkára. Egyrészt, mert London óta nem igazán jöttek az eredmények. Egy EB-ezüsttel és egy vébébornzzal lett gazdagabb az éremkollekciója, amivel sokszoros bajnokként nem teljesen elégedett. Egy jó riói szereplés gyógyírt jelentene az elmúlt évek bosszúságaira. De fontos lenne a munka azért is, mert Rióban biztos, hogy mindenki a címvédőt szeretné majd megverni. Márpedig az enyhén értelmi sérültek 11-es kategóriájában több kiváló, és ami még ennél is fontosabb, nagyon fiatal pingpongos akad, akik bizony komoly feladatot jelenthetnek majd Péterünk számára.

-         A siker érdekében igazoltam a BVSC-be, mert úgy éreztem, hogy itt minden feltétel adott az olimpiai felkészüléshez.

Pálos Péter olyannyira komolyan veszi a riói szereplést, hogy a siker érdekében új trénerrel kezdett el dolgozni. A BVSC-s Marsi Mártontól több erőt, motivációt kap a munkához, mint korábban. Hogy ez mire lesz majd elég Rióban, azt most még nem tudjuk, mindenesetre klubunknál mindenki bízik benne, hogy Péter a tudásának megfelelően szerepel majd a paralimpián.

KIFOGYHATATLAN UTÁNPÓTLÁS

Egyesületünk fiatal, tehetséges asztaliteniszezői már a felnőtt csapatbajnokság legmagasabb szintjén, az Extra Ligában pallérozódnak. A közvetlen utánuk jövő korosztály pedig idén megnyerte az NB I-t, így jövőre már ők is a legmagasabb szinten bontogathatják szárnyaikat. De, hogy mennyire kifogyhatatlanok vagyunk a tehetségekből, azt a május első hétvégéjén, Mohácson rendezett Újonc, Serdülő és Ifjúsági Asztalitenisz Magyar Bajnokság is igazolta. A fiúk mezőnyében ugyanis kiemelkedően a legeredményesebb összteljesítménnyel klubunk végzett az éremtáblázat élén 3 arany, 2 ezüst és 4 bronzérmet szerezve. Játékosaink közül ketten egyénileg is kiemelkedtek a mezőnyből: a serdülő korosztályhoz tartozó 15 éves Juhász Patrik 2 arany, 1 ezüst és 1 bronzérmet szerzett, míg az ugyancsak a serdülő korosztályhoz tartozó 14 éves András Csaba 2 arany és 1 ezüstéremmel gazdagodott. Az ifjúsági mezőnyben a kettőjük által alkotott páros nagy meglepetésre maga mögé utasította a jóval esélyesebb, náluk 3-4 évvel idősebb riválisokat is. Elsőségük András Csaba pályafutása eddigi 10. magyar bajnoki aranyérmét jelentette.

NYITOTT KÉRDÉS

Lezárult a birkózók embert próbáló olimpiai kvalifikációs sorozata, melynek végén még mindig nem tudjuk, lesz-e BVSC-s birkózó az olimpián. Azt már a sorozat elején tudni lehetett, hogy a legjobb formában levő versenyzőnk, Korpási Bálint nem lehet ott Rióban, mivel az ő súlycsoportja, a 71 kilogramm nem szerepel az olimpia programjában. Versenyzőnk számára így a márciusi rigai Európa-bajnokság maradt az év sporteseménye, melyen végül bronzérmet szerzett. A három állomásból álló kvalifikációs sorozatnak tehát csak két reménységünk vághatott neki, ám az ő részvételük is érdekesen alakult. 98 kg-os világbajnokunk, Kiss Balázs taktikai okokból kihagyta az első, nagybecskereki kvalifikációs versenyt, ahol viszont hazai vetélytársa, a vasasos Varga Ádám kvótát érő helyen végzett. Ezzel pedig feladta a leckét a szakvezetésnek is, akik végül salamoni ítéletet hoztak: kettejük közül az képviseli majd a magyar színeket Rióban, aki a hátralevő versenyeken, az országos bajnokságon, illetve két nemzetközi versenyen jobban fog szerepelni. Balunak tehát maradt még egy esélye, nem úgy a harmadik versenyzőnknek, Lám Bálintnak, aki a kvalifikációs sorozat második, ulánbátori állomásán megsérült, emiatt Isztambulban már nem is próbálkozhatott a kvótaszerzéssel. A helyére beugró 41 esztendős Deák Bárdos Mihály ugyan derekasan küzdött, két bravúrgyőzelmet is aratott, ám a harmadik mérkőzésén kikapott, és ezzel elúszott a kvóta a 130 kg-ban.

SZÉP KERÉKPÁROS EREDMÉNYEK

A Csehországban megrendezett UCI CL2 kategóriás GP Prostějov pályakerékpáros versenyen ismét szép sikereket értek el a versenyzőink.

A versenyen a kerékpáros szakosztályunkat Lovassy Krisztián (elit kategória), Molnár Gábor (U19) és Hajdú Máté Olivér (U19) képviselték, akik ezúttal nem a válogatott, hanem a klubcsapatuk színeiben álltak rajthoz. Rajtuk kívül még a Dr. Bátorfi-Agria KTK csapata képviselte a magyar színeket.

Az elit férfiak selejtező- és pontversenyét az első nap tartották, ahol Lovassy Krisztián kiválóan teljesített, a selejtezőben a 3. helyet szerezte meg, majd körelőnnyel és a mellé szerzett pontjaival az 5. helyen végzett a pontversenyben. A versenyszám győztese az Európa-bajnok Wojciech Pszczolarski lett. Másnap Krisztián scratch-ben (egyéni futamban) a 7. helyen zárt.

A kétnapos verseny másik BVSC-s sztárja Molnár Gábor volt, aki már az első nap kimagasló teljesítményt nyújtott, körelőnyt szerzett egy ötfős elmenéssel, az utolsó hajrát is megnyerte, és az összesítésben végül az előkelő 4. helyen végzett. Másik versenyzőnk, Hajdú Máté Olivér a szintén jónak mondható 10. helyen zárta a versenyt.

VÉGRE ITTHON VOLTUNK

A női vízilabda OB I elődöntőjének tapasztalatai alapján nagyon izgultunk, hogy a bronzcsata első mérkőzésén mire lesznek képesek a lányaink a hazai medencében. Csak emlékeztetésképpen az elődöntőben úgy kaptunk ki a dunaújvárosiaktól 2-1-re, hogy kétszer is mi játszhattunk itthon, s, hogy az egyetlen győzelmünket az ellenfelünk otthonában szereztük. Azaz a hazai pálya nem hogy előnyt, inkább hátrányt jelentett a számunkra. Ilyen előjelek után nem csoda, hogy tartottunk egy picit a bronzmérkőzés első találkozójától, melyet ismét a Szőnyi úti uszodában rendeztek. A mérkőzés nagy része aztán nem a kétkedőket, hanem a bizakodókat igazolta. Petrovics Mátyás tanítványai alaposan felkészültek a találkozóra, a lányok minden idegszálukkal arra koncentráltak, hogy ne ajándékozzanak gólokat az ellenfélnek - mint tették ezt az elődöntőben -, és három negyeden keresztül sikerült is megvalósítaniuk az elképzeléseiket. Az utolsó negyednek 8-5-ös vezetéssel vághattunk neki, ekkor mindenki azt hitte, hogy sikerül majd gyorsan lezárni a mérkőzést, ám nem így történt, a szentesiek szép lassan felzárkóztak, s bizony a végén izgulnunk kellett. Szerencsére az előnyből a végére egy gól azért megmaradt, így győzelemmel kezdhettük a két nyert találkozóig tartó párharcot, de ennél is fontosabb, hogy sikerült a hazai pálya okozta lélektani gátat végre lerombolni. A következő mérkőzés május 11-én 19.30-kor Szentesen lesz, ahol akár már a bronzérmet is megszerezhetjük. Hajrá, lányok!

A FELNŐTTEK MÉG NAGYOK VOLTAK

Valószínűleg nagyon el lehetett keseredve Pusztai Liza kardvívónk az orosz Karbolina ellen levívott nyolcaddöntős asszója után. A Plovdívban megrendezett U23-as Európa-bajnokságon ugyanis ez volt az utolsó csörtéje versenyzőnknek, aki a legjobb 16 között a későbbi bronzérmes orosztól nagy csatában 15-12-es vereséget szenvedett. De mielőtt legyintenénk a 11. helyére, tegyük rögtön hozzá, hogy Liza mindössze 14 éves, jelenleg is általános iskolás, az ellenfelei között pedig bőven akadtak felnőttek is. Fiatal fegyvernemről lévén szó, akár még össze is érhetnek a korosztályok, ám a legnagyobb baj az, hogy a magyar női kardvívásban kimaradt néhány generáció, és a most felbukkanó tehetségeinknek még évekre van szükségük ahhoz, hogy megkapaszkodhassanak a mezőnyben. Ezt a kapaszkodást Liza kezdte a leglátványosabban, a korosztályában (serdülő és kadet) itthon, illetve már külföldön is a legjobb, nem véletlenül nyert idén kadet Európa-bajnokságot és világbajnoki bronzérmet. Bódy István tanítványa azonban mindig minden körülmények között nyerni akar, így nemcsak az elveszített kadet világbajnoki elődöntő, hanem a plovdivi U23-as EB-n elvesztett nyolcaddöntő után is nagyon csalódott volt. Mi azonban biztosak lehetünk benne, hogy Liza fog még éremmel hazatérni egy U23-as EB-ről.

FÖLDINK NYERT A BALATON MARATONON

Szép sikert ért el Földi Bence a Balatonfüreden megrendezett Balaton Mountainbike Maratonon. Versenyzőnk a hosszabbik, 50 km-es távon állt rajthoz, és a felnőtt férfiak kategóriáját meggyőző fölénnyel, kétperces előnnyel nyerte. Bence ezzel az eredménnyel a táv abszolút rangsorában a negyedik lett, mindössze 41 másodperccel lemaradva a harmadiktól. Ezt a versenyt egyébként a Master 1-es korcsoportos Blazsó Márton nyerte.

 

A BVSC ÁLTAL ÍRT SPORTTÖRTÉNELEM

A Magyar Olimpiai Bizottság Csörsz utcai székházában átadták A hónap műhelye díjakat. A MOB, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu közös játékának eddig 39 díjazottja volt, és most fordult elő hatodik alkalommal, hogy nemcsak egyéni, hanem csapatsportban is eredményt hirdettek. A BVSC-Zugló szakosztályai már több alkalommal jelöltek, sőt néhányszor már győztesek is voltak, ám a díj történetében most fordult elő először, hogy mindkét kategóriában ugyanannak az egyesületnek a két szakosztálya lett az első.

A sporttörténelmi tettet klubunk vívói és vízilabdázói hajtották végre, akik az elmúlt hónapokban sikert sikerre halmoztak. Az előbbiek az újvidéki kadet és junior vívó Európa-bajnokságon Pusztai Liza, Bérczy Dorottya és Andrásfi Tibor révén három arany- és egy bronzérmet, illetve számos jó helyezést szereztek, míg a pólósaink több korosztályban is eredményesek voltak. Az ifik a Lemhényi-kupát, a serdülők pedig a Vízvári-kupát nyerték meg, az U21-es csapat a Komjádi-kupa harmadik helyén végzett. A vívóink ráadásul abban is kiemelkednek a többi utánpótlás-nevelő műhely közül, hogy immár harmadik alkalommal hódították el A hónap műhelye címet.

Tóth Sándor, klubunk alelnöke elmondta, hogy a BVSC-Zugló mindig is utánpótlás-nevelő egyesület volt, mely tradícióra ma is nagyon büszkék, és amely elvárásnak ma is szeretnének megfelelni. A MOB Csörsz utcai székházában rendezett május 4-i ünnepségen Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a BVSC nevelő erejét a saját példájával bizonyította. Mint mondta, ő 3 évesen a Szőnyi úton tanult meg úszni, ott lett vízilabdázó, első OB I-es mérkőzését is klubunk színeiben játszotta, sőt első gólját is a mi uszodánkban lőtte. A végeredményt pedig mi is tudjuk, Kemény Dénes irányításával a magyar vízilabda-válogatott egymást követően három olimpián is aranyérmet szerzett. Természetesen több BVSC-nevelésű játékossal a soraiban. Egy másik legenda, dr. Kamuti Jenő pedig azt hangsúlyozta ki, hogy a BVSC saját utánpótlásából extra klasszisok is kikerültek. Az 1972-es müncheni olimpián például Fenyvesi Csaba egyéniben és csapatban arany-, Bóbis Ildikó egyéniben és csapatban ezüst-, Kamuti Jenő és Marót Péter egyéniben ezüst-, míg Gerevich Pál és Marót Péter csapatban bronzérmes lett. Erre az eredménysorra sok ország büszke lenne.

A klubunk két szakosztálya ezzel a sikerrel nemcsak a kitüntető címet, illetve az azzal járó kétszer 500.000 Ft-os vásárlási utalványt nyerte el, hanem azt is, hogy bekerült abba az elitkörbe is, melyből az elmúlt év legjobb műhelyeit kiválasztják majd. Ez utóbbi szavazás győztese az elismerés mellett már egy kétmillió forintos vásárlási utalvánnyal gazdagodhat majd.

ŐK ÖTEN

A magyar karate válogatott 14 versenyzővel utazott a franciaországi Montpellier-ben csütörtöktől vasárnapig tartó Európa-bajnokságra. A kontinensviadalon 46 ország több mint 500 versenyzője lép majd tatamira. A 14 fős csapatban a színeinket öten fogják képviselni. A BVSC-Fighter-Zugló különítménye Bartha Nikolából, Szegedi Döméből, Höning Alexanderből, Höning Ádámból és Höning Dávidból áll. Ruzsinszky György, a BVSC és a felnőtt válogatott edzője bízik abban, hogy csapat az Európa-bajnokságról éremmel tér majd haza.  A franciaországi EB az utolsó világverseny lesz majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sorsdöntő döntése előtt: a NOB ugyanis augusztusban dönt arról, hogy jóváhagyja-e a tokiói ötkarikás játékok szervezőinek a javaslatát, amely alapján a karate - négy másik programmal együtt - bekerülne a 2020-as tokiói olimpia programjába.

HOZTUK A KÖTELEZŐT

Lejátszotta utolsó mérkőzősét is a magyar női vízilabda-válogatott a világliga európai selejtezőjében. Bíró Attila tanítványai a Tüskecsarnokban hatszáz néző előtt a franciákat fogadták. A csoportban leggyengébbnek tartott gallok ellen kötelező volt a győzelem, mely elvárásnak meg is feleltek a lányok. Azt azonban kevesen gondolták, hogy ilyen gólszegény mérkőzést játszik majd a két csapat. A találkozót 5-1-re a magyarok nyerték, ám a gólok csak az első és utolsó negyedben estek, a másodikban és a harmadikban is gólképtelennek bizonyultak a csapatok. A magyar válogatottban két BVSC-s pólós, Illés Anna és Takács Orsolya is szerepet kapott, egyikük sem dobott gólt, de mindketten kivették a részüket a kiváló védekezésből.

Az már korábban eldőlt, hogy a magyar válogatott nem juthat tovább a csoportból, így az idei világliga döntőjét nélkülünk rendezik majd meg. Sanghai-ban június 7 - 12 között Brazília, Kanada, Egyesült Államok, Kína, Ausztrália, Spanyolország, Olaszország és Oroszország küzd majd meg a helyezésekért.

AZ OLASZOK REPETÁT IS KÉRTEK

Klubunk tegnap bizonyította, hogy a magyar vendéglátás világszínvonalú. A vendégszeretetünket élvező világhírű pólócsapatnak, az olasz Pro Recco-nak

ugyanis olyannyira ízlett a hétfő esti menü, hogy nyomban repetát is kértek. Az itáliai csapat egy belgrádi Bajnokok Ligája találkozót követően érkezett Budapestre, ahol több edzőmérkőzést játszanak magyar csapatok ellen. A meccsek többségének a helyszíne a Szőnyi úti uszoda, ahol hétfőn este elsőként ellennünk szálltak vízbe Filipovic-ék. A mérkőzés előtt csapatunk vezetőedzője, Märcz Tamás megnyugtatott, hogy semmi extra nem várható a találkozón, a két csapat egy tét nélküli edzőmeccset játszik majd egymás ellen. Egy óra múlva azonban kiderült, hogy ez mégsem így van, a mérkőzés játékvezetői ugyanis a negyedik negyedet követően sem fújták le a meccset. Mint kiderült, az olaszok annyira élvezték a meccset, hogy egy ötödik negyedet is szerettek volna játszani. A mérkőzés emiatt az átlagnál is gólzáporosabb volt. Az első gólt még mi szereztük, aztán beindult az olasz henger, melynek egy 13-23-as eredmény lett a vége. A vezetőedzőnk azonban úgy ítélte meg, hogy fiatal csapatunk számára nagyon is hasznos volt találkozó. A játékosok ugyanis testközelből láthatták a világ legjobb pólósait, akikkel a mérkőzés egyes szakaszaiban még a versenyt is fel tudták venni.

A BVSC - Wáberer Hungária - Zugló - Pro Recco találkozót nyitott kapuk előtt játszották,  a mérkőzést körülbelül négyszázan tekintették meg. Az olasz csapat május 3-án az OSC, 4-én pedig a Szolnok ellen játszik még edzőmérkőzést. Mindkét találkozót a mi uszodánkban rendezik, míg kedden este egy meccs erejéig az FTC is vendégül látja majd a világhírű csapatot.

MA A VILÁG LEGJOBBJÁT FOGADJUK

Három napig a vendégünk lesz a világ egyik, hanem a legjobb vízilabdacsapata. Az olasz Pro Recco 28-szor nyerte meg hazája bajnokságát, kilenc alkalommal pedig kupagyőztes volt. Emellett a LEN Bajnokok ligájában is nyolc alkalommal a legjobbnak bizonyult, illetve ötször már a LEN szuperkupáját is megnyerte. Az olasz együttes Belgrádban játszott BL-mérkőzést, ám ezt követően nem haza, hanem Budapestre utazott, ahol három napig klubunk vendégszeretetét élvezheti. A világ legjobb csapatának látogatása vezetőedzőnk, az olimpiai bajnok Märcz Tamás személyéhez köthető, aki valamikor csapattársa volt az olasz klub újdonsült elnökének, Maurizio Felugo-nak. A Pro Recco Olaszországban egyeduralkodónak számít, és a klub vezetői minden alkalmat kihasználnak, hogy más nemzetek csapatai ellen is edzőmérkőzéseket játszhassanak. A zuglói látogatásuk első állomásaként, ma este 20 órakor klubunk OB I-es csapata ellen játszanak majd egy nyilvános edzőmérkőzést, kedden és szerda délelőtt pedig ugyancsak a Laky Károly uszodában az OSC és a Szolnok ellen is vízbe szállnak majd. Holnap este pedig még a Ferencvároshoz is ellátogatnak, ahol egy negyedik találkozó vár majd rájuk.

-         Megtisztelő, hogy a Pro Recco szívesen játszik velünk, hiszen a világ legerősebb klubcsapata, akik a teljes 17 fős keretükkel érkeznek és ilyen lehetőség nem mindennap adódik egy csapat életében. A fiatal BVSC utánpótlás játékosok olyan sztárokkal találkozhatnak majd, mint Mandic, Filipovic, Pjetlovic, Tempesti, akiket, azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni.

A ma esti mérkőzés ingyenes lesz, és várjuk a szurkolókat az uszodánkba.

KÉT BVSC-S A FRANCIÁK ELLEN

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte 13 fős keretét a keddi, franciák elleni Világliga-mérkőzésre. A csapatban helyet kapott egyesületünk két Európa-bajnoka, Illés Anna és Takács Orsolya is. A magyar női vízilabda-válogatott nagyrészt a belgrádi EB-győztes csapatra épül, mely együttesből két klasszisunk, Gangl Edina (kapus) és Keszthelyi Rita (mezőnyjátékos) is pihenőt kapott, így ők kimaradtak a keretből. A magyar válogatott kedden 18 órától játszik Franciaországgal a Tüske Uszodakomplexumban, a belépés ingyenes lesz, ám előtte regisztrálni kell.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok: Bolonyai Flóra (Szentes), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Kisteleki Hanna (mindhárman UVSE), Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mindketten BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)

A Világliga-csoportunk jelenlegi állása:

1. Hollandia 12 pont (52-41)
2. Olaszország 10 pont (58-45)
3. Magyarország 8 pont (58-51)
4. Franciaország 0 pont (34-65)

A mi meccsünkkel párhuzamosan az olaszok a hollandokat fogadják majd.

 

MEGMUTATTÁK, MIT TANULTAK

Április utolsó napján 178 négy és tizennégy év közötti gyermek részvételével úszóversenyt rendeztek egyesületünk Laky Károly uszodájában. A versenyen azok a gyerekek vehettek részt, akik a Szőnyi úti úszótanfolyamokon sajátították el az úszás tudományát. A szervezők a 178 gyereket kor, nem és tudásszint alapján különböző futamokba osztották, ezért a verseny nagyon gördülékenyen zajlott. A fő támogató, a Leier jóvoltából minden résztvevő ajándékot, illetve egy érmet kapott, így minden gyerek győztesnek érezhette magát.

Uszodánkban délelőtt és délután is rengeteg gyerek tanul úszni. Délelőttönként szervezett csoportokban érkeznek a gyerekek. A zuglói általános iskolákból az önkormányzat jóvoltából minden negyedikes diák tíz alkalommal ingyenesen úszhat. Ez havi 1062 gyerek oktatását jelenti. Ehhez járul még azoknak a csoportoknak a száma, akik ezen felül - a kerület határain kívülről, vagy az önkormányzat támogatását nem élvező zuglói iskolákból - látogatják az uszodát. A szomszédos IV., XIII. kerületekből, az agglomerációból, illetve a zuglói speciális intézményekből körülbelül 500 fő jár rendszeresen hozzánk. Ki kell emelni a XX. kerületből érkező három autista csoportot, akik szintén visszajáró vendégnek számítanak a létesítményben.

Az úszásoktatás a régi és az új tanmedencékben, illetve az új szárny 25 méteres medencéjének három sávjában történik. A szülők 14.45-től kezdve hat időpontra írathatják be a gyereküket. A foglalkozások 45 percesek, és hét edző oktatja a gyerekeket.

Az oktatók év vége felé - nagyjából Mikulás környékén - is tartanak egy bemutató versenyt, amely hasonlóan népszerű esemény, mint ez a tavaszi.

ARANY HELYETT BRONZMECCS LETT

Csapatunk azzal a céllal vágott neki a női vízilabda-bajnokságnak, hogy mind a Magyar-Kupában, mind pedig a bajnokságban be szeretne jutni a döntőbe. A célok első felét, a kupadöntőt sikerült is teljesítenünk (amit aztán nagy csatában elvesztettünk az UVSE ellen), a második azonban nem jött össze. A bajnokság elődöntőjében a dunaújvárosi DUE MAARSK GRAPHICS ellen játszhattunk, és jobb pozíciónknak köszönhetően itthon kezdhettünk, ami azért is fontos, mert egy esetleges dunaújvárosi vereséggel hazai közönség előtt tehettük volna fel arra a bizonyos i-re a pontot. Ebben az elődöntőben azonban a hazai pálya nem előnyt, hanem hátrányt jelentetett. Az első mérkőzést ugyanis a Szőnyi úti uszodában meglepetésre a dunaújvárosiak nyerték, akik így lépéselőnybe kerültek velünk szemben. Illés Nusiék azonban összekapták magukat, és a DUE MAARSK otthonában három góllal diadalmaskodtak. Ekkor megnyugodtunk, mert úgy éreztük, elkaptuk végre a fonalat, és a hazai pályán végre behúzhatjuk az elődöntőt. Nos, nem így történt, mert az április 28-án lejátszott mérkőzésen ismét a vendégek voltak a higgadtabbak, akik az első negyed kivételével az összes játékrészt egy góllal, a találkozót pedig három góllal megnyerték (5-8), így bejutottak a bajnoki döntőbe, ahol majd a másik ágon győztes UVSE-vel találkoznak. Nekünk meg idén marad a bronzmeccs a Szentes ellen.

BAJNOKCSAPAT

Az NB I-es asztalitenisz-csapatbajnokságban az utolsó, Győri Elektromos elleni idegenbeli mérkőzésnek egyetlen tétje volt, megőrzi-e a veretlenségét a második számú férfi pingpongcsapatunk. A válasz: igen, mert nagy küzdelemben 10:8 arányban sikerült Győrben is diadalmaskodniuk. Csapatunk már korábban megnyerte a bajnokságot, a második előtt nagy fölénnyel végeztünk a tabella élén. A 18 forduló során 17 alkalommal győztünk és egyszer pedig döntetlent játszottunk, ami példa nélküli nemcsak a férfi, hanem a női Extra Ligában és NB I-ben is. De csapatunk még egy kiemelkedő eredménnyel is büszkélkedhet: a Kovács Sebestyén - András Csaba páros ugyanis a bajnokság valamennyi - mind a 18 - mérkőzését megnyerte.

Csapatunk ezzel a bajnoki címmel az Extra Ligába jutott, ahol jövőre többek között klubunk első számú asztalitenisz-csapatával is találkozhat majd. A BVSC-Zuglót ugyanis két csapat fogja képviselni a legmagasabb osztályban. A bajnokcsapat tagjai a következők voltak: Jeszenszki Dániel (20 éves), Kovács Sebestyén (19), András Csaba (14) és a paralimpiai bajnok Pálos Péter (31). A csapatban szereplési lehetőséghez jutottak még Rózsa Dávid, Pálfy J. Jakab és Kosiba Kristóf.

VISSZAVÁGTUNK A DUNAÚJVÁROSIAKNAK

A női vízilabda OB I elődöntőjében meglepetésre a Laky Károly uszodában szenvedett vereséget a DUE MAARSK ellen a BVSC-Zugló Diapolo együttese. A két nyert mérkőzésig zajló csata aztán Dunaújvárosban folytatódott, ahol Petrovics Mátyás tanítványai döntős álmaik megtartásáért szálltak medencébe. Szerencsére ezek az álmok a negyeddöntőt követően is megmaradtak, a mérkőzést ugyanis végig vezetve a lányaink nyerték 9-4-re. (Az első negyedet 2-1-re, a másodikat 3-1-re, a harmadikat 3-0-ra hozták, a negyedikbe pedig már egy 1-2-es vereség is belefért.) Válogatottjaink közül Illés Anna 3, Kisteleki Dóra 2, Takács Orsolya pedig 1 góllal járult hozzá a sikerhez (a maradék három találatot Sikter és Máté jegyezte). A mindent eldöntő harmadik találkozóra április 28-án 19.30-kor kerül sor a Szőnyi úti uszodában. Hajrá, lányok!

EB-VEL HANGOL AZ OLIMPIÁRA

A Magyar Úszószövetség elnöksége szerdai ülésén jóváhagyta azt a Hargitay András szövetségi kapitány által előterjesztett névsort, amely a május 16-22 közötti londoni Úszó Európa-bajnokságra utazó keretet tartalmazza. Ezek szerint az utolsó nyári olimpia helyszínén rendezendő kontinensviadalon 31 magyar versenyző - 20 férfi és 11 női úszó - vesz majd részt. A versenyt ugyanabban az olimpiai uszodában rendezik, amelyben Gyurta Dániel 2012-ben aranyérmet nyert. Nos, ő pont nem tagja a keretnek, ám rajta kívül valamennyi klasszis úszónk rajtkőre lép Londonban. Köztük klubunk legfőbb olimpiai reménysége, Bernek Péter is, aki 200 és 400 méteres gyorsúszásban próbál majd szerencsét. Nagy Péter tanítványa az olimpiára való felkészülés fontos állomásának tekinti az EB-t, melyen szeretne jól szerepelni, ám a csúcsformát nem mostanra, hanem augusztus 8-ra, 9-re és 10-re időzítenék.

BERNEK PÉTER TANÁR ÚR

Ifjúsági olimpiai bajnokunk, felnőtt rövidpályás világ- és Európa-bajnok úszónk, Bernek Péter rendhagyó testnevelés órát tartott a Telepes utcai Széchenyi István Általános Iskola 3-4. évfolyamos diákjainak. Sportolónk egy nehéz edzést követően ezúttal nem a pihenést, hanem a tanítást választotta.

-         Nagy élmény ilyen fiatalok között lenni, mert eszembe juttatja, hogy én is voltam ennyi idős - mondta az április 27-i rendhagyó testnevelésóra ideiglenes „tanára".

Bernek Péter a Zuglói Sport és Rendezvényszervező Kft. égisze alatt működő „Rendhagyó testnevelésórák zuglói olimpikonokkal" sorozat részeként tartott órát a gyerekeknek. Ezen egyrészt a pályafutása kezdetéről, a legnagyobb sikereiről, másrészt a sportágáról, az úszásról mesélt a gyerekeknek. A diákok megfoghatták, ha akarták, akkor a nyakukba is akaszthatták az olimpiai, a világ- és az Európa-bajnoki aranyérmeit, megnézhették Péter úszószemüvegét, azt a dresszét, melyben Netanyában aranyérmet nyert, és a speciális úszósapkáját is. Zuglóban negyedik osztályban hordják úszni a gyerekeket, így az április 27-i órán is több olyan diák volt, aki megfordult már a BVSC-Zugló Szőnyi úti uszodájában. Ám, a klub világbajnokával még ők sem találkoztak, ezért örömmel vették, amikor Péter az óra végén a gyorsúszás helyes kartartását megtanította nekik. Bernek Péter egyike a riói magyar csapatnak, aki az augusztusi olimpián 200 és 400 méteres gyorsúszásban, illetve a 4×200 méteres gyorsváltóban fog majd versenyezni. Az óráért köszönetképpen a Széchenyi diákjai egy hangos „Hajrá, Péter!" csatakiáltással jelezték neki, hogy a televízió előtt ülve is szurkolni fognak majd a „testnevelőjüknek".

A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Barkóczi Péter parakerékpárosunk a közelmúltban a Due Giorni del Mare néven megrendezett kétnapos UCI C1-es nemzetközi versenyen indult, ahol időfutam számban a 11. helyen végzett. Csapatunk versenyzője az olaszországi Massa városában parakerékpárosok számára rendezett kétnapos versenyen állt rajthoz. A megmérettetésen hagyományos versenykerékpár, tandem, tricikli és kézzel hajtott fekvőkerékpár kategóriákban írtak ki futamokat. Péter kézzel hajtott fekvőkerékpárral versenyez, ebben a kategóriában (handbike 3) időfutam és mezőnyszámban írtak ki futamokat, ahol a kategória időfutam világbajnoka - Vittorio Podesta - is rajthoz állt. Versenyzőnk az időfutam számban a 11., míg a mezőnyversenyben a 15. helyen végzett

NEMZETKÖZI VÍZILABDA TÁBOR

Märcz Tamás, Sydney olimpiai bajnoka, a BVSC-Zugló felnőtt csapatának vezetőedzője és utánpótlás igazgatója az idei nyáron először, angol nyelvtanfolyamokkal kombinálható nemzetközi vízilabda tábort szervez a varázslatos Málta szigetén.

A program elsősorban a 13- 19 éves fiúkat és lányokat célozza meg, akik Märcz Tamás közvetlen irányításával magas szintű egyéni képzésben részesülhetnek.

A tábor minden vízilabdázónak ajánlott, hiszen a kivételes körülmények, a magas szintű szakmai munka és a tábor vezetőjének személye garanciát jelentenek a fejlődésre. Nem mellesleg a helyszín a nyelvet tanulók számára is gyakorlási lehetőséget biztosít. A részletekről a www.marczwaterpolo.hu weboldalon lehet tájékozódni.

A táborral kapcsolatos kérdéseket pedig az alábbi emailcímen:tamas@marczwaterpolo.com, vagy telefonon a 06-70-378-9054-es, illetve a 06-30-720-8250-es telefonszámokon lehet feltenni.

UTOLSÓ ESÉLY

Bernek Péter gyorsúszó és a női vízilabdázóink után már csak birkózóink olimpiai részvételében reménykedhetünk. Közülük is a legfürgébb a legnehezebb súlycsoport, a kötöttfogásúak 130 kg-jában szereplő Lám Bálint volt, aki már az első olimpiai selejtezős versenyen is szőnyegre lépett. A nagybecskereki bemutatkozás nem igazán sikerült, ám Bálintnak kevés ideje maradt a bosszankodásra, hisz máris repülőre ült, és irány a mongóliai Ulánbátor, ahol újabb erőpróba várt rá. Az akklimatizálódást, illetve a két verseny közti regenerálódást csak nehezítette, hogy a mongol fővárosban homokvihar és emiatt többen lekésték a mérlegelést, amit aztán a verseny reggelén megismételtek. Bálint Ulánbátorban egyedül képviselte a színeinket, mivel a 98 kg-os kötöttfogású világbajnokunk, Kiss Balázs itthon maradt. Az ő súlycsoportjában ugyanis a legutóbbi, nagybecskereki selejtezőn az újpesti Varga Ádám már megszerezte a nemzetenként járó egyetlen kvótát. Hogy ki utazhat majd Rióba, arról a válogatott és a szövetség vezetői döntenek majd az elkövetkezendő versenyek, az országos bajnokság (május 14.) és a Pytlasinski Emlékverseny (június elején) eredményei alapján.

Ulánbátorban tehát Lám Bálint egy szem BVSC-ként próbálkozott a kvótaszerzéssel. Pechére már a nyolcaddöntőben egy rettentően erős iránit kapott, akitől nagy küzdelemben 2-0-ra kikapott. Szerencsére az iráni meg sem állt a döntőig, így Bálintot is magával vitte a vigaszágra. Ez azért is volt jó hír, mert a mongóliai selejtezőből súlycsoportonként az első három kvalifikálta magát. Bálint a vigaszágon az első lépést meg is tette egy argentin versenyző 8-0-s legyőzésével, ám a bronzmérkőzés kapujában ugyanilyen arányban vereséget szenvedett egy üzbég birkózótól, így kénytelen volt lemondani a kvótáról. Legalábbis egy rövid ideig, hisz május 6-8 között Isztambulban rendezik az utolsó olimpiai selejtezőt, melyen súlycsoportonként még az első két helyezettek kvalifikálhatják majd magukat. Bálintnak azonban az utolsó ulánbátori meccsén megsérült a könyöke, így az ő részvétele kétségessé vált.

ELSÖPRŐ BVSC-S SIKER

Klubunk sporttörténeti tettet végrehajtva zsebelte be „A hónap műhelye" elismerést egyéni és csapat kategóriában is. Erre ugyanis a program kezdete óta még egyetlen egyesület sem volt képes. (A történeti hűségért tegyük mindjárt hozzá, hogy eddig kizárólag egyéni kategóriában lehetett nevezni, ám az értékelő rendszernek annyira megnőtt a presztízse, hogy a szervezők a csapat kategóriát is bevették a programba.) A vívó- és asztalitenisz szakosztályaink már többször a jelöltek között voltak, az előbbi két alkalommal nyert is, most azonban a vívóink mellé a vízilabdázóink is felzárkóztak, ami szintén a klubunkban folyó utánpótlás-nevelés erejét bizonyítja.

A Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye"-díjat és az azzal járó 500.000 forintos Decathlon sportszervásárlási utalványt márciusban az egyéni sportágakban a vívóink nyerték, akik az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokságról több éremmel tértek haza. Pusztai Liza a kadetkardozók egyéni viadalában nem talált legyőzőre, és csapatban szintén a dobogó legfelső fokára állhatott. Klubtársa, Bérczy Dorottya ugyancsak tagja volt az aranyérmes leány kardcsapatnak, ráadásul egyéniben ezüstérmet nyert. A negyedik helyen végzett leány junior kardcsapatot három BVSC-s képviselte: Pusztai Liza mellett Kelecsényi Léna és Kelecsényi Mirabella is pástra lépett. Utóbbi egyéniben a tizenhatig jutott. A párbajtőröző Andrásfi Tibornak a kadetek között hasonlóképpen a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, csapatban azonban Európa-bajnoki címet szerzett. Borsody Emma a kadet párbajtőrcsapattal szerzett még egy értékes ötödik helyet.

A zuglói vívók „A hónap műhelye" programban triplázónak számítanak (ebből sem sok van), hiszen 2014 februárjában és 2015 novemberében is kiérdemelték már ezt a rangos címet.

Fiatal vízilabdázóink január utolsó hetében, néhány nap leforgása alatt két trófeát is elhódítottak, és emellé még egy bronzérmet is szereztek. Az ifjúsági Lemhényi-kupa négyes fináléjának elődöntőjében magabiztosan győzték le a Vasast, majd a trófeáért, hatalmas csatában, ötméteresekkel múlták felül az UVSE-t. A serdülőknek kiírt Vízvári-kupán a BVSC az elődöntőben nyert az UVSE ellen, az aranyért folytatott harcban pedig a bajnokságban magabiztosan vezető KSI-vel szemben diadalmaskodott. Csapatunk az U21-es Komjádi-kupa elődöntőjében kikapott a későbbi győztes FTC-től, a bronzmérkőzésen azonban legyőzte a Honvédot. A vízilabda szakosztályunk első negyedévi remeklését igazolja, hogy ifjú pólósaink a korosztályos bajnokságokban is harcban állnak a bajnoki címért: az alapszakasz felénél az ifjúságiak és a serdülők mezőnyében is négyes döntőt érő pozícióban vannak, míg a gyermekbajnokságban a jelenleg vezető KSI-vel azonos pontszámmal a második helyen állnak.

Vívóink és vízilabdázóink sikerét növeli, hogy a győzteseket kiemelkedő szakosztályok közül kellett kiválasztani. Az egyéni kategóriában a debreceni Letizia Sportclub íjászai, az OSC tollaslabdázói, a Statisztika PSC asztaliteniszezői és a Szigetvári Birkózó Sportegyesület, a csapatsportágakban pedig az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, illetve a MAC Budapest jégkorongozói, a Nemzeti Kézilabda Akadémia, továbbá a Soproni Darazsak Kosárlabda Akadémia versengett még az elismerésért. A közönségdíj és az azzal járó százezer forintos Decathlon-sportszervásárlási utalvány a rendületlenül szavazó szigetvári birkózóké lett.

A két győztes szakosztályunkat az M4 Sport „Jövünk!" című magazinja április 30-án 09:00 órától mutatja be.

 

JAVÍTANUNK KELL!

Az első mérkőzést sajnos elbuktuk a vízilabda női OB 1 elődöntőjében, ahol a csapatunk a dunaújvárosi DFVE MAARSK GRAPHICS ellen játszott. Petrovics Mátyás tanítványai a gólzáporos első negyedet követően a másodikban leblokkoltak, és ez megpecsételte a sorsukat. A mérkőzést ugyanis ennek a 4-0-ra elveszített második negyednek köszönhetően a vendégek nyerték 12-9-re. Csapatunkban a legtöbb gólt, 3-3-at Illés és Sikter dobták. Edzőnk szerint a mérkőzés során a védekezéssel és a támadással is gondok voltak. Az előbbi miatt könnyű gólokat kaptunk, az utóbbi következménye pedig a sok kihagyott ziccer volt. De nincs sok idő az elszalasztott lehetőség miatti bosszankodásra, vasárnap Dunaújvárosban mindenképpen győznünk kell annak érdekében, hogy a BVSC-Zugló-Diapolo ismét bajnoki döntőt játszhasson.

KITTI A DOBOGÓ TETEJÉRE TEKERT

Az elmúlt hétvégén Szerbiában, Zomboron versenyeztek klubunk kerékpárosai. Méghozzá nem is akárhogyan, a nők között Borissza Johanna Kitti győzött, míg az ifjúságiak mezőnyében Molnár Gábor a 4. helyen végzett.

A 2016-os Szerbia Kupa részeként megrendezett nemzetközi országúti kerékpárversenyre április 17-én került sor. A városban kijelölt 2,7 kilométeres körpályán az egyes korcsoportok különböző számú kört teljesítettek. A kritériumversenyek esetében megszokotthoz képest hosszú, a mezőnyversenyeknél általánoshoz képest rövid pályán a futamok véghajrásak voltak. A klubunkat Borissza Johanna Kitti (női U23 / elit); Hajdú Máté Olivér (U19) és Molnár Gábor (U19) képviselte. A hölgyek az U17-es fiúkkal versenyeztek együtt, nekik a 2,7 km-es városi körpályán 15 kört, azaz 40,5 km-t kellett teljesíteniük. Borissza Johanna Kitti nagyon szépen versenyzett, a hajrákörben azonban a célegyenes előtti kanyarban pont előtte buktak, de szerencsére a padkán tudott kerülni, a bukást így sikerült elkerülnie. Emiatt azonban nem tudott teljes elejével sprintelni, így a mezőnyhajrában az összetett 10. hely körül érkezett. A nők között azonban ez is elegendő volt a győzelemhez, így idén már másodszor állhatott a dobogó legfelső fokára. Az ifjúsági fiúk mezőnyét az U23-; az Elit-, illetve a master mezőnnyel egy futamban indították, így a korábban meghirdetett 54 kilométerrel szemben 81 km-t, azaz harminc kört kellett teljesíteniük. A verseny végig komoly tempó mellett zajlott, csapatunk két ifjúsági versenyzője közül ezúttal Molnár Gábor tudta jobban felvenni a ritmust. A verseny végét megelőző harmadik körig az élmezőnnyel haladt, ezután megúszva végül a 4. helyet szerezte meg az élbollyal érkező három ifi mögött. Hajdú Máté Olivér az üldözőbolyban rekedt, ott hajtott egészen addig, míg a csoportját ki nem szólították a versenyből. Az ifik korcsoportjából az elitek által diktált tempót nem sokan tudták felvenni, így mindössze négy U19-es versenyző tudta befejezni a futamot.

BVSC-FÖLÉNY AZ EXTRA LIGÁBAN

A BVSC-Zugló fiatal asztaliteniszezői nemcsak megállták a helyüket a legjobb magyar pingpongosokat tömörítő Extra Ligában, hanem elég hamar egy jelentős dominanciára is szert tettek. A bajnokság jövő évi kiírásában ugyanis már nemcsak egy, hanem két csapatunk is érdekelt lesz. Köszönhetően a második csapatunknak, amely a hétvégén bebiztosította a bajnoki címét az NB I-ben. Csapatunk április 16-án  a TURRIS SE Sopron ellen játszott idegenben, s mivel megnyerte a találkozót a többi ellenfelével szemben olyan tetemes pontelőnyre tett szert, amit már a bajnokság végéig - két forduló van hátra - nem lehet behozni. Csapatunk fiatal játékosai nem elégedtek meg ezzel a sikerrel, hisz másnap, április 17-én sem vettek vissza a tempóból, és a bajnokság utolsó előtti fordulójában a második helyére aspiráló Publó Csákvár TC csapatát is legyőzték, így továbbra is veretlenül vezetik a bajnokságot. Az eddigi 17 mérkőzésükből 16-ot megnyertek, egy pedig döntetlenre végződött. Az utolsó fordulónak tehát egyetlen tétje maradt, vajon veretlenül nyeri-e csapatunk az NB I-t. Illetve még egy nyitott kérdés maradt: megőrzi-e veretlenségét a mindössze 13,5 éves András Csaba, aki eddig a felnőtt bajnokságban lejátszott összes (tíz) mérkőzését megnyerte.

S, ha már a fiatalokról szó esett, a hétvégén az is eldőlt, hogy az Extra Ligában szereplő első csapatunk a tízcsapatos mezőnyben a hatodik helyen végez. Az utolsó idegenbeli mérkőzésünket a Békés TE ellen játszottuk, és a találkozó 5-5-ös döntetlenre végződött. A BVSC-Zugló korábban meghatározó együttes volt az élvonalban, igaz, utolsó bajnoki címét már jó régen szerezte, ám az a szisztematikus munka, melyet Herendi Ivánék végeznek, hamarosan meghozhatja a gyümölcsét. A BVSC-Zugló első csapata jelenleg messze a legfiatalabb együttes az Extra Ligában, a csapat legidősebb játékosa mindössze 22 éves, mellette pedig két ifjúsági korú asztaliteniszező játszik. Ez a helyzet jövőre biztos változik majd, a második csapatunk ugyanis még az elsőnél is fiatalabb játékosokkal fog szerepelni a bajnokságban.

JÓ BAJNOKSÁG VOLT

A Győrben rendezett 68. felnőtt országos úszóbajnokság utolsó napján is születtek BVSC-s érmek. A négy érmen három versenyzőnk osztozkodott. Böszörményi Bettina a 200 méteres gyorsúszás döntőjében lett második, Bernek Péter pedig 800 gyorson tette ugyanezt. Peti ezt követően a 200 méteres vegyesúszásban is dobogóra állhatott (harmadik lett), míg Papp Márk 800 gyorson lett bronzérmes.

További helyezéseink: Okos Ákos 200 mellen negyedik, a női 4×100 méteres vegyesváltónk (Ádám Henrietta, Kardos Virág, Fodor Flóra és Böszörményi Bettina) szintén negyedik, Nagy Réka 200 vegyesen és Kardos Viktória 100 mellen ötödik, Fodor Flóra 100 pillangón, Drigán Zoltán 200 vegyesen hatodik, Ádám Henrietta 200 háton, Kardos Viktória 200 vegyesen hetedik, Okos Glória 100 mellen, Sallay Tamás 200 mellen és Angeli Áron 200 vegyesen nyolcadik helyen végzett. Ugyancsak nyolcadik lett a 4×100 méteres vegyesváltónk (Bernek Péter, Angeli Áron, Drigán Zoltán és Boldizsár Viktor).

-         Összességében csapatunk nagyon jól szerepelt, 3 arany-, 4 ezüst- és 6 bronzérem mellett, 36 döntőben voltak érdekeltek a fiatal versenyzőink - értékelte röviden az országos bajnokságot Nagy Péter szakosztályvezető.

VISSZALÉPETT, HOGY ESÉLYE LEGYEN A NYERÉSRE

A szerbiai Nagybecskereken rendezett olimpiai kvalifikációs verseny utolsó napján klubunk egyetlen versenyzője is szőnyegre lépett. A korábbi junior világbajnok Lám Bálint a 130 kilogrammos súlycsoportban egy „könnyed" győzelemmel kezdett az örmény Hacsatrjan ellen (5-0), ám a második fordulóban a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes észt Heiki Nabit kellett volna legyőznie, hogy esélye maradjon a kvótaszerzésre. Ez azonban túlságosan nagy falatnak bizonyult Bálint számára, aki 3-0-s vereséget szenvedett. Nabi ezt követően a döntőbe is bejutott, ami Bálint számára a vigaszág lehetőségét jelentette volna a szerb Nemanja Pavlovics ellen, ám, mivel ez a mérkőzés már tét nélküli volt, Bálint edzője javaslatára inkább visszalépett. Néhány nap múlva a mongóliai Ulánbátorban rendezik majd az újabb kvalifikációs versenyt, melyen Bálint, ismét próbálkozhat majd a kvótaszerzéssel.

A HARMADIK NAP A BRONZÉRMEKRŐL SZÓLT

A győri országos bajnokság harmadik napja klubunk számára a bronzérmekről szólt. Bernek Péter a leghosszabb távján, 1500 méter gyorson szerezte az egyik medálunkat, míg a női 4×100 méteres gyorsváltó (Böszörményi Bettina, Kardos Viktória, Fodor Fanni és Nagy Réka) a másikat. Rajtuk kívül még Papp Márk 1500 gyorson volt negyedik, Ádám Henrietta 50 méter háton hetedik, Farkas Adél 400 gyorson nyolcadik, és a 4×100 méteres mix gyorsváltónk (Boldizsár Valter, Angeli Áron, Farkas Adél, Okos Glória) végzett még a nyolcadik helyen.

BERNEK MEGÁLLÍTHATATLAN

Az országos úszó bajnokság második napján is folytatódott a Bernek-show. Nagy Péter tanítványa ugyanis az első napi 200 gyorson aratott sikere után, a második napon újabb két aranyérmet nyert.

A 400 méter gyorsúszásban mondhatni „kötelező" volt a győzelme, lévén ez a fő száma, melyben rövid pályás világ- és Európa-bajnoki címet nyert. Péter ennek megfelelően magabiztosan nyerte a távot, és a 3:47,32-es ideje is - a felkészülés ezen szakaszában - jónak mondható. Péter ezt követően a 4×200 méteres férfi gyorsváltó tagjaként (Drigán Zoltán, Papp Márk, Boldizsár Viktor és Bernek Péter) is aranyérmes lett. Az országos bajnokság második napján még három BVSC-érem született. Böszörményi Bettina 100 gyorson lett második. Ugyancsak ezüstérmes lett a 4×100 méteres mix vegyesváltónk (Bernek Péter, Fodor Flóra, Angeli Áron, Böszörményi Bettina), illetve Papp Márk 400 gyorson a harmadik legjobb eredményt érte el.

EGYÉNI CSÚCS SZÜLETÉSNAPRA

Rendhagyó módját választotta olimpikon gyorsúszónk annak, hogy a 24. születésnapját megünnepelje. Bernek Peti ugyanis a tortaevés és a szokásos gyertya elfújása helyett a „sprinttávon", 200 méteren új egyéni csúcsot (1.47.43 mp-et) repesztett az országos bajnokságon. Aminek természetesen egy országos bajnoki cím lett az eredménye. Történt mindez a Győrben rendezett olimpiai kvalifikációs országos bajnokságon, amely nemcsak a riói olimpia közelsége, hanem a hazai úszósportban történtek miatt is a szokottnál nagyobb figyelmet kapott. Nekünk azonban szerencsére csak a versenyzőink állapotára kell figyelnünk, lévén Péter már tavaly megúszta az olimpiai szintet, míg másik élversenyzőnk, Papp Márk elsősorban nyílt vizen szeretne majd kvalifikációt szerezni. A 68. országos bajnokság első napján tehát máris megszületett az első BVSC-s aranyérem, ám nemcsak Bernek Peti, hanem a többi fiatal sportolónk is kitett magáért. Farkas Adél 1500 méteres gyorsúszásban lett 3., Kardos Viktória 200 mellen 4., a 4×200 méteres női gyorsváltónk (Böszörményi Bettina, Kardos Viktória, Fodor Flóra és Farkas Adél) szintén a 4., Nagy Réka 200 mellen 5., Drigán Zoltán 400 vegyesen 5., Papp Márk 200 gyorson 6., Okos Glória 200 mellen 6., a 4×100 méteres férfi gyorsváltónk (Bernek Péter, Boldizsár Viktor, Drigán Zoltán és Papp Márk) a 7., valamint Angeli Áron 400 méter vegyesen szintén a 7. helyen végzett.

BVSC-S FÖLÉNY A FIÚKNÁL

Április 9-10-én az Ormai László Csarnokban rendezték az ifjúsági asztaliteniszezők Húszak-bajnokságát. A fiúk versenyében már a résztvevők aránya is a BVSC-Zugló fölényét jelezte. A klubunkat ugyanis nyolc versenyző képviselte, a maradék 11 helyen pedig további nyolc egyesület osztozkodott. A verseny aztán azt is igazolta, hogy klubunk pingpongosai nemcsak létszámban, hanem játéktudásban is erősek. Másképp hogyan fordulhatott volna elő, hogy az ország legjobb tizenéves asztaliteniszezőit felvonultató versenyben az első öt helyezett között négy BVSC-s játékos is szerepelhessen. A versenyt végül nem a mi fiunk, hanem Molnár István Patrik, a Jászkun Volán SC sportolója nyerte, aki egész nap csak egy vereséget szenvedett. A második helyet az elsőéves serdülőként az egész szezonban az ifjúságiak között is remeklő András Csaba szerezte meg, míg a harmadikon BVSC-s klubtársa, Juhász Patrik végzett. Az első kiemelt Bruckner Gábor (BVSC-Zugló) három vereséggel negyedikként zárt, míg a negyedik pingpongosunk, Kovács Gábor az ötödik helyen fejezte be a versenyt.

VENDÉGSÉGBEN EGYMÁSNÁL

Azt nem kell magyarázni, hogy a BVSC-Zugló a magyar sport nagy értéke. Komoly múltja, patinája, történelme, és még komolyabb sikerei vannak. Immár 105 esztendeje. De nem árt néha a kulisszák mögé is betekinteni. Vajon milyen körülmények között érik el világraszóló sikereiket a vívók, a vízilabdázók, birkózók vagy a karatésok? Herendi Iván klubunk asztalitenisz szakosztályának a vezetője is így vélekedik erről, ezért is kezdeményezte a klubunk vezetésénél, hogy a soron következő szakosztályvezetői értekezlet náluk, azaz az asztaliteniszezőknél legyen.

-         Fontosnak tartom, hogy egymás problémáit, módszereit, hétköznapi életét is megismerjük - mondta a közel negyven esztendeje a klubunknál dolgozó szakember. - A BVSC-Zugló egy család, ahol egymásról is tudnunk kell, és amelyben fontos, hogy örülni tudjunk egymás sikereinek.

Herendi Iván ennek szellemében vállalta a soron következő szakosztályértekezlet házigazda-szerepét. A Szőnyi úti asztalitenisz-csarnokban egy nyilvános edzés keretében bemutatta a szakosztály edzőit és versenyzőit. Ezt követően a BVSC-s asztalitenisz helyzetéről, eredményeiről számolt be a klub vezetőinek és a többi szakosztály képviselőinek. A 67 évvel ezelőtt alakult szakosztály klubunk egyik sikersportága, hisz a Berczik Zoltán, Gergely Gábor, Takács János, Rózsás Péter nevével fémjelzett időszakban BEK- és ETTU-kupasikerek, bajnoki címek és egyéni nemzetközi sikerek jellemezték a szakosztály életét. De a sikerekért nem kell ilyen messzire visszanyúlnunk, hisz a saját nevelésű Zwickl Dániel, Jakab János vagy Molnár Krisztián még néhány éve egyaránt kiemelkedő eredményeket értek el a korosztályos Európa-bajnokságokon. Ők azonban felnőttként már nem tudtak igazán maradandót alkotni. Köszönhetően a sportág változásainak, az asztalitenisz itthoni támogatottságának, vagy az egyre nyomasztóbb ázsiai egyeduralomnak. A BVSC-Zugló Asztalitenisz Szakosztálya az évek során egyre inkább utánpótlás-nevelő műhely lett, abból viszont a legeslegjobb. Itthon immár 35 esztendeje a Szőnyi úti fiúk érik el a legjobb eredményeket, a klubok rangsorában idén is toronymagasan az elsők lettek.

Az asztalitenisz az a sportág, mely még hazai felemelkedésére vár. Ezt a nálunk dolgozó szakemberek is a saját bőrükön érzik. Asztalhiány, létesítményállapotok, edzők alulfizetettsége, és a rendkívül magas működési költségek, csak, hogy néhány pontot említsünk, amikkel naponta meg kell küzdeniük. Klubunk vezetése eddig is minden segítséget megadott, ám a szakosztály problémái legtöbbször túlmutatnak a Szőnyi úton. Ennek ellenére érdemes volt belelátni az asztaliteniszezők életébe, mert így mindenki konkrétabb képet kaphatott arról, hogy mivel kell megküzdeniük a pingpongosoknak.

De egy család akkor működik igazi családként, ha nehezebb helyzetekben is számíthatnak egymásra. Ezt történt az első rendhagyó szakosztály-értekezleten is, ahol volt olyan sportág, amelyik azonnal felajánlotta segítségét az asztaliteniszezőknek. Ezen kívül néhány fontos elhatározásra is sor került. Többek között, hogy a jövőben is folytatni fogjuk az ilyesfajta vendégeskedéseket. Másrészt az asztaliteniszezőktől jött az ötlet, hogy ne csak halljunk egymásról, hanem jó lenne kipróbálni egymás sportágát is. Ennek első lehetősége, hogy az asztaliteniszezők a szakosztályok számára egy BVSC-s pingpongversenyt hirdettek meg, melynek lebonyolítási rendjét hamarosan kidolgozzák

KÉT SZAKOSZTÁLYUNK IS A LEGJOBBAK KÖZÖTT

Egyre nagyobb presztízse van a Magyar Olimpiai Akadémia, az utanpotlassport.hu és Decathlon közös programjának, „A hónap műhelye" választásnak, amit bizonyít, hogy az egyesületek, szakosztályok egyre büszkébben hirdetik, ha bekerülnek a jelöltek közé. Nos, ez alapján mi most duplán is büszkék lehetünk, hisz ezúttal két szakosztályunk is ott van a legjobbak között. A versenyzők eredményeit figyelembe véve a hagyományos „A hónap műhelye" versenyben - már nem először - a vívóink is a jelöltek között vannak. Köszönhetően annak, hogy kiválóan szerepeltek márciusban az újvidéki kadet és junior Európa-bajnokságon. A szakosztályunk versenyzői közül többen aranyéremmel tértek haza a szerbiai városból, köztük Pusztai Liza kettővel is, hiszen a kadet kardozók egyéni viadalában nem talált legyőzőre, és csapatban szintén a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Klubtársa, Bérczy Dorottya ugyancsak tagja volt az aranyérmes leány kardcsapatnak, ráadásul egyéniben ezüstérmet nyert. A negyedik helyen végzett leány junior kardcsapatot három BVSC-s képviselte: Pusztai Liza mellett Kelecsényi Léna és Kelecsényi Mirabella is pástra lépett. Utóbbi egyéniben a tizenhatig jutott. A párbajtőröző Andrásfi Tibornak a kadetek között hasonlóképpen a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, csapatban azonban társaival együtt olyan ellenállhatatlanul vívott, hogy annak aranyérem lett a jutalma. Borsody Emma a leány kadet párbajtőrcsapattal szerzett értékes ötödik helyet. A vívóink ellenfelei: a Letizia Íjász Sportclub, az OSC Tollaslabda Szakosztálya, a Statisztika Pingpong SC és a Szigetvári Birkózó SE.

A MOB, az utanpotlassport.hu és a Decathlon nemrég külön kategóriát hozott létre a csapatsportágak számára. Jól tették, mert így klubunk vízilabda-szakosztálya is jelölt lehetett. Fiatal vízilabdázóink ugyanis január utolsó hetében, néhány nap leforgása alatt két trófeát is elhódítottak, és még egy bronzérem is került a tarsolyukba. Az ifjúsági Lemhényi-kupa négyes fináléjának elődöntőjében magabiztosan győzték le a jó erőkből álló Vasast, majd a trófeáért, hatalmas csatában, ötméteresekkel múlták felül az UVSE-t. A serdülők részére kiírt Vízvári-kupán a BVSC az elődöntőben nyert az UVSE ellen, az aranyért folytatott harcban pedig a bajnokságban magabiztosan vezető KSI-vel szemben diadalmaskodott a „vasutas" együttes. A zuglóiak az U21-es Komjádi-kupa elődöntőjében alulmaradtak a későbbi győztes FTC ellen, a bronzmérkőzésen azonban legyőzték a Honvédot. A BVSC első negyedévi remeklését igazolja, hogy ifjú pólósai a korosztályos bajnokságokban is harcban állnak a bajnoki címért: az alapszakasz felénél az ifjúságiak és a serdülők mezőnyében is négyes döntőt érő pozícióban vannak, míg a gyermekbajnokságot vezetik. Vízilabdázóink ellenfelei: az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia, a MAC Budapest, a Nemzeti Kézilabda Akadémia és a Soproni Darazsak Kosárlabda Akadémia.

Eljött tehát az idő, hogy mozgósítsuk a BVSC-szurkolókat! Kérünk minden kék-sárga érzelmű edzőt, sportolót, hozzátartozót vagy szimpatizánst, hogy szavazzon a két szakosztályunkra! A szavazatokat április 20-ig lehet leadni, a közönségszavazás 20 százalékban számít majd bele a kuratóriumi döntésbe. A hónap műhelye-díj győztese 500 ezer, a közönségszavazás nyertese 100 ezer forintos Decathlon sportszervásárlási utalványban részesül.

LEGENDÁINK AZ ISKOLAPADBAN

Dr. Kiss Gergelyt és Madaras Norbertet aligha kell bárkinek is bemutatni. A két fantasztikus vízilabdázó nevét nemcsak pólós berkekben ismerik. S bár mindkét legenda aktív sportpályafutásának vége felé jár, ők még a fiatalok körében is nagyon népszerűek. Geri és Norbert április 11-én a zuglói Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola vendége volt, ahol a pályafutásukról, a vízilabdáról, az olimpiák hangulatáról és a sportolás örömeiről, illetve a tanulás fontosságáról is meséltek a gyerekeknek.

Dr. Kiss Gergely a BVSC-Zugló saját nevelésű sportolója. A Szőnyi úti uszodában tanult meg úszni, itt lett belőle - hétévesen - vízilabdázó. 1986-ban már a felnőtt csapatban is bemutatkozott, melyben 1990-ig játszott. Sajnos, legjobb eredményeit, a három olimpiai bajnoki, az egy világ- és két Európa-bajnoki címet, a két világliga- és egy világkupa-győzelmet, illetve a hat magyar bajnoki címet már nem a klubunk színeiben nyerte, de mi ennek ellenére is nagyon büszkék vagyunk rá.

-         Hogy van-e kapcsolatom az anyaegyesülettel? - kérdezett vissza dr. Kiss Gergely. - Rendszeresen megfordulok az uszodában, mivel mindkét lányom a klub utánpótláscsapatában pólózik. Figyelemmel kísérem a fejlődést, mi még egészen más körülmények között pólóztunk. Bízom benne, hogy ez hamarosan a BVSC-Zugló eredményein is meg fog látszani. Ja, és szorítok sydney-i olimpiai bajnok csapattársamnak, Märcz Tominak is, hogy vezesse sikerekre a tehetséges fiatalokból álló férfi csapatot.

Madaras Ádám egri kötődésű, de fiatalon ő is megfordult a Szőnyi úton. 1999-2001 között két szezont húzott le a Gerendás György vezette BVSC-ben, mely csapattal két ezüstérmet szerzett. Sajnos, az egyik évben a Fradi, a másikban meg az akkoriban formálódó Honvéd volt a jobb.

-         Jó emlék maradt a BVSC-s korszak, és a magyar vízilabdának nagy szüksége van az ilyen műhelyekre, ahonnan annyi tehetség került már ki - mondta Norbi.

A két egykori BVSC-legenda egy kis jóslásba is bocsátkozott, szerintük nagyon szoros mérkőzéseket játszik majd a magyar válogatott a riói olimpián, ám, ha szűken is, de hozni fogják a meccseiket, és éremmel térnek majd haza.

KILENCEDIK LETT A VB-N A BVSC-VÁLOGATOTT

A franciaországi Bourges-ban rendezett kadet és junior vívó-világbajnokság zárónapján rendezték a női kardcsapatok versenyét. Számunkra kétszeresen is izgalmas volt ez a szám, egyrészt, mert Pusztai Liza révén női kardban szereztük az egyetlen BVSC-s érmünket a világbajnokságon (Bódy István tanítványa a kadet versenyen lett harmadik), másrészt a négyfős csapat három tagja - Pusztai Lizán kívül még a Kelecsényi testvérek, Mirabella és Léna - is a klubunk versenyzője. A BVSC-s válogatott (a negyedik tag a Kárpáti Rudolf Vívóklub versenyzője, Záhonyi Petra volt) sajnos már a negyeddöntőben elvérzett, mert a kínaiaktól 45-37-re kikapott, és csak a továbbiakban már csak a 9-16. helyekért harcolhattak a lányok. Ez nem jelentett nagy gondot a számukra, és sorrendben Kolumbiát, Egyiptomot és Kanadát legyőzve legalább a kilencedik helyet megszerezték. A gárda húzóembere most is Pusztai Liza volt, aki minden csapat ellen - még a kínaiak ellen is - magabiztosan és eredményesen vívott.

LEGENDÁS SPORTOLÓ A BVSC-CSALÁDBAN

Egy újabb legendával bővült klubunk közössége. Márciustól ugyanis a BVSC-Zugló kézilabda-szakosztályában Brinzay Margit, a Vasas 12-szeres bajnok, 7-szeres kupagyőztes, BEK-győzes és 64-szeres válogatott kézilabdázója látja el a vezetőedzői feladatokat.

-         Profi pályafutásomat a német TSV 04 Düsseldorf csapatában fejeztem be - mondta a szakember -, ahol 1983-87 között játékosedzőként dolgoztam. Az edzői munkát itthon kisebb csapatoknál folytattam. Nagyon örülök a zuglói lehetőségnek, a BVSC egy patinás klub, ahol jó dolgozni, számomra pedig kihívást jelent majd az új szakosztály felépítése.

Brinzay Margit nem egyedül végzi a munkát. A segítője egy fiatal agilis szakember, Rozs Bettina, aki a Győri ETO utánpótlásában nevelkedett, majd a Csurgó és a TF együtteseiben kézilabdázott. Jelenleg az NB II-es játékvezetői keret tagja, és első szóra igent mondott mentora, Margit néni felkérésére.

A BVSC-Zugló kézilabdaedzései április elején kezdődtek. A helyszín egyelőre a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola tornaterme (Újváros park 2.), illetve a műfüves pályája. A márciusi toborzásokat követően több mint húsz fővel kezdődött munka. Az 5-8 éves korosztállyal Betti néni, a 9-14 évesekkel pedig Margit néni dolgozik. A kicsiknek az edzések keddenként 18.00 - 19.00, csütörtökönként 17.00 - 18.00 és péntekenként 17.00 - 18.30 között, a nagyobbaknak pedig hétfőn, szerdán és pénteken 17.00 - 18.30 között zajlanak.

Az új szakosztály folyamatosan várja a sportolni vágyó 5-14 éves lányok és fiúk jelentkezését. Érdeklődni a +3670/315-3810-es telefonszámon vagy a tollingasz.nora@bvsc.hu emailcímen lehet.

S a j t ó k ö z l e m é n y

Budapest, 2016. április 7.

ÉLETVESZÉLYESSÉ VÁLT FÁKAT VÁGNAK KI A BVSC SZŐNYI ÚTI TELEPÉN


A fák kivágásáról igazságügyi szakértői vélemény alapján döntött a klubvezetés

A BVSC-Zugló 2015 év elején részletes felmérést készítetett a sporttelep faállományáról. Erre azért volt szükség, mert korábbi viharok több fában is kárt tettek, több fa ága száradásnak indult és a látszólag jó állapotban lévő fák is megdőltek az elmúlt évek, évtizedek során. A részletes szakértői jelentés megállapította, hogy a BVSC területén ültetett 50 éves jegenyefák, illetve a telepen található gyomfák menthetetlenek, veszélyeztetik a sportolók, illetve sportesemények vendégeinek testi épségét.

 A 2015. márciusában elkészült igazságügyi szakértői vélemény ténymegállapításai szerint a sporttelepen álló összesen 110 fa életveszélyessé vált, melyekkel kapcsolatban az szakértői anyag úgy fogalmazott

„Az elöregedett, rendkívül kétes minőségű, gyakorlatilag életveszélyes fák kivágása indokolt, mert ha erre nem kerül sor, kitörésük beláthatóan rövid időn belül be fog következni. Azaz nem bekövetkezhet, hanem be fog következni!

A klubvezetés a szakvélemény ismeretében a fák kivágásáról döntött, amelyek nem közparkban, vagy közterületen, hanem sportlétesítmények, a belső gyalogos és közlekedő utak tőszomszédságában, továbbá a telepet szegélyező kerítés és futballpálya, műfüves futballpályák nyomvonalában álltak. Olyan területeken, ahová csak az arra jogosultak (sportolók, a BVSC munkatársai, vagy jegyet vásárló nézők) léphettek be.

A Zuglói Önkormányzat irányában a klub bejelentési kötelezettségének eleget tett. A BVSC a kivágott, elöregedett és megsérült fákat a törvényi kötelezettségének megfelelően pótolni fogja.

ZUGLÓI HALL OF FLAME

A magyar sport 168 aranyérmet szerzett az újkori olimpiák történetében. Ebből közel 20 aranymedál BVSC sportoló nevéhez fűződik. Az ő, illetve a zuglói kötődésű bajnokok tiszteletére állíttatott egy olimpiai emléktáblát a zuglói önkormányzat és a Zuglói Sport és Rendezvényszervező Kft a Bosnyák téren. Az április 6-i rendezvény kezdeményezője Rátonyi Gábor, Zugló korábbi polgármestere volt, aki komoly versenyzői, edzői és sportvezetői múlttal rendelkezik. Pályafutása során többek között a BVSC úszószakosztályának a vezetője is volt. A zuglói emléktábla állításáért tett erőfeszítéseit Karácsony Gergely jelenlegi polgármester is megköszönte neki. De a tábla fontosságát az április 6-i rendezvény díszvendégei, az olimpiai bajnok sportolók, a Magyar Olimpiai Bizottság képviselői és az egyesületek vezetői is méltatták. A tábla állítását nem véletlenül mostanra időzítették. Augusztusban ismét olimpia lesz, mely eseményre megint több zuglói sportoló kvalifikálta magát. Köztük olyanok is, akik éremeséllyel utaznak majd Brazíliába. A zuglói olimpiai emléktáblán - melyen a felnőtt bajnokok mellett a paralimpián, az ifjúsági olimpián és a sakkolimpián győztes sportolóink nevei olvashatók - jelenleg 30 név látható. A tábla egyharmada azonban még üres ide remélhetőleg Rió után új nevet vagy neveket fognak majd felvésni.

A zuglói Hall of Fame (Hírességek Csarnoka) táblán olvasható BVSC-s nevek: Bóbis Gyula, Erdős Sándor, Énekes István, dr. Fenyvesi Csaba, Gyenge Valéria, Horkai György, Kapás Boglárka, Keresztes Attila, dr. Konrád János, Littomericzky Mária, Magay Dániel, Märcz Tamás, Mendelényi Tamás, Mendelényiné Ágoston Judit, Papp László, Sax Gyula, Szécsi Zoltán, Székely Éva, Szekeres Pál, Vadász László és Wladár Sándor.

A VILÁGON NEGYEDIKEK VAGYUNK

A franciaországi Bourges-ban rendezett kadet és junior vívó-világbajnokságon a fiatalabb korosztály küzdelme egy érdekes számmal zárult. Az úgynevezett vegyes váltóban ugyanis minden fegyvernem képviseltette magát egy-egy versenyzővel, akik az ellenfél csapat azonos versenyzője ellen léptek pástra. A magyar kadet vívó-válogatottat a párbajtőröző Nagy Dávid és Petri Renáta, a tőröző Bényei Erik és Hajas Nóra mellett a kardozó Szlama Vilmos és a BVSC-s Pusztai Liza alkotta. A 23 csapat küzdelmében a mieink Hollandia ellen kezdtek, akiket 60-38-ra vertek. A negyeddöntőben a kadet korosztályban ismeretlen erőt képviselő Dél-Korea volt az ellenfél, akik ellen hihetetlen izgalmas mérkőzésen egyetlen találattal, 60-59-re nyertek Lizáék. A magyar csapat tehát bejutott a világ legjobb négy vívócsapata közé, olyan nagyhatalmak mellé, mint az Egyesült Államok, Oroszország és Olaszország. A csapat az elődöntőben is helyt állt a két világbajnokkal és két vébé ezüstérmessel felálló amerikaiak ellen, majd a bronzmérkőzésen az olaszokat is megszorították. Ez utóbbi csapat ellen Liza is kimagaslóan jól vívott. A csapat végül a negyedik helyet szerezte meg a győztes amerikaiak, illetve az oroszok és az olaszok mögött.

FELNŐTT KARATÉSAINK A LEGJOBBAK VOLTAK

Április 2-3-án ismét Mogyoródon rendezték a karate magyar bajnokságot. Az esemény egyik különlegessége volt, hogy most először bemutató versenyszámként - a fogyatékkal élők által gyakorolt - Integrált Karate versenyszámokat is megrendezték. A legrangosabb magyar karate viadalon mintegy hatszázan indultak, rajtuk kívül pedig 38 parakaratést is megtekinthettek a csarnokban igazi versenyhangulatot varázsoló szurkolótáborok.

Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke szerint nagy esély van arra, hogy idén augusztusban a NOB illetékesei rábólintsanak arra a régi vágyra, hogy a karate ott lehessen - a 2020-as - olimpián. A magyar szövetség mindenképpen szeretne majd versenyzőt kvalifikálni Tokióba, aminek alapja lehet, hogy az elmúlt években a hazai karate számos komoly sikert tudott már felmutatni. A 2013-as felnőtt karate Európa-bajnokság megrendezése nemzetközileg is tetszést aratott, fiataljaink 11 éremmel jöttek haza a két évvel ezelőtti korosztályos Eb-ről, míg az itthoni sportéletben a karate egyebek mellett bekerült a A Sport Legyen a Tied! programba, és a nagy múltú hazai sportegyesületek is felfigyeltek a sportágra, így egyre több helyen alakult már meg a karateszakosztály.

Ilyen karateszakosztályt a BVSC-Zugló is működtet, és ennek a műhelynek igencsak nagy lökést jelentett, amikor a Fighter SE-vel fuzionált. Azóta ugyanis garantáltak a jó eredmények a hazai és a nemzetközi versenyeken. A BVSC-Fighter - Zugló versenyzői az április eleji országos bajnokságon is bizonyították erejüket, az MTK-Dynamic mögött ugyanis az érem- és a ponttáblázaton is az előkelő második helyen végeztek a versenyzőink. A karate országos bajnokságok sajátossága, hogy az újonc korosztálytól a felnőttig mindenki tatamira lép. A klubunk versenyzői összesítésben 6 arany-, 4 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek, viszont az érmeik többségét - 4 aranyat, 3 ezüstöt és 2 bronzot - a legerősebb korosztályban, a felnőttek mezőnyében gyűjtötték.

A legszínvonalasabb mérkőzések a felnőtt férfiak 67 kg-os súlycsoportban zajlottak, ahol végül a bakui Európa Játékokat is megjárt újpesti Tadissi Martial lett az első a korábbi korosztályos világbajnokunk Szegedi Döme és a 2015-ös U21-es vb-n harmadik MTK-s Tamás Ferdinánd előtt.

Ők voltak az érmeseink Bartha Nikola, Bilisics Bálint, Hőning Ádám Buda, Hőning Alexander Buda, Kapdebó Lóránd és Kissimon Réka aranyérmes, Czabajszki Evelin, György Dániel, Szegedi Döme és az 1-es számú felnőtt férficsapat ezüstérmes, míg Hőning Dávid Buda, Hőning Gavrilo Buda és a 2-es számú felnőtt férficsapat bronzérmes lett.

TIZEDIK LETT EMMA A VÉBÉN

Ha valaki tizedik helyen végez egy sportág világbajnokságán, akkor arra mindenképpen büszke lehet. Elvégre egy valamiben a világ tíz legjobbja között lenni nem kis teljesítmény. Borsody Emma, klubunk tehetséges párbajtőrvívója azonban kevésbé örült annak, hogy a franciaországi Bourges-ban rendezett vébén „csak tizedik lett. Ő ugyanis érmet szeretett volna szerezni. És Kovács Iván tanítványának erre minden esélye meg is volt. Emma a csoportkört veretlenül, hat győzelemmel zárta, így a 115 fős mezőnyben az elsők között jutott a 64-es főtáblára. A direkt kieséses szakasz első asszójában azonban nagyon meg kellett izzadnia amerikai ellenfelével szemben, akit végül egy tussal, 15-14-re győzött le. Kétszeres olimpiai ezüstérmes mestere biztos, hogy tudott tanácsokat adni neki, miként vívjon 14-14-es állásnál. Emma a 16 közé jutásért egy újabb amerikait kapott, és a recept is majdnem hasonló volt. Azzal a különbséggel, hogy ebben az asszóban vívónk már nem egy, hanem két tussal nyert (15-13-ra). Emma nagyon hozzászokhatott az amerikai stílushoz, mert a nyolcaddöntőben nagyon nem találta a ritmust észt ellenfele ellen, aki 15-9-re behúzta az asszót, és a negyeddöntőbe jutott. Emmának tehát maradt a vigasz a vébén a világ tíz legjobb kadet korú női párbajtőrözője között végzett.

JÓTÉKONYSÁGI TORNA EDZŐNKÉRT

Nagy volt a mozgás április 3-án a Szőnyi úti sporttelepünkön, ahol a három műfüves futballpályán párhuzamosan zajlottak az események. Klubunk labdarúgó csapatai az egyik edző, a mindössze 34 esztendős Mezei Gábor miatt tartottak „erődemonstrációt. A fiatal szakembernél egy évvel ezelőtt diagnosztizálták a csontrákot, Gábor azóta a gyógyulásáért küzd. Ebben a küzdelemben szerettünk volna neki segíteni az április nyárban - 25 fokban - rendezett jótékonysági tornával. Az eseményen technikai okok miatt kizárólag a BVSC-Zuglóhoz kötődő játékosok, szülők és szimpatizánsok vehettek részt, akik így is megtöltötték a Szőnyi úti létesítményt. A csapatok önkéntes alapon szerveződtek, és minden gárda a 25 ezer forintos nevezési díjjal támogatta a beteg edzőnk felépülését. A szülők is csapatokat alakítottak, de egyéb módon is, többek között egy büfé üzemeltetésével is segítették a rendezvényt, melynek teljes bevétele szintén Gábort illette. Nagy öröm volt számunkra, hogy a kezdeményezésünkhöz számos cég, illetve néhány illusztris személyiség is csatlakozott. Az előbbieknek köszönhetően minden gyerek és minden csapat ajándékkal - többek között cirkuszbelépővel, gokartlehetőséggel, pizzázással, szabadulós játékon való részgvététellel stb.- mehetett haza. A nap folyamán klubunk ifjú labdarúgói találkozhattak a freestyle koronázatlan királynőjével, Szász Kitti labdazsonglőr világbajnokkal is, aki a technikájából a Szőnyi úton is ízelítőt adott. A vendégeink között volt még Hajdú B. István is, a népszerű sportriporter, aki néhány meccset élőben kommentált, illetve az újdonsült magyar bajnok labdarúgó, a nyári Európa-bajnokságra készülő válogatott egyik meghatározó tagja, Gera Zoltán is, aki ezúttal egy a csapattársaival is aláíratott válogatott mezt hozott ajándékba. A mezt egy későbbi időpontban fogjuk majd elárverezni, és annak bevétele is Gábort illeti. Beteg edzőnk számára a legtöbb erőt valószínűleg az a piros könyv adta, melybe a nap résztvevői a neki szánt üzeneteket és biztatásokat írhatták.

LIZA ISMÉT ODAVÁGOTT A VILÁGNAK

A franciaországi Bourges-ban megkezdődött a korosztályos vívó-világbajnokság. A versenyen klubunk is több versenyzővel képviseltette magát. A legjobban várt számainkra, a kadet női kardozók és a kadet férfi párbajtőrözők versenyére egy napon, április 2-án került sor. Az előbbit azért vártuk, mert az öt héttel ezelőtti újvidéki Európa-bajnokságon két BVSC-s lány, Pusztai Liza és Bérczy Dorottya vívta a döntőt, az utóbbit meg azért, mert Andrásfi Tibor is tagja volt az Újvidéken aranyérmes kadet férfi párbajtőrcsapatnak. Április 2-án aztán kiderült, hogy az előzetes várakozásunk nem volt hiába való. Pusztai Liza ugyanis a világbajnokságon megszerezte a magyar küldöttség első érmét. Más, kérdés, hogy ő a bronzérem miatt nagyon csalódott volt. Történt ugyanis, hogy Bódy István és Bódy Benjamin tanítványa egészen könnyed vívással jutott el az elődöntőig. A selejtezőt könnyedén vette, a direkt kiesési táblán pedig előbb egy amerikai, majd egy bolgár, egy kolumbiai és egy koreai vívót győzött le úgy, hogy egyik ellenfele sem tudott még tíz tust sem adni neki. Pechére, a négyes döntőt egy másik csarnokban rendezték, és a költözés Lizát a kelleténél jobban megzavarta. A döntőbe jutásért a szingapúri Lau-val vívott, aki ellen könnyedén vezetett 8-5-re, ám ekkor egy rövidzárlat következett, melynek eredményeképpen az asszót - és később a vébét is - 15-13-ra az ázsiai versenyző nyerte.

A másik két BVSC-s vívó ezúttal kevésbé tudott eredményes lenni. Bérczy Dorottya a 16 közé jutásért szenvedett vereséget egy amerikai vívótól, míg Tibor a legjobb 32 közé jutásért kapott ki egy tussal egy brit párbajtőrözőtől. A BVSC-s vívók a kadet váltóban is pástra lépnek majd, Pusztai Liza pedig a junior mezőnyben is kipróbálhatja majd magát.

AMERIKA KAPITÁNY

Bernek Péter idén az USA-t választotta második otthonának. A BVSC-Zugló kiváló úszója ugyanis januárban és februárban 4 hetet edzőtáborozott Arizonában, míg március 9-től április 6-ig újabb négy hetes amerikai f


Főgáz
Magyar Olimpiai Bizottság
Zugló Önkormányzata
Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet
Magyar Paralimpiai Bizottság
Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium