« Sporttörténelem
    « Az egyesületről
     « Örökös Elnök
      « Örökös Bajnokaink
       « Örökös Tagjaink
         Induló tanfolyamok
           Online jelentkezés
             Feliratkozás hírlevélre
#   « Híreink
   « Képgaléria
    « Sportuszoda
     « Úszásoktatás
      « Elérhetőségek
Vissza a főoldalra


H í r e i n k (2014.11.26)

 

EGY ÚJABB BAJNOKTÓL BÚCSÚZTUNK

Megdöbbentő hírt kaptunk: szerda hajnalban hosszú betegséget követően életének 74. évében elhunyt dr. Konrád János olimpiai bajnok vízilabdázó, Zugló egyik büszkesége. A betegségéről tudtunk, a halálának híre mégis mindenkit megdöbbentett. Konrád János ugyanis hétfőn este még részt vett a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának zuglói látogatásán, sőt a Columbus utcai Zeneházban még az ünnepi koncertet is végig hallgatta. Sajnos, azonban a Szeretjük Zuglót Egyesülettől és a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézménytől kapott ajándék CD-t már nem hallgathatta meg.

Konrád János - pontosabban dr. Konrád János, hisz az egykori kiváló sportoló civilben állatorvos volt, a praxisa évtizedeken át az Erzsébetvárosban működött – tagja volt az 1962-ben Lipcsében Európa-bajnoki címet és 1964-ben Tokióban olimpiai bajnokságot nyert csapatnak is. A magyar válogatott színeiben 123-szor szerepelt, az említett két nagy diadal mellett két olimpián (1960-ban, Rómában és 1968-ban, Mexikóvárosban) is bronzérmes volt, emellett 1963-ban és 65-ben tagja volt az Universiade-győztes magyar csapatnak is. Pályafutásának legnagyobb sikerei Zuglóhoz kötődtek, 1956 és 64 között a Budapesti Lokomotív, majd utódjának, a BVSC-nek a játékosa volt. A tokiói olimpiát követően igazolt a Budapesti Honvédba, később játszott még a Vasas Izzóban és az OSC-ben is. Egyik legnagyobb erőssége az úszótudása volt, ami nem véletlen, hisz sokáig párhuzamosan űzte mindkét sportágat. Az 1960-as római olimpián nemcsak a vízilabda-válogatottnak, hanem a magyar úszócsapatnak is tagja volt, és 100 méteres hátúszásban versenyzett. Pályafutását befejezve 1976-tól edzőként és állatorvosként dolgozott. 1985-ben a nő válogatott szövetségi kapitányává nevezték ki, és a csapattal háromszor is Európa-bajnoki bronzérmes lett. A rendszerváltás követő időszakban a férfiválogatottat is irányította, 1991-ben egészen a bronzéremig vezette őket. Klubedzőként a legnagyobb sikere az OSC-vel nyert BEK és Szuperkupa volt.

Emléke szívünkben örökké él!

ÚJABB BVSC-S HALHATATLAN VÍVÓ

A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) november 22-23-i római kongresszusán két magyar vívólegendát is beválasztottak a Hírességek Csarnokába. Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok kardvívó mellett ez a megtiszteltetés érte a BVSC egykori legendáját, a kétszeres olimpiai ezüstérmes és világbajnok tőrvívót, Kamuti Jenőt is. Az exkluzív társaságnak a magyar vívók közül eddig még csak Gerevich Aladár, Bay Béla, Elek Ilona és Nagy Tímea lehetett a tagja. A nemzetközi szövetség vezetői a döntéssel Kamuti Jenő kimagasló versenyzői múltját, és orvosi, valamint sportdiplomáciai tevékenységét is elismerték. A kiváló vívót, a Magyar Vívó Szövetség általános alelnökét, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét néhány nappal a kongresszus előtt Budapestért-díjjal tüntették ki. Kamuti Jenővel már háromra nőtt a Hírességek Csarnokának BVSC-s „különítménye". Bay Béla a Budapesti Lokomotívnak, majd a BVSC-nek is vezetőedzője volt. Tanítványai (köztük Kamuti Jenő is) olimpiai- és világbajnoki érmek sokaságát nyerték. A harmadik BVSC-kötődésű halhatatlan pedig Elek Ilona volt, aki 1950 és 52 között volt a Budapesti Lokomotív sportolója, és aki a helsinki olimpián a vasutas klub tagjaként lett ezüstérmes.

G r a t u l á l u n k !

KÖZÖNSÉGDÍJAS PINGPONGOSOK

Azt követően, hogy februárban a BVSC-Zugló Vívó Szakosztálya nyerte a Magyar Olimpiai Bizottság, a Decathlon és az Utanpotlassport.hu által alapított „A hónap műhelye" elismerést (és azzal járó 500.000 Ft-os sportszervásárlási utalványt), októberben egy újabb szakosztállyal képviseltethettük magunkat a versenyben. Ezúttal a kiváló októberi eredményeiknek köszönhetően az asztaliteniszezők kerültek a jelöltek közé. A pingpongosaink a közönségszavazáson elsöprő fölénnyel nyertek, a szakmai kuratórium azonban úgy ítélte meg, hogy októberben a KSI SE cselgáncsozói még náluk is jobban teljesítettek. „A hónap műhelye" elismerést tehát októberben a szomszédos klub szakosztálya nyerte, de, hogy a közönség véleményét és aktivitását is jutalmazzák, a közönségdíjas szakosztályunk is százezer forintos jutalomban részesült.

G r a t u l á l u n k !

KITÜNTETETT ZUGLÓI LEGENDA

 1873. november 17-én egyesült Pest, Buda és Óbuda. A fővárosi Közgyűlés pedig 1991-ben döntött úgy, hogy ezt a napot Budapest napjává nyilvánítja. Az elmúlt 23 év hagyományainak megfelelően idén, november 17-én is átadták a főváros kitüntető díjait. Tarlós István főpolgármester a főváros napja alkalmából Pro Urbe Budapest díjat, Budapestért-díjat, a Zalabai Gáborról elnevezett esélyegyenlőségi díjat, a Fővárosért Emlékzászló-díjat, a Barna Sándorról elnevezett közbiztonsági díjat, valamint a Papp László Budapest-Sportdíjat adta át. A Budapestért-díjat többek között egy BVSC-legenda, Kamuti Jenő, a Magyar Vívó Szövetség alelnöke is átvehette. A kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok, ötszörös Universiade-győztes, hatszoros magyar bajnok tőrvívó a díjat a kiemelkedő sporteredményei mellett a magas színvonalú sportszakmai tevékenységének elismeréséül is kapta. Kamuti Jenő korábban a Magyar Vívó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Vívó Szövetség főtitkára, a FIE Orvosi Bizottságának az elnöke, az Európai Vívó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának a tagja és a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára volt, jelenleg pedig a Magyar Vívó Szövetség általános alelnöke. És emellett persze 2008-tól a BVSC-Zugló Örökös Tagja is.

G r a t u l á l u n k !

KAPÁS BOGLÁRKA MEGVERTE A VILÁG LEGJOBB ÚSZÓJÁT

Hosszú Katinka ebben az esztendőben is elképesztő teljesítményt nyújtott. A Vasas SC úszónője a nyári berlini Európa-bajnokságon három arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szerzett, a világkupa versenyeken pedig csúcsot csúcsra halmozott, és összesen 59 érmet nyert. A sokak szerint a világ jelenlegi legjobb úszónője a novemberi rövidpályás országos bajnokságon 17 számban állt rajthoz, melyből végül 16-ot meg is nyert. Egyetlen versenyző akadt, aki képes volt őt legyőzni: a BVSC-Zugló ifjúsági olimpiai- és felnőtt Európa-bajnoka, Kapás Boglárka (egészen pontosan 50 méter mellen az izraeli Ivry is előtte végzett, de az a vereség nem számított bele az országos bajnoki cím megnyerésébe). A két sportoló 800 méteren presztízscsatát vívott egymással a százhalombattai medencében, s bár az idejük elmaradt a legjobbjuktól, azért a közönség látványos csatát láthatott. A versenyt végül 8:22.31 perces idővel Kapás Boglárka nyerte, aki hat másodperccel előzte meg világklasszis riválisát. Nagy Péter, a BVSC-Zugló úszószakosztályának vezetőedzője azonban ezen az OB-n már nemcsak egy tanítványáért szoríthatott. A szintén ifjúsági olimpiai bajnok, felnőtt Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Bernek Péter ugyanis szeptember óta szintén Nagy Péter irányításával és a Szőnyi úti uszodában készül a versenyekre. Hogy a felkészülés milyen jó ütemben halad, azt bizonyítja, hogy Százhalombattán 400 méter gyorson olyan idővel sikerült nyernie, mellyel a világranglistán is a hatodik helyre került. Bernek Péter nem mellesleg 200 méter háton, 200 és 1500 méter gyorson is aranyérmes lett.

G r a t u l á l u n k !

PONTSZERZŐ ZUGLÓI KARATÉS

November első hetében Brémában rendezték a 22. WKF karate világbajnokságot. A sporttörténelmi rekordként már 116 ország versenyzőit felvonultató mezőnyben egy 15 fős, jórészt fiatalokból álló magyar csapat vett részt, akiktől a szakvezetők elsősorban tisztes szereplést és rutinszerzést vártak. Nos, a kétévente megrendezendő világeseményen a BVSC-Zugló Fighter versenyzője, a 21 esztendős Bartha Nikola alaposan túlteljesítette a várakozásokat. A +68 kilogrammban szereplő versenyző ugyanis a 49 fős mezőnyben négy győzelmet aratva egészen az elődöntőig menetelt. A nap folyamán nem volt egyetlen könnyű meccse sem, az első fordulóban például csak egy utolsó másodpercben elért hárompontos rúgással sikerült fordítania szlovák ellenfele ellen. Nikola aztán az elődöntőben és a bronzmérkőzésen is vereséget szenvedett, így lemaradt az éremről, de Brémában így is a magyar csapat legeredményesebb versenyzője volt.

Bartha Nikola a tavalyi budapesti karate Európa-bajnokságon egyéniben és csapatban is bronzérmes lett, és most is csak egy hajszál választotta őt el az újabb rangos éremtől.

G r a t u l á l u n k !

NICOL A VILÁG TETEJÉN

Ha egy üzlet beindul! Azt követően, hogy a BVSC – Zugló Fighter versenyzője, Szegedi Döme megnyerte a súlycsoportja Premier Legue-jét (világkupa sorozatát), egy újabb zuglói versenyzőről tudtuk meg, hogy a kor- és súlycsoportjának világranglistája az ő nevével kezdődik. A junior lányok 53 kg-os súlycsoportjában a BVSC-Zugló Fighter versenyzője, Nógrádi Nicol vezeti a hivatalos World Karate Federation (WKF) világranglistát. Sajó Zoltán tanítványa az elmúlt két esztendőben több szép sikert is elért: 2013-ban, a törökországi Konya-ban küzdelemben Európa-bajnok lett, majd megnyerte a Balkán-bajnokságot, illetve a spanyolországi Guadalajara-ban rendezett világbajnokságon is bronzérmes lett. Az éremkollekcióját az idei lisszaboni Európa-bajnokságon egy újabb bronzéremmel gazdagította. Nicol időközben betöltötte a 18. életévét, de a világranglistás rangsornál még az elmúlt két év eredményeit vették figyelembe. Ezen pedig Nicol 1786,5 ponttal áll az első helyen, megelőzve az egyiptomi El Sayedet (1368) és az olasz Lallót (1363). Ugyanezen a világranglistán a már említett Szegedi Döme is előkelő helyen áll. Az U21-es korosztály 68 kg-os súlycsoportjában ugyanis már ő a harmadik. 

G r a t u l á l u n k !

PAP JENŐ NEM ÖREGSZIK

Az 1982-ben felnőtt egyéni párbajtőr világbajnoki címet szerzett dr. Pap Jenő egy cseppet sem öregszik. Jó, jó, a haja egy kissé megőszült már, ám sem a lelkesedése, sem a vívótudása nem kopott. Az egykori BVSC-legenda mind a mai napig fiatalokat megszégyenítő elánnal és lelkesedéssel edz, és immár évek óta meghatározó szerepet tölt be a nemzetközi veterán vívómezőnyben. Elképzelhetjük, hogy milyen fontossággal bírt számára az a tény, hogy idén Debrecen volt a házigazdája az idősebb vívók világbajnokságának. Dr. Pap Jenő ezen a világversenyen mindenképpen érmet szeretett volna nyerni, és ez olyannyira jól sikerült neki, hogy a magyar csapat első érmét mindjárt az ő nyakába akaszthatták fel. Bay Béla egykori tanítványa a férfi tőrözők 60 év feletti kategóriájában lett harmadik, úgy, hogy a döntőbe jutásért mindössze egyetlen találattal kapott ki a későbbi győztes olasz Galvantól. S mielőtt bárki megütközne azon, hogy párbajtőrözőként miként tudott érmet nyerni egy tőr világversenyen, dr. Pap Jenőről le kell szögezni, ő fénykorában is univerzális vívónak számított. A párbajtőrsikerek mellett tőrben is kiváló eredményei voltak, többek között az 1980-as moszkvai olimpián hatodik helyen végzett tőrcsapatban is szerepelt. A debreceni veterán vívó-világbajnokságon azonban több érem már nem jött össze neki, a férfi tőr csapatversenyben negyedik lett, az egyéni párbajtőrversenyben egy magyar riválistól szenvedett vereséget a 32 között, a párbajtőrcsapat küzdelmei pedig már nélküle zajlottak.

G r a t u l á l u n k !

A SZŐNYI ÚTRÓL A VÁLOGATOTTBA

Úgy látszik, a mindenkori szövetségi kapitányok a Szőnyi úti uszodában pallérozódó edzőkben bíznak a legjobban. Mikor Benedek Tibor lett a férfi csapat kapitánya, azt a Dabrowski Norbertet választotta maga mellé edzőnek, aki akkoriban a BVSC-Zugló felnőtt férfi csapatát trenírozta. Most ugyanez játszódott le női vonalon is. Nemrég ugyanis lemondott Kelemen Attila, a női válogatott kapitányának, Merész Andrásnak a segítője. A helyére tehát új szakembert kellett választani. A Magyar Vízilabda Szövetség október 21-én jelentette be, hogy a jövőben a BVSC-Wáberer Hungária - Zugló férfi csapatának edzője, az olimpiai bajnok Märcz Tamás lesz Merész András első számú segítője. A kapitány utólag elmondta, a Szőnyi úton dolgozó szakember volt az egyetlen jelöltje a posztra. Märcz Tamás edzői munkája, szakértelme, tekintélye, sport- és szakmai múltja egyaránt példaértékű, ráadásul egyike azon fiatal edzői generációnak, amely új impulzusokat jelenthet a magyar vízilabdázásának. Märcz Tamás jelenlegi munkáját, a BVSC-Wáberer Hungária - Zugló férfi csapatának az irányítását az új feladat várhatóan nem zavarja majd, év közben hat alkalommal tartanak majd összetartást a női válogatott számára, ezeken kell Sydney olimpiai bajnokának edzéseket vezetni. Merész András ezen kívül a meccselemzésekben is számít a fiatal szakember munkájára. Az igazán nagy feladatok majd csak a bajnokság végén várnak az edzői teamre, a válogatott ugyanis jövő nyáron már olimpiai kvalifikációs világbajnokságon fog szerepelni, mely nagyon alapos felkészülést igényel majd. Märcz Tamás számára az sem jelent majd nehézséget, hogy párhuzamosan kell férfiakkal és nőkkel dolgoznia, a Szőnyi úti uszodában ugyanis rendszeresen látja kollégája, Petrovics Mátyás (korábbi női szövetségi kapitány) munkáját, ráadásul a válogatottban több BVSC-s játékossal is találkozhat majd.

SPORTTÖRTÉNELMI ZUGLÓI KARATESIKER


A karatés Premier League történetében először végzett magyar sportoló a sorozat pontversenyének az élén: a 67 kg-os férfiak kategóriájában Szegedi Döme ugyanis megnyerte a 2014-es nagydíjat.

A BVSC-Zugló Fighter versenyzője, Szegedi Döme az idei - hét fordulóból álló - Premier League sorozatot rögtön egy sporttörténelmi diadallal kezdte. A világ egyik legrangosabb versenyén, a januári Párizs Openen hatalmas meglepetésre megnyerte súlycsoportjának küzdelmeit, ezzel ő lett a széria első magyar aranyérmese. Sajó Zoltán tanítványa később a szlovéniai fordulóban is bronzérmes lett, és a hollandiai, a németországi és a törökországi állomásokon is értékes pontokat gyűjtött. A korábbi junior világbajnok a pontverseny éllovasaként érkezett a salzburgi nagydöntőre. A sorozat záró rendezvényén Szegedi Döme a selejtezők során svéd és olasz ellenfelét is legyőzte, utána azonban kikapott, és végül helyezetlenül zárt. Teljesítményével ugyanakkor megőrizte előnyét riválisaival szemben, és első magyarként elnyerte a Grand Winner címet. A magyar karatésok erejét jelzi, hogy az idei Eb-bronzérmes Tadissi Martial személyében a kategória második helyén is egy Magyar sportoló végzett. Szegedi Döme és Tadissi Martial sikere a sportág november 5. és 9. között Brémában sorra kerülő világbajnoksága előtt bizakodásra adhat okot.

G r a t u l á l u n k !

TELT HÁZ AZ USZODÁBAN

A valóság az, hogy már hetekkel ezelőtt megtelt a BVSC-Zugló felújított nagyuszodája. Az önkormányzat ugyanis azzal próbált meg segíteni a nagy esők miatt elázott dr. Mező Ferenc Általános Iskolának, hogy 355 tanulójának tízalkalmas úszásoktatást biztosítottak. Hasonlóképpen támogatja az önkormányzat a Szent István Gimnázium diákjainak az úszásoktatását is, a legutóbbi testületi ülésen pedig újabb 30 ezer alkalmas úszáslehetőség biztosításáról döntöttek a kerületi nyugdíjasok számára. Ezen kívül még közel ezer negyedik osztályos zuglói diák úszik rendszeresen a Laky Károly medencében. Ha minden számot összeadunk, akkor nehezen érthető, hogy ennyi szabadidős tevékenység mellett miképpen fér el a versenysport is a BVSC-ben. Nem vitás, nagy szükség lesz a két új vízfelületre, melyet hamarosan birtokba vehetnek majd a sportolók és az úszni vágyók. Október 7-én azonban még a versenysport számára legfontosabb medence, az 50 méteres uszoda (illetve a régi uszoda és a strand) avatójának lehetett szemtanúja az a közel ezer néző, aki a lelátót megtöltötte. A korábban mindössze 300 nézőt befogadó létesítményt 860 millió forintból újították fel - ennek részét képezte többek között a katasztrófavédelmi előírások teljesítése révén a nézőtér ezerfősre növelése is -, és a klub vezetése az avató ünnepséget szerette volna ehhez méltóvá tenni. Nagy segítséget jelentett, hogy a nyári vízilabda Európa-bajnokság ünnepi műsorának résztvevői - a Madách Musical Tánciskola és a szinkronúszók - is zuglóiak, akik ezúttal is vállalták a szereplést. A rendezvény díszvendége Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter volt, aki az ünnepség kezdete előtt Szatmáry Kristóf, a BKIK elnöke, nem mellesleg a BVSC-Zugló elnökének, illetve dr. Papcsák Ferenc polgármester és Rozgonyi Zoltán alpolgármester társaságában megtekintette a folyamatban levő Szőnyi úti beruházásokat (a műfüves pályákat, az új uszodát és a tavaly megnyitott sportóvodát).

-         Ez a sportcentrum méltó Budapesthez, méltó Zuglóhoz és méltó a vízilabdasporthoz - mondta a miniszter az ünnepi beszédében. - A magyar főváros az elkövetkezendő időben a vizes sportok fővárosa lesz. 2016-ban junior úszó Európa-bajnokságot, 2017-ben junior úszó világbajnokságot, 2021-ben pedig felnőtt úszó világbajnokságot rendezünk, amikor is nagyon sok uszodára lesz majd szükség, hogy a világ különböző pontjairól érkezett úszók gyakorolhassanak, és edzhessenek. Ilyen lehetőséget nyújthat majd a felújított Szőnyi úti uszoda is.

Rozgonyi Zoltán alpolgármester szerint Zugló rendszerváltás utáni legnagyobb közösségi beruházása a Szőnyi úti sportlétesítmény felújítása. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, a sporttelep önkormányzati tulajdonba vételére is szükség volt.

-         Két-három évvel ezelőtt ez egy rossz állapotú létesítmény volt, ahol a sportolók, edzők napi problémákkal - fűtés, világítás - küszködtek. Most pedig egy nemzetközi szintű létesítményben készülhetnek a versenyekre. A BVSC-Zuglóban rengetegen sportolnak, többségük ráadásul zuglói, így az önkormányzatnak alapvető kötelessége, hogy biztosítsa a sportolási lehetőségüket.

Október 7-én a BVSC-Zugló felújításának még csak az első üteme zárult le, a közeljövőben újabb átadások - az új uszoda, a három műfüves focipálya, a felújított centerpálya és labdarúgó-öltözők - várhatók.

LÁTVÁNYOS MECCSET JÁTSZOTTAK A VÁLOGATOTTAK 

Október 7-én, a felújított Szőnyi úti uszoda átadásán a világbajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes férfi vízilabda-válogatott játszott bemutató mérkőzést a világbajnoki ezüstérmes magyar junior válogatott ellen. A két szakvezető, Benedek Tibor és Horkai György úgy döntöttek, hogy kevert csapatokat küldenek a medencébe, így mind a fehér, mind a kék sapkás együttesben akadt felnőtt és junior korú játékos. Az eredmény innentől kezdve nem is volt annyira érdekes -a tényszerűség kedvéért a Benedek-csapat győzött 12-7-re a Horkaiék ellen -, sokkal fontosabb volt, hogy a közel ezerfős közönség a szép gólok és nagy védések láttán jól szórakozott. A két csapatban ezúttal BVSC-s játékos nem szerepelt (Märcz Tamás együttese október 8-án bajnoki mérkőzést játszott az FTC ellen), de több olyan játékos is szerepet kapott, akik egykor a Szőnyi úton is megfordultak. Bedő Krisztián, Mezei Tamás, Decker Attila és Madaras Norbert játékára tehát mi is büszkék lehettünk. Két érdekessége is volt még találkozónak, egyrészt a meccset az új szabályok szerinti 25 méteres pályán, de hat-hat mezőnyjátékossal játszották, így gyorsabban alakulhattak ki gólveszélyes helyzetek. A kék sapkás együttesben pedig 7-es számmal Szatmári Kristóf is helyet kapott, aki azonban csak névrokona a BVSC-Zugló elnökének.

ZÖLDFÜLÜEK A KÉK-SÁRGÁK KÖZÖTT

A BVSC-Zugló Sportiskola az előző szezonban az országos utánpótlásrangsorban a fiúknál a legeredményesebb szakosztály volt. Erre nagyon büszkék lehetünk, de azt is el kell ismernünk, hogy a 25-szörös felnőtt csapatbajnok jelenleg messze van a hagyományaitól. Vagy mégsem? A zuglói klub ugyanis felnőtt szinten is visszatért a hazai asztalitenisz térképére. A csapat tavaly második lett az NB I-ben, majd, ha csak jobb játszmaaránnyal is, de megnyerte a helybetöltő mérkőzését a Szécsény ellen, ami azt jelentette, hogy néhány év után visszatért az Extra-ligába. Az újonc csapat már az induláskor két leggel büszkélkedhetett. Egyrészt mind a négy játékosa - Do Phuong Nam, Jeszenszki Dániel, Bruckner Máté és Kovács Gábor - a Szőnyi úton nevelkedett, másrészt a BVSC-Zugló Sportiskola messze a legfiatalabb átlag életkorú gárda a tízcsapatos ligában. Bruckner Máté és Kovács Gábor még csak 16 évesek, az említett átlagéletkor pedig mindössze 18 év. A csapattól idén leginkább az várható, hogy bent maradjon a legjobbak között. Az első lépéseket pedig már meg is tették a fiúk, akik az első két fordulóban a Kiskunfélegyházát és a Szegedet is legyőzték. Herendi Iván, a szakosztály vezetője elmondta, jövőre már komolyabb célokat is kitűznek. Annak reményében, hátha valamelyik saját nevelésű klasszisukat - Jakab Jánost vagy Zwickl Dánielt - vissza tudják csábítani, már a dobogós helyek valamelyikét célozzák meg.

TAO Sportfejlesztési Program
2012/2013. - HOSSZABBÍTÁS

 

VOLT BVSC-S JÁTÉKOS AZ ÚJ SZÖVETSÉGI KAPITÁNY

Amire számítani lehetett, az szeptember 18-án bekövetkezett. A Magyar Labdarúgó Szövetség az Észak-Írország elleni Európa-bajnoki selejtezőn elszenvedett vereség következményeként leváltotta a posztjáról Pintér Attila szövetségi kapitányt. A szakember tehát mindössze öt mérkőzésen ült a kispadon, ebből kétszer győztes, kétszer vesztes, egyszer pedig döntetlen találkozón. A szövetség vezetői azonban a közönség nyomásának engedve úgy döntöttek, hogy a soron következő találkozón Bukarestben már ne ő irányítsa a nemzeti tizenegyet. A helyére kinevezett Dárdai Pál az elmúlt húsz év egyik legsikeresebb magyar labdarúgója volt. A címeres mezt 61-szer magára öltő játékos Pécsen kezdte a pályafutását, majd 1996-ban a BVSC-Dréher együtteséhez igazolt, amely csapattal bajnoki ezüstérmes és kupadöntős lett. Ezt követően a német Hertha csapatához igazolt, ahol 14 évig légióskodott. Hatalmas közönségkedvencnek számított, a berlini csapatnál mind a mai napig rekordernek számít. Dárdai Pál a magyar válogatott irányítását három mérkőzésre - Románia, Feröer-szigetek és Finnország ellen - vállalta, és a munkájáért nem kap majd tiszteletdíjat. Dárdai Pál megbízatását követően már két BVSC-s kötődésű sportember is tagja a magyar labdarúgó válogatottnak. A Red Bull Salzburg együtteséből beválogatott kapus, Gulácsi Péter ugyanis egykor a Szőnyi úti pályán kezdte a pályafutását.

KOMOLY CÉLOK A MEDENCÉBEN

Bár a Szőnyi úti Laky Károly uszodában még javában zajlik az építkezés és a felújítás, a klub vízilabdacsapatai már az októberben kezdődő új idényre készülnek. Erről, illetve, hogy milyen erősítésekkel, milyen tervekkel várják a bajnoki rajtot, tartott sajtótájékoztatót a zuglói klub vízilabda szakosztálya szeptember 17-én.

Az eseményen több fontos bejelentés is elhangzott. Többek között, hogy a Wáberer üzletcsoport az uszoda társasági adóból történő felújítása mellett az elkövetkezendő két esztendőben a férfi vízilabdacsapatot is támogatja, amely a jövőben BVSC-Wáberer-Hungária-Zugló néven szerepel majd. Märcz Tamás, a férfi és Petrovics Mátyás, a női csapat szakvezetője beszámolt a nyári erősítésekről is. Az előbbi gárdához a Szolnok-Közgép csapatától Török Béla és Pásztor Mátyás, a Honvédtól pedig Kovács Péter érkezett, az utóbbi együttes pedig két rutinos válogatott játékossal, Takács Orsolyával és Kisteleki Dórával erősödött. Velük, illetve az utánpótlásból felkerült fiatalokkal mindkét csapat komoly célokat tűzött ki maga elé. A férfiak mindenképpen szeretnének majd előrébb lépni a tavalyi hetedik helyükről, s bár a bajnokság élcsapataival - a Szolnokkal, a Szegeddel, az OSC-vel és a Honvéd-dal -valószínűleg még nem tudnak lépést tartani, szeretnének majd az ő orruk alá is minél több borsot törni. Női vonalon pedig sem a kupa-, sem pedig a bajnoki döntő nem tűnik irreális célkitűzésnek. Petrovics Mátyás leszögezte, szeretné, ha a csapat jövőre már a nemzetközi kupaporondon szerepelhetne. Ehhez pedig minden feltétel adott lesz, a felújított régi uszodát ugyanis október 7-én ünnepélyes keretek között adják majd át, ahol akár 1300 néző is szurkolhat majd a csapatnak. A hétszeres bajnok és ötszörös kupagyőztes férficsapat első kupameccsét október 4-5-én Miskolcon a KSI, a Miskolc és a Honvéd ellen játssza, a bajnokságban pedig október 8-án a Fradi ellen kezdenek majd idegenben. A női csapatunk október 4-én az Eger elleni idegenbeli rangadóval kezdi meg a menetelését, míg a kupában október 10-én az UVSE, az ASI DSE, az UVSE Centrál és a Hungerit ellen játszanak majd.

Még egy jó hír a szakosztály háza tájáról. A közelmúltban megrendezett korosztályos női világversenyeken több zuglói pólós is szerepet kapott. A Madridban megrendezett U18-as világbajnokságon bronzérmes csapatnak Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna, Tamás Viktória és Varga Viktória, míg a Rómában megrendezett U18-as Európa-bajnokságon 4. helyezett magyar válogatottnak Doroszlai Vanda, Illés Henrietta, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna és Tamás Viktória is tagja volt.

 

KLUBSZÍNEKBE ÖLTÖZÖTT A VÍVÓTEREM

Átadták a BVSC-Zugló megújult vívótermét. A szeptember 16-i ünnepségen erről és az egyesület jövőjéről is szó esett. Az idei nyáron a sportágfejlesztési támogatásból - melyet a kormány biztosított a vívószövetségnek, az pedig továbbította az egyesületnek - szinte teljes egészében megújult a patinás vívóterem. (Szinte, mert egy-két apró, de fontos dolog még hátravan, ám a lényegi dolgok, az edzőterem és az öltözők már elkészültek.) Első körben lecserélték a találatjelző gépeket, és helyükre 27 új eszközt szereltek fel. Ezt követően lebontották a már balesetveszélyessé vált régi pástokat, a 882 négyzetméter alapterületű teremben új, kék színű sportpadlót fektettek le, melyen 14 darab sárga színű pástot alakítottak ki. Így a terem kék-sárgába, azaz klubszínekbe öltözött. (Mivel a pástok közötti terület is alkalmas edzésekre, így elmondható, hogy egyszerre 27 páston, azaz 54-en vívhatnak a teremben, ami a hazai létesítmények között is egyedülálló lehetőséget biztosít a zuglói vívók számára.) Dr. Fenyvesi Csaba olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a szakosztály elnöke elmondta, hogy hosszú utat járt be a vívószakosztály, amíg a mostani állapotokig eljutott. A hazai vívás a múlt század második felében elsősorban a Belvárosra koncentrálódott. A BVSC Vívószakosztálya is egy Tanács körúti teremben alakult meg. A 80-as években aztán néhány évig a Szőnyi úti telepen működött (azt a helyiséget ma már az asztaliteniszezők használják), majd visszakerült a Tanács körútra. A jelenlegi termet korábban a birkózók használták, majd miután ez a szakosztály kiköltözött a Tatai útra (a volt röplabdacsarnokba), a vívók foglalták el a klubház második emeletét. A BVSC-Zugló Vívószakosztályában jelenleg 100-150 gyerek és fiatal edz, és az évek során a terem alaposan leamortizálódott. Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár a szeptember 16-i rendezvényen elmondta, a kormány által biztosított 28 millió forint jó helyre került (a szakosztály februárban „A hónap műhelye" elismerést érdemelte ki).

-         A kormány rengeteg pénzt költött a sportra, mellyel 230.000-ről 330.000-re sikerült növelnünk a sportoló gyerekek számát. A cél pedig az, hogy 2018-ig ez a szám 500.000-re emelkedjen.

Rozgonyi Zoltán alpolgármester szerint jó döntésnek bizonyult, amikor az önkormányzat tulajdonba vette a sportterületet. Egyrészt, mert a rendszerváltás óta először növekedett jelentős mértékben a kerület vagyona, másrészt, mert így lehetőséget tudtak biztosítani a patinás klubnak a megújulásra. Ez utóbbiban pedig nagy szerepe volt Szatmáry Kristófnak, az egyesület elnökének, aki alig egy éve tölti be ezt a pozíciót, ám ez alatt a zuglói klub kiemelt fővárosi egyesületté vált, amelynek a fejlesztési törekvéseit a kormány is támogatja. Ennek ékes bizonyítékát pedig nap, mint nap tapasztalhatjuk, hisz év végégi másfél milliárd forintból fedett uszodatér, műfüves sportpályák és parkolók épülnek a Szőnyi úton.

 

KAPÁS BOGLÁRKA EZÜSTJE

A 800 méteres gyorsúszásban és a 4×200 méteres gyorsváltóban szerzett bronzérme után 1500 méteren ezüstérmes lett a BVSC-Zugló versenyzője, Kapás Boglárka a berlini Európa-bajnokságon.

Nagy Péter tanítványa három egyéni számban és egy váltóban állt rajthoz az idei EB-n, és a zuglói sportoló majdnem százszázalékos produkcióval rukkolt elő. Augusztus 21-én ugyanis legerősebb számában, a 800 méteres gyorsúszásban bronzérmes lett, majd nem sokkal később a 4×200 méteres váltó tagjaként is a dobogóra - annak harmadik fokára - állhatott. Sikersorozatát aztán két nappal később is folytatta. Az 1500 méteres gyorsúszás döntőjében ugyanis ezüstérmes helyen végzett. A BVSC-Zugló versenyzője szokása szerint a táv első felében kicsit lassabb tempót ment, majd szép lassan felkapaszkodott az élmezőnyhöz, a féltávnál már harmadikként fordult, aztán olasz riválisát is megelőzte, és a pozícióját egészen a célig megtartotta. Az első helyezett spanyol Mireia Belmonte Garcia-t nem volt esélye befogni, ám a második helyet magabiztosan szerezte meg. 16:03.04 perces ideje alig 46 század másodperccel maradt el a tavalyi barcelonai világbajnokságon úszott országos csúcsától. Bogi az Európa-bajnokság utolsó napján is érdekelt volt, hisz a 400 méteres gyorsúszás döntőjébe ötödik helyen jutott be. Ez a táv azonban nem tartozik az erősségei közé, így a legfőbb elvárás az volt magával szemben, hogy minél jobb időt ússzon a döntőben. A verseny aztán a szokásos menetrend szerint alakult: a zuglói sportoló a táv első felében még a nyolcadik helyen úszott, látszott, hogy tartalékol az erejével, aztán fokozatosan felzárkózott, s végül az ötödik helyen ért célba. A táv rövidsége miatt nem érvényesülhetett Bogi nagy hajrája, így nem volt esélye az előtte úszó négy versenyzőt utolérni. 4:06.61 perces ideje egy másodperccel maradt el egyéni legjobbjától és 11 mp-cel az országos csúcstól (melyet kivételesen nem ő, hanem Hosszú Katinka tartott). Ennek ellenére fantasztikus eredménnyel (három éremmel) zárta az Európa-bajnokságot, ami mindenképpen biztató a jövőre nézve.

Kapás Boglárka idei felkészülést egy szembetegség nehezítette, ami miatt a tavaly év végi rövid pályás Európa-bajnokságot is ki kellett hagynia. Ilyen megerőltető távokon rendkívül fontos, hogy egy sportoló megfelelő erőállapotban legyen, Bogi programjából pedig nagyon sok edzés kimaradt. A tehetségét bizonyítja, hogy ennek ellenére is három érmet szerzett a kontinensviadalon.

G r a t u l á l u n k !

ZUGLÓI BRONZCSÜTÖRTÖK BERLINBEN

Fantasztikus napot zártak a magyar úszók a berlini Európa-bajnokságon, hisz augusztus 21-én két arany- egy ezüst- és két bronzéremmel gyarapították az éremgyűjteményüket. A legkiemelkedőbb teljesítményt világklasszisunk, Hosszú Katinka nyújtotta, aki három döntőben, három érmet, köztük két aranyat szerzett. Mi azonban bronzos lányunkra, a BVSC-Zugló kiváló gyorsúszójára, Kapás Boglárkára is nagyon büszkék lehetünk. Nagy Péter tanítványa három távon, a 400, a 800 és az 1500 méteres gyorsúszásban is rajthoz áll, illetve állt az EB-n, és a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként is szurkolhattunk neki. A legerősebb száma kétségtelenül a 800 méter, amely távon a 2012-es debreceni EB-n, aranyérmes, a londoni olimpián hatodik, a tavalyi barcelonai vébén pedig negyedik volt. Bogi Berlinben is esélyesnek számított, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy szembetegség, majd egy arcüreggyulladás miatt év közben nagyon sokat ki kellett hagynia, ez pedig a berlini teljesítményén is meglátszott, így elmondható, hogy a 800 méteren szerzett bronzérme még címvédőként is kiváló eredménynek számít. Bogi aztán nem sokat pihenhetett, hisz az eredményhirdetést követően nem sokkal már a 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként kellett versenyeznie. A Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kapás Boglárka és Hosszú Katinka alkotta csapat pedig fantasztikusan versenyezve az olaszok és a svédek mögött a harmadik lett, ami azt jelentette, hogy a zuglói sport egy este alatt két európa-bajnoki bronzéremmel gazdagodott.

G r a t u l á l u n k !

SZÉP LÁNYOK A MEDENCÉBEN

A Berlinben zajló úszó ás műúszó Európa-bajnokságon leghamarabb a nyíltvízi számokban és a szinkronúszóknál avattak győzteseket. Az előbbi versenyekben Zugló nem volt érdekelt, ám a szinkronúszó csapatnak több BVSC-s sportoló is tagja volt. Horváth Erika csapatvezető tájékoztatása szerint a Szőnyi útról a következő sportolók utazhattak a német fővárosba: Koltai Kinga, László Réka, László Zsófia, Blaskó Lili, Tringer Sára, Hajas Regina és Vándor Csilla. A magyar szinkronúszó csapat az Európa-bajnokságon 11. helyen kvalifikálta magát a 12-es döntőben, ahol végül Törökországot megelőzve a 11. helyen végzett. Másnap a kombinációs kűr döntőjében is érdekeltek voltak a lányok, akik ismét Törökországgal vívtak nagy harcot a döntőbeli utolsó hely elkerüléséért, ami ismételten sikerült is nekik, így ezt a versenyszámot a kilencedik helyen fejezték be. A szinkronúszók számára ezzel véget is ért az Európa-bajnokság, így ők augusztus 18-án már haza is érkeztek.

G r a t u l á l u n k !

 

TAO Sportfejlesztési Program
2012/2013. módosítása

TURISTALÁTVÁNYOSSÁG LETTÜNK 

Janek Györgynek, a BVSC-Zugló Szabadidő-wellness Szakosztály vezetőjének köszönhetően Zugló is turistalátványosság lett. Az „Amiért a harang szól" című rendezvény immár hatodik éve hozza lázba a külföldieket a Hősök terén.

A Janek György atlétaedző és Foltán László olimpiai bajnok kenus által megálmodott hazafias zarándoklat ma már legalább annyira hozzátartozik a főváros kulturális életéhez, mint a Vajdahunyad várában rendezett színházi estek, vagy a nagy nyári állatkerti és cirkuszi programok. Idén, július 20-án okozott kisebbfajta csődületet a kerékpáros zarándoklat, illetve az ahhoz kapcsolódó kulturális program és koszorúzás a Hősök terén. A japán, spanyol, portugál és egyéb nációkat képviselő turistacsoportok alig győzték kattogtatni a fényképezőgépeiket a sok reneszánsz, ősmagyar öltözék, illetve a katonai díszőrség láttán. Az „Amiért a harang szól" című rendezvénynek több célja van. Egyrészt szeretne emléket állítani a déli harangszónak, pontosabban az 1456. július 4-21. közötti törökök felett aratott nándorfehérvári diadalnak. Másrészt a Dunakanyar látványosságaira, Szentendrére, a Pilisre és a visegrádi királyi örökségekre is fel szeretné hívni a figyelmet. Harmadrészt szeretne a rendezvény egyik ötletadójának és fő támogatójának, dr. Schulek Ágostonnak is emléket állítani, akiről a kerékpáros zarándoklatot tavaly elnevezték. Az idei rendezvényen a nagy hőség ellenére több mint 40 kerékpáros teljesítette a Zugló - Budakalász - Szentendre - Leányfalu -. Tahitótfalu - Dunabogdány - Visegrád - Zugló alkotta 92 km-es távot. A zarándoklat résztvevőit pedig a Hősök terén a turisták nagy örömére - délelőtt és este is látványos kulturális ünnepség búcsúztatta és a fogadta.

 

A VÍZBEN A BVSC-ZUGLÓ VOLT A LEGGYORSABB

Július 17-20 között Debrecenben rendezték az úszók országos bajnokságát. Az esemény az utolsó felmérő volt a válogatott úszók számára az augusztus 13-17 között megrendezendő berlini Európa-bajnokság előtt.

Az országos bajnokság több rendkívüli eredményt hozott. Világklasszisunk, Hosszú Katinka például valamennyi női számban - összesen 17-ben - rajthoz állt, és ebből nyolcat meg is nyert. A 18 esztendős Kenderesi Tamás pedig 200 méter pillangón a szám nagyágyúit, Biczó Bencét és Cseh Lászlót is legyőzte. De ugyancsak szenzációszámba ment, hogy a nők között szinte valamennyi gyorsúszó számot a BVSC-Zugló sportolói nyerték. A prímet természetesen a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Kapás Boglárka vitte, aki fő számaiban, 400, 800 és 1500 méter gyorson is a legjobbnak bizonyult. 200 méteren pedig csak egy hajszállal kapott ki Hosszú Katinkától. De, hogy nemcsak egyszemélyes úszószakosztályról beszélhetünk a Szőnyi úton, jól bizonyítja, hogy a Böszörményi Bettina, Böszörményi Borbála, Zombai Annamária és Kapás Boglárka alkotta 4×200 méteres gyorsváltó, illetve a Böszörményi Bettina, Böszörményi Borbála, Kardos Viktória és Kapás Boglárka alkotta 4×100 méteres gyorsváltó is első tudott lenni. A zuglói éremkollekciót a már említett Kapás-ezüst (200 méter gyorson), illetve a női 4×100 méteres vegyesváltó bronzérme egészítette ki.

Kapás Boglárka a berlini Európa-bajnokságon 400, 800 és 1500 méteren áll majd rajthoz. Nagy Péter tanítványa a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon - szülővárosában, Debrecenben - 800 méteren aranyérmet nyert.

G r a t u l á l u n k !

 

TAO Sportfejlesztési Program
2014/2015

HOGY TÖRŐ ISMÉT TÁNCOLHASSON

Törőcsik András, az Újpesti Dózsa BVSC-ben nevelkedett legendás labdarúgója néhány hónapja balesetet szenvedett, és nemcsak agyműtétet kellett rajta végrehajtani, hanem heteken át mesterséges kómában is tartották. Az egész futballtársadalom imádkozott a Zuglóban élő sportemberért, aki hála, istennek jól van, már a kómából is felélesztették, és egyelőre egy rehabilitációs intézetnek a lakója, ahol már meg is kezdődött a gyógykezelése. Az Újpest FC és az UTE nemrég sajtótájékoztatót tartott arról, hogy Törőnek legalább egy éves rehabilitációra lesz szüksége ahhoz, hogy ismét táncolhasson. No, nem a pályán, ahhoz sajnos, már nem lesz ereje, de a jubileumi születésnapokon talán még lesz lehetősége táncolni. A gyógykezeltetése azonban pénzbe kerül, mely összeg messze meghaladja Törő lehetőségeit. Az UTE Baráti Köre a havi 140 ezer forintos kórházi költségeket egy évre átvállalta, feltételként viszont azt szabták, hogy „Kese" minden orvosi utasítást betartson. A baráti kör ehhez a vállaláshoz társakat is keres, ezért Törő minden rajongójától, egykori és jelenlegi ismerősétől azt kéri, támogassák a kiváló labdarúgó felépülését. Az adományokat a 10918001-00000032-es számlaszámra kérik, ahol a megjegyzés rovatban Törőcsik András nevét kell feltüntetni.

 

BVSC-S SPORTDIPLOMÁCIAI SIKER

A Zuglóban élő egykori BVSC-s vívót, Nagy Józsefet, a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársát a közelmúltban a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség (IWAS) szabályalkotó bizottságába választották be. A jelenleg vívóvedzőként és bíróként is tevékenykedő szakember, a MOB fogyatékosok sportjáért felelős tagozat koordinátora egy négyfős testület tagja lett. Nagy Józsefen kívül egy hongkongi, egy amerikai és egy orosz szakember alkotja még a bizottságot. A plénumnak lehetősége lesz a kerekesszékes vívóversenyek lebonyolításával és a paralimpiai kvalifikációval kapcsolatban javaslatokat tenni. Erre először a 2020-as tokiói nyári játékok előtt nyílik majd lehetőségük. Nagy József bekerülésével tovább erősödött a magyar szerepvállalás az IWAS-ban, tavaly a szintén BVSC-s múlttal rendelkező Szekeres Pált választották meg a szervezet alelnökévé.

G r a t u l á l u n k !

NYITVA VAN A PÁLYA

Ha egy üzlet beindul! A BVSC-Zugló a fejlődés útjára lépett, és ez nemcsak abból látszik, hogy a Szőnyi úti sporttelepen folyamatosan munkagépek dolgoznak, hanem abból is, hogy nőni kezdett a zuglói klub vonzereje is. Mindezt Szentpáli Gábor ügyvezető elnök mondta azon a rendezvényen, melyet az egyesület éttermének újranyitása alkalmából rendeztek. Az elnök szerint a korábbi étterem színvonala együtt romlott a klubbéval, s most, hogy az egyesület felfelé ívelő pályára állt, azonnal új vállalkozók jelentkeztek. Egy magára valamit is adó egyesületnek, ahol közel háromezren sportolnak, és ahol remélhetőleg nemsokára országos és nemzetközi versenyeket is rendeznek, szüksége van egy jó minőségű vendéglátóhelyre. A minőségről pedig három BVSC-kötődésű karatés, Börzsei Károly, Keresztúri Mariann és Hargitay Róbert fog gondoskodni, akik bérbe vették, felújították, majd június elején megnyitották a Pálya Éttermet a Szőnyi úton.

 

MÉG AZ AJÁNDÉKOZÓ IS AJÁNDÉKOT KAPOTT 

Ünnepelni gyűlt össze 2014. június 4-én a BVSC-Zugló nagycsaládja. A vezetőség a 2013-as esztendő eredményeit szerette volna értékelni és a legjobbakat megjutalmazni, ám „váratlanul" a jutalmazó is jutalmazott lett.

Szatmári Kristóf, az egyesület elnöke ugyanis ezen az ünnepségen jelentette be, hogy az egyik legismertebb magyar vállalkozó, Wáberer György is a BVSC-Zugló támogatója lett. A két elnök a sportolók, edzők és egykori BVSC-s legendák (többek között Szemők Béla bácsi, a klub korábbi legendás elnöke, Littomeritzky Mária, Fenyvesi Csaba, Horkai György olimpiai bajnokok, Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszező) jelenlétében írta alá a több százmillió forintos támogatásról szóló nyilatkozatot. Mint az később kiderült, ez a pénz elsősorban a vízilabda szakosztályt segíti majd, a jövőben a BVSC-Zugló felnőtt pólós csapata BVSC-Zugló Wáberers Hungária néven szerepel majd az OB I-ben.

Az ünnepségen ezt követően már csak a sportolókat jutalmazták. Összesen 39-en vehettek át elismerést a klub vezetőitől, illetve a szintén BVSC-s múlttal rendelkező Szekeres Pál helyettes államtitkártól. A díjazottak között akadt utánpótláskorú versenyző - például András Csaba és Bruckner Máté asztaliteniszezők -, akadt olimpikon, mint Kapás Boglárka, Lovassy Krisztián vagy Marosi Ádám, és akadt olyan is, aki ma már más klubban sportol, mint a vízipólós Illés Anna vagy Bedő Krisztián, akik tavaly még BVSC-sként értek el sikereket. Az egyesület szerette volna elismerni a háláját is az önkormányzatnak, amely nagyon sokat tett azért, hogy a klub fennmaradjon, ezért ezen az ünnepségen egy különdíjjal jutalmazták Rozgonyi Zoltán sportért felelős alpolgármestert is.

A június 4-i ünnepség a nemrég felújított strandon zajlott, innen kimozdulva azonban leginkább egy csatatérre hasonlított a Szőnyi úti sporttelep. Szentpáli Gábor ügyvezető elnök elmondta, ez a helyzet június 22-t követően csak „romlani" fog. Akkor fogják bezárni a nagyuszodát, így ezen a nyáron az egyetlen szabad vízfelület a strand lesz majd a Szőnyi úton. Ebben a medencében fognak úszni az utánpótláskorú versenyzők, a nyugdíjasok és a fizető vendégek is. Júliusban és augusztusban párhuzamosan zajlik majd a két új medence építése, illetve a nagymedence gépészeti, fűtési rekonstrukciója is. Emellett épülnek a műfüves sportpályák is, a tervezett háromból kettő már el is készült, gőzerővel zajlik a parkolóépítés, nyáron pedig a vívóterem felújítására is sort kerítenek.

KÖSZÖNJÜK, TANÁR ÚR!

A magyar sport és Zugló oktatása ismét egy fontos láncszemét veszítette el. Bánhidy László egyike volt azon háttérembereknek, akik nélkül a sportban és az oktatásban is hátrébb tartanánk, mint napjainkban. Bánhidy László halálával a BVSC, a Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium, illetve a magyar kajak-kenu sport is rengeteget veszített.

Bánhidy László 1943-ban született Gyulaházán. A TF-en 1966-ban kapott testnevelő tanári diplomát, majd kajak-kenu edzői végzettséget szerzett. 1970 és 1977 között a Ferencváros szakmai módszertani vezetője volt, majd 1977-től 1988-ig a BVSC szakmai elnökhelyetteseként dolgozott. Neki köszönhető, hogy az országban elsőként a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban sportszervezés fakultáció indult, melyből aztán a diákok érettségi vizsgát tehettek. A szakember 1989-ben került az Őrnagy utcai, majd új nevén, a Csanádi Árpád Központi Sportiskolába, ahol nyugdíjazásáig igazgató-helyettes volt. Közben 1963 és 1972 között Granek István mellett a kajak-kenu válogatott erőnléti edzőjeként dolgozott, a téli tornatermi gimnasztikai edzéseket vezette, és a versenyzők három olimpia felkészítésében vett részt. Alapító tagja, később egyik vezetője volt a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek is.

Bánhidy László testnevelő, tanár, szakedző és sportvezető 71 éves korában hunyt el. A temetése június 2-án hétfőn 11.15-kor lesz a rákoskeresztúri Új Köztemető szóró parcellájában.

Tanítványai, versenyzői, kollégái és mentoráltjai nagyon sokat köszönhetnek neki.

Emlékét sohasem feledjük!

 

BAJNOK LETT A BVSC!

Míg a futballrajongók a lisszaboni Bajnokok Ligája-döntőre, illetve a Magyar Kupa fináléjára készültek, Zuglóban egészen más dolog érdekelte a drukkereket. A Budapest-bajnokság III. osztályában ugyanis négy fordulóval a vége előtt mindössze egyetlen árva pontocskára volt szüksége a BVSC-Zugló felnőtt csapatának ahhoz, hogy megnyerje a bajnoki címet. A pontszerzésre pedig legelőször a BL-döntő napján idegenben, a Testvériség SE XV. kerületi pályáján nyílt lehetőség.

A BVSC-Zugló felnőtt csapata 2012-ben alakult meg. A patinás egyesületben az elmúlt bő egy évtizedben nem volt felnőtt labdarúgás, sőt akadt időszak, amikor még az utánpótlás-nevelés is veszélybe került. Hernády András vezetőedző és szakosztályvezető azonban kitartott a labdarúgás mellett, és a mindössze néhány gyerekkel életben tartott szakosztály néhány év után végre fejlődni kezdett. Ma már több mint háromszázan fociznak a Szőnyi úton, és a felmenő rendszerű képzés egyre inkább igényelte a tíz évvel ezelőtt megszűntetett felnőtt csapat újraszervezését. 2012 nyarán kizárólag a saját utánpótlásra és a BVSC-kötődésű játékosokra támaszkodva ismét megalakult a felnőtt csapat, mely a magyar labdarúgás legalján, a BLASZ IV-ben kezdte meg a szereplését. Az együttes az első évben gond nélkül megnyerte a (nem neki való) bajnokságot, és a Budapest-kupában is a legjobb nyolc közé jutott. Az idei esztendőben pedig a BLASZ III-ban is folytatták a remeklésüket a Hernády-fiúk. Az ősz hajú mester az eredményeket látva hónapokkal ezelőtt kiszámolta, hogy már a Testvériség elleni idegenbeli mérkőzésen meglehet a bajnoki cím. Meg is jegyezte a csapatának, hogy a hatvanadik születésnapján méltó ajándék lenne a számára egy aranyérem. A csapat pedig nem akart ünneprontó lenni, és május 24-én egy 2-0-s győzelemmel tette fel a koronát egész éves remek teljesítményére. A szurkolótábor is sejthetett valamit, mivel a zuglói csapatot szép számú nézősereg is elkísérte a XV. kerületbe. A nézők pedig a bajnoki cím ünneplése mellett az edző születésnapjáról sem feledkeztek meg.

Hernády András szerint ez két éve tartó sikersorozat annak köszönhető, hogy a csapat az első osztályú klubok ütemterve alapján edz. Idén is már januárban megkezdték a felkészülést, amikor a BLASZ-ban szereplő csapatok még bőven pihenni szoktak. Az együttes nyáron is hasonló intenzitású munkát tervez, ezért szünetet sem adtak játékosoknak - nyaralni természetesen elmehetnek -, és a tréningek júniusban és júliusban is folyamatosak lesznek a Szőnyi úton.

G r a t u l á l u n k !

 

NÉGY ZUGLÓI PÓLÓS AZ AZERI GYŐZTESEK KÖZÖTT

Az 1999-ben született vízilabdázók számára még nem rendeznek világversenyeket. A válogatott keret összetartásai elsősorban edzőtáborokról, edzőmérkőzésekről szólnak. A srácok közül néhányan azonban már a 98-as keretben is helyet kapnak, arra a csapatra pedig jövőre már komoly megmérettetés, korosztályos Európa-bajnokság vár. Annak érdekében, hogy a fiatalabbak is szokhassák a nagy tornák légkörét, a Horváth János által irányított 99-es csapat május közepén Azerbajdzsánba utazott, ahol a fiúk egy nemzetközi tornán vettek részt. A csapatban négy BVSC-s játékos, Ágh György, Mladoniczky Tibor, Sugár Péter és Tanczer Tamás is helyet kapott. A csapat a hosszú és fárasztó utazást követően és az egzotikus környezet ellenére is hozta a „kötelezőt", azaz megbirkózott azzal a teherrel, hogy egy magyar vízilabdacsapat a világ bármely pontján esélyesnek számít. A tornagyőzelem azonban nem volt olyan egyszerű. A csapatra az első fordulóban mindjárt az azeri felnőtt válogatott várt. A jelentős kor- és fizikai különbségek ellenére a meccset 18-10-re a magyar gyerekek nyerték, akik ezt követően ugyanilyen könnyedén intézték el a grúz junior válogatottat is (20-11). A döntőben aztán az azeri korosztályos válogatottal néztek szembe, akik a másik ágon egy üzbég és egy fehérorosz korosztályos csapat legyőzésével melegítettek be. A magyaroknak ez volt a legnehezebb mérkőzésük, de végül 10-9 arányban diadalmaskodni tudtak. A Presidens Cup nyitó meccsét - a felnőttek elleni találkozót - és a döntőt az azeri televízió is közvetítette. Az 1999-es magyar vízilabda-csapat az első akadályt tehát sikerrel vette. Nyáron azonban jóval nehezebb feladat vár rájuk: Szerbiában egy nemzetközi tornán vesznek majd részt, ahol az azerinél várhatóan jóval nehezebb ellenfelek várnak majd rájuk.

A BVSC-Zugló Vízilabda-szakosztályában évek óta eredményes utánpótlás-nevelő munka folyik. A Zoufal Norbert irányította 1999-es csapat már hat fordulóval a vége előtt megnyerte a bajnokságot, és a csapat fele az egy évvel idősebbek mezőnyében is megállta a helyét.

 

G r a t u l á l u n k !

KAMUTI JENŐ ÚJABB ELISMERÉSE

Ma már kijelenthetjük, hogy a BVSC Örökös Bajnoka, dr. Kamuti Jenő az egyik legismertebb magyar sportdiplomata. A kétszeres olimpiai ezüstérmes, csapatban világbajnok és hatszoros ezüstérmes tőrvívó 1989 és 1998 között a Magyar Vívószövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőségi tagja, 1992-től 1996-ig a Nemzetközi Vívó Szövetség főtitkára, 1996-tól a FIE Orvosi Bizottságának az elnöke, 1996-tól az Európai Vívó Szövetség elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának a tagja, 2006-tól a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, tavaly novembertől pedig a Nemzetközi Vívó Szövetség örökös tiszteletbeli tagja. Emellett ő vezeti a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottságot is. Dr. Kamuti Jenő idén, április 26-án újabb elismerésben (megtisztelő kinevezésben) részesült. Mivel Kulcsár Krisztiánt, a Magyar Vívószövetség korábbi általános alelnökét a FIE sportigazgatójának nevezték ki, le kellett mondania a hazai szövetségben betöltött tisztségéről. Az új általános alelnök személyéről az április 26-i éves közgyűlésen határoztak, amelyen a küldöttek egyhangúlag szavazták meg dr. Kamuti Jenő kinevezését.

Az új általános alelnök 1950-től a Budapesti Lokomotív, majd 1957-től a BVSC vívója volt. Dr. Bay Béla tanítványa tőrben és párbajtőrben is válogatott volt. Öt olimpián szerepelt, melyeken két érmet szerzett és négy alkalommal pontszerző volt. A páston nyújtott sportemberi magatartásáért pályafutása végén, 1977-ben megkapta az UNESCO Fair Play-díját, és 2012-ben beválasztották a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe is.

 

G r a t u l á l u n k !

HAMAR BALÁZS VILÁGBAJNOK

A Plovdívban rendezett kadet és junior vívó-világbajnokságon Hamar Balázs, a BVSC-Zugló párbajtőrözője a junior csapat tagjaként világbajnoki címet szerzett. Andrásfi Tibor tanítványa annak ellenére, hogy a március eleji jeruzsálemi korosztályos Európa-bajnokságon egyéniben bronz, a csapattal pedig aranyérmes lett, Plovdívban csak a csapatversenyeken léphetett pástra. Ez természetesen a magyar párbajtőrvívás erejét is jelzi, de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a zuglói vívó egy gerincsérv miatt sok versenyt kihagyott, ezért a magyar ranglistán a negyedik helyre csúszott vissza. Balázst szerencsére nem kedvetlenítette el, hogy a világbajnokságon az egyéni versenyeket a lelátóról kellett végignéznie, a csapatversenyben ugyanis rengeteget jelentett az ő jelenléte. Főleg úgy, hogy ő volt a befejezőember. A nyolcaddöntőben könnyedén 45-34-re nyert a Hamar Balázs, Berta Dániel, Bányai Zsombor és Cho Taeun Gergely összeállítású csapat, amelyre a legjobb nyolc között az egyéni világbajnok Jamada-val felálló japánok vártak. A mérkőzés az erőviszonyoknak megfelelően szoros volt, ám Balázs az utolsó asszóban 15-8-ra verte az aktuális világbajnokot, így a találkozót 45-37-re mi nyertük. A döntőbe jutásért a koreaiak vártak ránk, akik ellen szintén nagy meccset kellett vívniuk Balázséknak. A pontot az i-re ezúttal is a BVSC-s vívó tette fel, és a csapat máris készülhetett a döntőre. A spanyolok elleni fináléban aztán a magyar válogatott elsöpörte az ellenfelét. A 45-23-as végeredmény pedig azt jelentette, hogy a magyar junior párbajtőrcsapat 2014-ben világbajnok lett.

G r a t u l á l u n k !

 

 

ARANYÉRMEK AZ ORSZÁGOS KARATE BAJNOKSÁGON

 

Március 22-23-án Mogyoródon rendezték a WKF (World Karate Federation) Országos Bajnokságot, mely verseny a május 1-4. közötti tamperei felnőtt Európa-bajnokságra is válogató volt. A versenykarate hazai csúcseseményén 65 egyesület közel 600 versenyzője lépett tatamira. A rendezvényen a BVSC-Fighter nyolc versenyzővel képviseltette magát, és a klub versenyzői ismét kitettek magukért. A BVSC-s karatézók sikerének értékét növeli, hogy ez volt minden idők legerősebb országos bajnoksága, a mezőnyben több korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnoki érmes versenyző volt. Első aranyérmét nyerte a felnőttek között a korábbi junior világbajnokunk, Szegedi Döme, míg a tavalyi budapesti felnőtt Európa-bajnokság két BVSC-s hőse, Metzger Szandra és Barta Nikola is országos bajnoki címet szerzett. A kiváló szereplésnek köszönhetően a BVSC-Fighter legjobbjai várhatóan a tamperei felnőtt Európa-bajnokságon is részt vehetnek majd.

G r a t u l á l u n k !

 

 

 MOL TEHETSÉGKUTATÓ PROGRAM SPORT - PÁLYÁZAT

Engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét a MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázatára, amely idén ismét meghirdetésre került.

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázatot azoknak a 10-18 év közötti magyarországi általános és középiskolás diákoknak hirdették meg, akik jó eredményeket értek már el egy sportágban országos vagy nemzetközi versenyeken, de továbblépésükhöz anyagi segítségre van szükségük.

A pályázat keretében a sportolók eszközvásárláshoz vagy útiköltségeikhez igényelhetnek támogatást.

A pályázatok beadási határideje 2014. március 31., hétfő.

Pályázati felhívás, űrlap, kampányfilm elérése itt:

            http://www.ujeuropaalapitvany.hu/cikk/a-tehetseg-onmagaban-nem-eleg

TAO Sportfejlesztési Program
2013/2014.


 

ZUGLÓI PÓLÓS BRAVÚR

A BVSC-Zugló felnőtt férfi vízilabdacsapata hazai környezetben, a Szőnyi úti Laky Károly Sportuszodában két góllal legyőzte a magyar OB 1 kiemelkedő csapatát, a Szegedet. Az olimpiai bajnok Märcz Tamás tanítványai már több figyelemre méltó eredményt elértek ebben a bajnokságban. A 13. fordulóban például idegenben verték öt góllal (12-7-re) a nagy múltú Széchenyi Bank FTC, a 17-ben pedig még nagyobb bravúrt végrehajtva 14-11-re a Racionet Honvéd csapatát. Természetesen a zuglói klub is gazdag múlttal rendelkezik, ám férfi csapat az elmúlt évtizedekben nem igazán játszott meghatározó szerepet a hazai pontvadászatban. Az idei évben azonban egy tehetséges fiatal gárdát sikerült összerakni, akik a sikert is nagyon akarják. Erről szerzett tapasztalatokat az OB 1 élcsapata, a Szeged is, amely félidőben már 7-3-as vesztésre állt a BVSC-Zugló fiataljaival szemben. A második játékrészben az egykori BVSC-s edző, Vincze Balázs csapata ugyan két gólt még lefaragott a hátrányából, ám ennél közelebb már nem tudott zárkózni a csikócsapathoz, amely végül nagy meglepetésre 9-7-re nyerte a találkozót.

A zuglói csapat ezzel a győzelemmel megerősítette a helyét a tabellán, melyen jelenleg 37 ponttal a hatodik. Régen volt arra példa, hogy ilyen előkelő helyen tartózkodott a BVSC-Zugló vízilabda-csapata.

G r a t u l á l u n k !

SZAVAZZ A BVSC-RE

„A hónap műhelye" díjat az Utanpotlassport.hu szerkesztősége, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Decathlon Magyarország közösen hozták létre, mellyel az adott hónapban legeredményesebb, illetve arra legérdemesebb utánpótlás-nevelő műhelyét szeretnék jutalmazni. A havonta kiosztandó 500.000 forint értékű díj mellett meghirdették - az esztendő összteljesítménye alapján - „Az év műhelye címet" is. Az ezt elnyerő szakosztály a Decathlon Magyarország 2.000.000 forintos pénzdíját nyeri majd el.

Márciusban „A hónap műhelye" díjra jelölték a BVSC - Zugló Vívószakosztályát, amelynek sportolói a februári jeruzsálemi kadet és junior Európa-bajnokságon egy arany és három bronzérmet szereztek. „A hónap műhelye" címet az a szakosztály érdemli ki, amelyikre a http://www.utanpotlassport.hu/ weboldalon a legtöbben szavaznak.

Kérünk, szavazz Te is a BVSC-re!

ÚJRA DOBOGÓN A LÁNYOK

Lipcse után Barcelonában is dobogóra állhatott a magyar női párbajtőr-válogatott. A gyengébb egyéni szereplést követően március 9-én ismét remekelt a Kovács Iván irányította a csapat. Pedig a két BVSC-s vívóval, Tóth Hajnalkával és Révész Juliannával felálló gárda már a 16 között nehéz ellenfelet kapott. A franciákat azonban Tóth Hajnalka fantasztikus vívásának köszönhetően sikerült 32-31-re felülmúlniuk. Hajniék ezt követően Svájcot könnyedén, az Egyesült Államokat pedig ismét nehéz küzdelemben verték, és máris a döntőben találták magukat. Az oroszok elleni finálé hatalmas taktikai csatát hozott. A magyarok közül ismét Tóth Hajni vitte a prímet, ám a véghajrá nem jól sikerült, és hiába vezettünk még a mérkőzés vége előtt néhány másodperccel, az oroszok befejező embere nagy hajrával fordítani tudott. A barcelonai ezüstéremmel a lányok megerősítették a világranglistán elfoglalt negyedik helyezésüket.

G r a t u l á l u n k !

HAMAR BALÁZS KÉT ÉRME

Február utolsó hetében és március első napjaiban Jeruzsálemben rendezték a kadet és junior vívó Európa-bajnokságot. A rangos versenyen több zuglói vívó is pástra lépett. Közülük a legeredményesebben a BVSC-Zugló párbajtőrvívója, Hamar Balázs szerepelt. Andrásfi Tibor tanítványa az egyéni versenyben egészen az elődöntőig menetelt, ahol az izraeli Freilich ellen csak nagy csatában (13-15) szenvedett vereséget. A zuglói vívó így bronzérmes lett. Sikere értékét növeli, hogy egy gerincsérv miatt idén több versenyt is ki kellett hagynia, és csak az utolsó pillanatban került be az EB-re utazó csapatba. Balázs azonban nem elégedett meg ezzel a bronzéremmel, amit két nappal később a csapatversenyben bizonyított is. Jeruzsálemben a Hamar Balázs, Berta Dániel, Bányai Zsombor, Cho Taeun Sándor összeállítású magyar junior párbajtőrcsapat a törököket, a franciákat, a spanyolokat és az ukránokat is magabiztosan legyőzve szerezte meg az aranyérmet. Balázséknak azonban nincs sok idejük ünnepelni, hisz alig egy hónap múlva Plovdívban rendezik a kadet és junior világbajnokságot.

Az izraeli fővárosban Balázson kívül a szintén BVSC-s Kelecsényi Mira is tagja volt a bronzérmet szerzett kadet női kardcsapatnak.

G r a t  u l á l u n k !

ELHUNYT FEKETE LÁSZLÓ

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették: 2014. március 04-én, életének 59. évében  elhunyt a BVSC egykori labdarúgója, FEKETE LÁSZLÓ. 

Véget ért a Zuglóból indult sikertörténet

A hatvanas években a Szőnyi úti pályán volt egy kisfiú, aki már 13-14 évesen feltűnően gyorsnak bizonyult. A bal szélen száguldozó srác ráadásul a kapu előtt is magabiztosnak tűnt. Nem csoda, hogy felfigyelt rá a korszak nagy csapata, az Újpesti Dózsa, amely 1970-ben leigazolta a 16 esztendős zuglói labdarúgót. Fekete László a Szőnyi útról indulva fantasztikus karriert futott be.

Fekete László - a szurkolóktól kapott becenevén Golyó - már 1973-ban bemutatkozhatott az NB I-ben. Abban az időszakban, amikor a Dózsában olyan játékosok futballoztak, mint Bene, Göröcs, Zámbó, Fazekas és Dunai. A lilákkal négyszeres bajnok és egyszeres kupagyőztes volt. Az 1978-79-es idényben gólkirály, és Európa ezüstcipős góllövője lett. 1973 és 1984 között összesen 223 mérkőzést játszott Újpesten, és ezeken 136 gólt rúgott. A magyar válogatottban 21 alkalommal szerepelt, és öt gólt szerzett. 1984-85-ben az osztrák Sturm Graz játékosa volt, majd Komlón és alsóbb osztályú osztrák csapatokban fejezte be a pályafutását.
Fekete László az M3-as autópályán, Gyöngyös felé tartva vezetés közben rosszul lett, ezért a leállósávba kormányozta az autóját, majd a volán mögött meghalt. Április 14-én lett volna hatvan esztendős.

 

ÚJ UTAKON A BVSC

Kiadványunk tartalmát itt olvashatja.

 

 

 

Három vívónk a legjobbak között

Február 28-án a Kongresszusi Központban rendezték a hagyományos Héraklész Díjátadó Gálát, melyen az elmúlt évben az Európa- és világbajnokságokon eredményesen szerepelt utánpótlás korú sportolókat és edzőiket díjazták. Az eseményre a BVSC-Zugló sportolói és trénerei közül is többen meghívást kaptak, ami azt bizonyítja, hogy a zuglói egyesületben kiváló szakmai munka folyik. A női kiscsapatok versenyében második helyen végzett tavaly Európa-bajnoki címet szerzett női junior kardcsapatnak két BVSC-s tagja is volt Várhelyi Kata (edzője Fehér Gábor) és Kelecsényi Léna (edzője Varga József) személyében. A férfi kiscsapatok ezüstérmesét, a tavalyi junior világbajnokságon szintén második helyen végzett férfi párbajtőrcsapatot pedig egy másik BVSC-s vívó,

Kiss Gergő (edzője Andrásfi Tibor) erősítette.

G r a t u l á l u n k !

 

 

ELHUNYT MURÁR JÓZSEF

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, életének 75. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt a BVSC egykori labdarúgója, MURÁR JÓZSEF. 

A temetés időpontja: 2014. március 07., péntek 14.30 órakor az ecseri köztemetőben.

VILÁGKUPA-GYŐZTES A NŐI PÁRBAJTŐR-VÁLOGATOTT

Nagyszerű hétvégét zárt a magyar vívás. A szombati egyéni ezüst- és bronzérem után vasárnap aranyérmet nyert a lipcsei női párbajtőrcsapat Világkupán a válogatott! Legutóbb nyolc éve sikerült hasonló bravúr!

Legutóbb 2006 júniusában, azaz hét és fél évvel ezelőtt, Havannában fordult elő, hogy világversenyen a dobogó legfelső fokára léphetett a magyar női párbajtőr-válogatott. Aztán hét és fél szűk esztendő után, 2014. február 9-én ismét. Négy remek győzelmet aratott a Szász Emese, Tóth Hajnalka, Révész Julianna, Budai Dorina összeállítású válogatott, amely Kovács Iván fegyvernemi vezetőedző és Plásztán Attila válogatott edző vezetésével ért fel a Vk-csúcsra. (Mesterek: Kovács Iván, Kulcsár Győző.) Ráadásul hogyan?! Legyőzte a világranglista első két helyezettjét, nyert vérfagyasztó körülmények között, és - éppen a fináléban - magabiztos fölénnyel. De, mivel az interneten csak az eredményeket lehetett követni, olvassuk inkább a főszereplők érthető örömszavait és értékelését. 

G r a t u l á l u n k !

ELHUNYT SAX GYULA

Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették: 2014. január 25-én, életének 63. évében szívinfarktusban elhunyt a BVSC olimpiai bajnoka és Örökös Bajnoka, Sax Gyula sakknagymester, olimpiai bajnok, kétszeres sakkolimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnokjelölt, kétszeres magyar bajnok.

A temetés időpontja: 2014. február 07., péntek 11.45 órakor a Kecskeméti Köztemetőben. 

Sax Gyula 1951. június 18-án, Budapesten született. 

1970-ben mester, 1972-ben nemzetközi mester, 1974-ben nemzetközi nagymester, 1988-ban és 1991-ben világbajnokjelölt.  Ifjúsági versenyek során végzett az élen. 1964: Budapest általános iskolás bajnoka, 1965-ben országos úttörő bajnok, 1968: országos ifjúsági bajnokságon 2., 1970: főiskolás országos bajnokságon 1-2., 1971: országos ifjúsági bajnokságon 1., 1971-72: ifjúsági Európa-bajnokságon 1., főiskolás csapat-világbajnokságon 1972-ben (amikor 11 játszmából 10 pontot ért el!) 2., 1974-ben 3. Eközben már a felnőtt versenyeken elért sikersorozatát is elkezdte. Magyar bajnokságokon aranyérmes 1976-ban és 1977-ben, második lett 1974-ben és 1999-ben, 2-3. pedig 1991-ben. Nyílt magyar bajnokságot nyert 2003-ban. 
Tíz olimpián volt válogatottunk tagja. Bajnok 1978-ban, ezüst-érmes 1972-ben és 1980-ban, 4. helyezett 1983-ban, 1986-ban és 2000-ben, 4-5. pedig 1988-ban. Az Európa-csapatbajnokságokon 2. (1977, 1980), és 3. (1973, 1983), a csapat - világbajnokságon a 2. helyet elért együttesben 1985-ben játszott, 4. pedig 1989-ben lett. Az országos csapatbajnokságban győztes klubcsapatok tagja kilenc alkalommal volt. 
Négyszer jutott be a zónaközi döntőbe, ahol kétszer világbajnok-jelölti mérkőzésre jogosító helyezést ért el. Több mint 50 versenyen lett egyedül vagy holtversenyben első - a svájci rendszerű versenyeken különösen sikeresen szerepelt.

15-szörös ifjúsági, 21-szeres főiskolai válogatott, mintegy 200 alkalommal pedig a magyar felnőtt válogatott csapat sikeres tagja volt. Színes, kombinatív játékvezetése a sakkszerető közönség körében igen népszerű.

 KISS BALÁZS A DOBOGÓ LEGFELSŐ FOKÁN TEHERÁNBAN

Három arany, két bronz IránbólKötöttfogású Jadegar Imam-kupa, Teherán. A fantasztikus első napon a magyar kötöttfogásúak, köztük Kiss Balázs révén három súlycsoportban is megszerezték a győzelmet az iráni fővárosban. A második napon Lám Bálint bronzot nyert. A nyolc aranyéremből három-három jutott a házigazdáknak és a magyaroknak, egyet-egyet nyertek az azeriek és a svédek. Csapatunk a pontverseny második helyét szerezte meg Irán mögött, Azerbajdzsán előtt.

Az iráni szövetség honlapja szerint nyolc ország nevezte a legjobbjait szerepelnek az Imam-kupára: Azerbajdzsán, Japán, Koreai NDK, Magyarország, Nigéria, Örményország, Svédország és természetesen a házigazda Irán, amely súlycsoportonként hat-tíz versenyzőt küld szőnyegre.
A 98 kg-ban szerezte meg Kiss Balázs a nap harmadik magyar aranyát: két iráni után azeri ellenfelet győzött le, majd a döntőben a hazaiak újabb képviselőjét, Ali Alijarit verte.

130 kg-ban Lám Bálint iránival kezdett, akit 4-1-re győzött le, a folytatásban viszont egy másik hazai versenyző - két kiléptetéssel - megverte. A vigaszágon török ellen harcolta ki a jogot a bronzmérkőzésre.

A Jadegar Imam-kupa végeredménye

98 kg: 1. Kiss Balázs, 2. Ali Alijari, 3. Davud Abedinzade és Madzsid Alijari (mindkettő iráni); 130 kg: 1. Johan Eurén (svéd), 2. Behnam Mehdizade (iráni), 3. Amir Gaszemi (iráni) és Lám Bálint

Csapatverseny: 1. Irán 74 pont, 2. Magyarország 55, 3. Azerbajdzsán 39

G r a t u l á l u n k !

PÁRIZST IS BEVETTE A ZUGLÓI KARATÉS

Szegedi Döme, a BVSC-Fighter 19 esztendős karatésa az elmúlt hétvégén sporttörténelmi sikert ért el. Sajó Zoltán tanítványa első magyar karatésként aranyérmet nyert a világ egyik legrangosabb karateversenyén, a Párizs Openen. A nemzetközi szövetség (WKF) 2011-ben hívta életre a Karate 1 Premier League elnevezésű sorozatot, mely a világ- és Európa-bajnokságok után a legrangosabb versenyeket tömöríti magában. Ezek közül is kiemelkedik a párizsi viadal, melyen rendre a világ legjobbjai vesznek részt. A sorozat történetében eddig még soha magyar versenyzőnek nem sikerült nyernie.

A 2013-as esztendő hatalmas magyar karatesikereket hozott. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon öt érmet nyertek a mieink (ebből négyet zuglói versenyző szerzett), míg a korosztályos világversenyeken három magyar aranyérem született. Szegedi Döme 2011-ben junior világbajnok lett, tavaly pedig az U21-es vébén állhatott a dobogó harmadik fokára. Párizsban öt győzelemmel jutott a 67 kg-os súlycsoport döntőjébe, a nyolc között például azt a francia Rolle-t győzte le, aki a tavalyi budapesti felnőtt Európa-bajnokságot megnyerte. A BVSC-Fighter versenyzője a döntőben a venezuelai Madera-t lépte le 5-1-re. Döme a Rolle elleni mérkőzését leszámítva valamennyi találkozóját nagy fölénnyel nyerte. A versenyen egy másik zuglói sportoló, Metzger Szandra is közel állt az éremszerzéshez, ám ő a bronztalálkozón vereséget szenvedett. és így végül az ötödik helyen fejezte be a versenyt.

G r a t u l á l u n k !

TAO Sportfejlesztési Progam

2012/2013. (hosszabbítás)


BVSC-ZUGLÓ USZODAFEJLESZTÉSE

Kedves Honlaplátogató!

Örömmel értesítjük, hogy a TAO sportfejlesztési program keretében megvalósuló beruházás vázlat- (földszinti, emeleti alaprajzok és metszetek) látványtervei a képekre, illetve     a kiemelt szövegrészre kattintva megtekinthetők.

Az új létesítményben helyet kap egy 25 m-es és egy tanmedence.
ÜTEM SZERINT HALAD A BVSC MEGÚJÍTÁSA

Szatmáry Kristóf klubelnök szerint a BVSC-t érintő adósságrendezés 300-340 millió forintot jelent majd, s ezt követően évi 50-100 millió forintos állami segítséggel meg tudják oldani a zuglói klub működtetését.

Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára Papcsák Ferenc XIV. kerületi polgármesterrel tartott közös szerdai sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a zuglói klub 300-340 millió forintos adósságából 200 millió forint közüzemi számla, ami azért gyűlt össze, mert sokba kerül az uszoda fenntartása. Hozzátette: az egyszeri adósságrendezés után sokkal több pénzre nem lesz szükségük, s az MTK éves állami támogatásának töredékéből megoldanák a működést.

Deutsch Tamás, az MTK elnöke - Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében - szombaton jelentette be, hogy a kormány átvállalja hat fővárosi klub, az MTK, a Bp. Honvéd, a BVSC, a Ferencváros, a Vasas és az Újpest adósságát.

A sajtóeseményen a klub sporttelepén zajló, mintegy 800 millió forintos beruházás eddigi eredményeiről és további lépéseiről is tájékoztatást adott Szatmáry Kristóf és Papcsák Ferenc. Az uszodában már kicserélték a nyílászárókat, valamint megtörténtek a szükséges előkészületek a további fejlesztésekhez. Hamarosan burkolatot cserélnek a leromlott állapotú öltözőkben, felújítják a zuhanyzókat, és új szekrényeket szerelnek fel. A beruházás része még az uszodagépészet, a szerelvények és a kazánok cseréje, a légtechnika és a vízhálózat felújítása, a világítás korszerűsítése, az uszoda akadálymentesítése, valamint a beléptető-rendszer modernizálása. A munkáltok előreláthatólag december 31-ig befejeződnek.

A tervek szerint a két kültéri, jelenleg használhatatlan úszómedencét és tanmedencét jövő tavasszal bélelik majd ki, fedik be, s kötik össze a beltéri uszodával. Jövő őszre 1100 négyzetméterrel nő az uszoda területe, s 500 négyzetméterrel a vízfelület.

A létesítmény beltéri felújítása, illetve a kültéri medencék rekonstrukciója és befedése 800 millió forintba kerül, ebből 600 millió TAO-s (társasági adókedvezményekből befolyt) pénzekből származik, míg a fennmaradó 250 millió önkormányzati támogatás.

A BVSC elnöke elmondta, hogy a klubnak nem ez az egyetlen előkészítés alatt álló fejlesztése. A Magyar Labdarúgó Szövetség 220 millió forintos támogatásának felhasználására is elkészültek a tervek. Ezek a többi között az utánpótlás-szakosztály által használt létesítmények felújítását, a centerpálya rendbetételét, valamint két műfüves kispálya építését tartalmazzák.

Papcsák Ferenc polgármester elmondta, csütörtökön dönt a zuglói képviselőtestület a Szőnyi úti sporttelepen megvalósuló beruházások kapcsán szükséges önrész biztosításáról, valamint a kerületi önkormányzat és a klub között létrejövő hasznosítási szerződésről, amely a sporttelep hosszú távú működtetéséről szól

SZEGEDI DÖME 3. A KARATE VB-N

Bronzérmet nyert Szegedi Döme a spanyolországi Guadalajarában zajló kadet, junior és U21-es karate világbajnokság első napján. A korosztályos vb-n a magyar karatés az U21-esek 68 kg-os súlycsoportjában izraeli, iráni, horvát és algériai ellenfelét legyőzve egészen a döntő küszöbéig jutott, ott azonban a francia Garin feltartóztatta. Szegedi Döme a bronzmeccsen javított: 4-0-ra verte a spanyol Fandost, ezzel a két évvel ezelőtti junior világbajnoki címét követően ismét is dobogóra állhatott.

A 100 ország 1300 versenyzőjét felvonultató világbajnokságon a kadett-, a junior- és az U21-es korosztályok képviselői indulnak.

G r a t u l á l u n k !

AJÁNLATI FELHÍVÁS

Tisztelt Pályázó!

A BVSC-Zugló az MVLSZ/LCS/120427/47/B-10. számon elfogadott és az MVLSZ/LCST/120427/47B-15. számon módosított határozata alapján, a TAO Sportfejlesztési Program keretében megvalósuló uszodafejlesztési beruházás kapcsán meghirdeti a

BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszoda kazánházának felújítását.

A pályázat elkészítéséhez szükséges műszaki paramétereket pályázóink személyesen vehetik át a BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszodában (1142 Budapest, Szőnyi út 2. I. emelet).

Az ajánlattétel leadásának határideje a műszaki paraméterek átvételét követő 15 nap.

AJÁNLATI FELHÍVÁS

Tisztelt Pályázó!

A BVSC-Zugló az MVLSZ/LCS/120427/47/B-10. számon elfogadott és az MVLSZ/LCST/120427/47B-15. számon módosított határozata alapján, a TAO Sportfejlesztési Program keretében megvalósuló uszodafejlesztési beruházás kapcsán meghirdeti a

BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszoda 3. szinti fűtési, szellőzési és

világítási átalakításának megtervezését.

A pályázat elkészítéséhez szükséges műszaki paramétereket pályázóink személyesen vehetik át a BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszodában (1142 Budapest, Szőnyi út 2. I. emelet).

Az ajánlattétel leadásának határideje a műszaki paraméterek átvételét követő 15 nap.

AJÁNLATI FELHÍVÁS

Tisztelt Pályázó!

A BVSC-Zugló az MVLSZ/LCS/120427/47/B-10. számon elfogadott és az MVLSZ/LCST/120427/47B-15. számon módosított határozata alapján, a TAO Sportfejlesztési Program keretében megvalósuló uszodafejlesztési beruházás kapcsán meghirdeti a

BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszoda beléptető- és kamerarendszerének kiépítését. 

A pályázat elkészítéséhez szükséges műszaki paramétereket pályázóink személyesen vehetik át a BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszodában (1142 Budapest, Szőnyi út 2. I. emelet).

Az ajánlattétel leadásának határideje a műszaki paraméterek átvételét követő 15 nap.

AJÁNLATI FELHÍVÁS

Tisztelt Pályázó!

A BVSC-Zugló az MVLSZ/LCS/120427/47/B-10. számon elfogadott és az MVLSZ/LCST/120427/47B-15. számon módosított határozata alapján, a TAO Sportfejlesztési Program keretében megvalósuló uszodafejlesztési beruházás kapcsán meghirdeti a

BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszoda belső festésére, bukolására és vízgépészeti  munkálatainak elvégzését.

A pályázat elkészítéséhez szükséges műszaki paramétereket pályázóink személyesen vehetik át a BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszodában (1142 Budapest, Szőnyi út 2. I. emelet).

Az ajánlattétel leadásának határideje a műszaki paraméterek átvételét követő 15 nap.

AJÁNLATI FELHÍVÁS

Tisztelt Pályázó!

A BVSC-Zugló az MVLSZ/LCS/120427/47/B-10. számon elfogadott és az MVLSZ/LCST/120427/47B-15. számon módosított határozata alapján, a TAO Sportfejlesztési Program keretében megvalósuló uszodafejlesztési beruházás kapcsán meghirdeti a

BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszoda külső festési munkálatainak elvégzését.

A pályázat elkészítéséhez szükséges műszaki paramétereket pályázóink személyesen vehetik át a BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszodában (1142 Budapest, Szőnyi út 2. I. emelet).

Az ajánlattétel leadásának határideje a műszaki paraméterek átvételét követő 15 nap.

AJÁNLATI FELHÍVÁS

Tisztelt Pályázó!

A BVSC-Zugló az MVLSZ/LCS/120427/47/B-10. számon elfogadott és az MVLSZ/LCST/120427/47B-15. számon módosított határozata alapján, a TAO Sportfejlesztési Program keretében megvalósuló uszodafejlesztési beruházás kapcsán meghirdeti a

BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszoda

részbeni nyílászáróinak cseréjét. 

A pályázat elkészítéséhez szükséges műszaki paramétereket pályázóink személyesen vehetik át a BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszodában (1142 Budapest, Szőnyi út 2. I. emelet).

Az ajánlattétel leadásának határideje a műszaki paraméterek átvételét követő 15 nap.

AJÁNLATI FELHÍVÁS

Tisztelt Pályázó!

A BVSC-Zugló az MVLSZ/LCS/120427/47/B-10. számon elfogadott és az MVLSZ/LCST/120427/47B-15. számon módosított határozata alapján, a TAO Sportfejlesztési Program keretében megvalósuló uszodafejlesztési beruházás kapcsán meghirdeti a

BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszoda bővítése

műszaki tervdokumentációjának elkészítését.

A pályázat elkészítéséhez szükséges műszaki paramétereket pályázóink személyesen vehetik át a BVSC-Zugló Laky Károly Sportuszodában (1142 Budapest, Szőnyi út 2. I. emelet).

Az ajánlattétel leadásának határideje a műszaki paraméterek átvételét követő 15 nap.

 TÖBB MINT 1MRD FT-OS LÉTESÍTMÉNY-FEJLESZTÉS A BVSC-NÉL

Több mint egymilliárd forint értékű létesítményfejlesztés valósul meg a következő egy évben a BVSC Szőnyi úti sportközpontjában.

Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő, a klub múlt héten megválasztott elnöke 2013. szeptember 30-án, hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: az uszoda beltéri felújítása, illetve a kültéri medencék rekonstrukciója és befedése 800 millió forintba kerül, ebből 600 millió TAO-s (társasági adókedvezményekből befolyt) pénzekből származik, míg a fennmaradó 200 millió állami támogatás.

A munkálatok várhatóan néhány héten belül elkezdődnek az uszodában, ahol először a nyílászárókat cserélik ki, illetve a leromlott állapotú öltözőkben burkolatot cserélnek, a zuhanyzókat felújítják, s új szekrényeket szerelnek fel. A tervek szerint a kültéri, jelenleg használhatatlan úszómedencét és tanmedencét jövő tavasszal bélelik majd ki, fedik be, s kötik össze a beltéri uszodával. A gépészeti rendszer cseréjét is magába foglaló munkálatok végére, jövő őszre 1100 négyzetméterrel nő az uszoda területe, s 500 négyzetméterrel a vízfelület.

A labdarúgó centerpálya játékterének, lelátójának és a kiszolgáló épületnek a felújítása, valamint két új, műfüves pálya létesítése a Magyar Labdarúgó Szövetség 220 millió forintos támogatásából készül majd el.

Az új klubvezető kiemelte: azzal a céllal vállalta el a BVSC küldöttgyűlésének felkérését, hogy a közeli jövőben rendezi az egyesület több százmilliós tartozását és olyan működést valósít meg, amely megfelel a 21. századi követelményeknek. Reményét fejezte ki, hogy a felújítások csak a kezdetet jelentik ebben a tekintetben.

Simicskó István sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány számára elsősorban az egészséges nemzedék felnevelése a cél, ehhez pedig az ilyen nagy múltú sportműhelyeket, egyesületeket is támogatni szeretné, főleg, mivel a BVSC-nél több ezer gyermek sportol. Az uszoda felújítása a közelgő, 2017-es junior úszó-világbajnokság és a 2021-es felnőtt vizes-vb miatt is fontos, mert így kulturált körülmények között készülhetnek azok a fiatalok, akik majd a világeseményeken is érdekeltek lesznek.

A politikus hangsúlyozta, hogy a most induló fejlesztésekre csak úgy nyílt lehetőség, hogy a Szőnyi úti sporttelep 14 hektáros területéből hét hektár átkerült állami (MÁV) tulajdonból a zuglói (XIV. kerületi) önkormányzat tulajdonába, amely garantálja a terület sportcélú hasznosítását 15 évig.

 

BVSC-ZUGLÓ ÚJ ELNÖKE

Egyesületünk 2013. szeptember 26-i rendkívüli küldöttgyűlésén új elnököt választott Szatmáry Kristóf személyében, aki országgyűlési képviselő és a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.


Elnökünk született zuglói, a sporttal családja révén is szoros kapcsolatot ápol. 

 

KISS BALÁZS BRONZÉRMES

Kiss Balázs bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 96 kilogrammos kategóriájában a budapesti birkózó-világbajnokság 2013. szeptember 21-i, szombati versenynapján.

A 2009-es vb-győztes magyar versenyző az iráni Mahdi Alijarifejizabadi ellen lépett szőnyegre a helyosztón, s fantasztikus birkózással 5-0-ra győzött ellene. Egyesületünk  birkózója a magyar csapat hatodik dobogós helyét szerezte ezen a vb-n.

G r a t u l á l u n k !

ELHUNYT GYARMATI DEZSŐ

Életének 86. évében, 2013. augusztus 18-án elhunyt Gyarmati Dezső, a magyar vízilabdázás egyik legendás alakja, háromszoros (1952, 1956, 1964) olimpiai bajnoka, Egyesületünk Örökös Tagja, Elnökségünk egykori tagja.

A sportág legnagyobbját 2013. szeptember 04-én 15.15 órai kezdettel a Farkasréti temetőben helyezik örök nyugalomra. 

Negyedszázados játékos-pályafutása során a Gamma, a Csepel, az Újpest és a Ferencváros színeiben játszott, első olimpiáján 1948-ben vett részt, Londonból ezüstéremmel tért haza. Helsinkiből és Melbourne-ből azonban már aranyérmesként, miként a római bronzérem (1960) után Tokióból is. Páratlan gazdag éremkollekcióját két Eb-győzelemmel gazdagította.

Edzői pályafutását a KSI-ben kezdte meg, majd az FTC szakvezetőjeként dolgozott tovább. Egyéves kolumbiai kitérőt követően, ahol szövetségi kapitány lehetett, a Vasas edzője lett, 1972-ben másodedzőként került immár a magyar válogatotthoz, ahol egy évvel később már ő lehetett a szövetségi kapitány. Az 1976-os, montreali olimpián az ő irányításával diadalmaskodott a magyar vízilabdázás egyik legjobb csapata, keretében korszakos egyéniségekkel. Csakúgy, mint a kispadon.

1980-ban távozott a válogatott éléről, de a sportágból nem, irányította a BVSC-t, majd később a Vasast, dolgozott az OSC-nél, és közben a válogatotthoz is visszatért egy újabb periódusra. Edzői tapasztalatára Olaszországban és Németországban is számítottak, ott is dolgozhatott a vízilabda épülésére.

Később a sportág honi vezetőségében kapott szerepet, volt alelnök és társelnök, később örökös tiszteletbeli elnöknek választották meg. Szakértelmére számítottak egykori klubjaiban, a Ferencvárosnál és Újpesten is. Bekerült a Nemzet Sportolói közé, a jeles társaság képviseletében lett MOB-tag.

Hihetetlen karizmáját a politikai életben is kamatoztatta: 1990 és 1994 között az MDF országgyűlési képviselője volt, míg 2003-ban a Fidesz kulturális tagozat sportszekciójának elnöke lett. Első felesége a szintén olimpiai bajnok Székely Éva volt, lányuk, Gyarmati Andrea az édesanya sportágát választva úszóként vált nemzetközi klasszissá. A Gyarmati család sportos kapcsolata azonban ezzel közel sem ért véget. Unokái is válogatottságig vitték, Hesz Máté vízilabdában, Szilágyi Liliána úszásban képviselte a magyar színeket, utóbbi ott lehetett tavaly a londoni olimpián.

Dezső bácsi nem feledünk, emléked örökké él!

VÁRHELYI ANNA VIII. LETT A VB-N

Három győztesen megvívott mérkőzés után a világranglista-vezetővel már nem bírt Várhelyi Anna, így a nyolcadik helyen végzett a budapesti világbajnokságon.


A negyeddöntőben is bátran vívott a magyar ardozó, pedig a csapatban olimpiai és világbajnok, egyéniben vb-ezüst-, illetve olimpiai bronzérmes ukrán Olga Harlan volt az ellenfele. Ennek eredményeként 2-0-ra, mard 4-2-re vezetett. Nem sokkal később, 4-5-nél először volt az előny az ukránnál, de Várhelyi továbbra is jól tartotta magát, 6-5-re fordított. Hat-hat után viszont már csak egyszer volt egyenlő az állás, mégpedig 7-7-nél, onnantól kezdve végig Harlan vezetett, kettő, majd három tussal, végül néggyel nyert.

"Nagyon szerettem volna nyerni, mert az érem mégiscsak érem" - nyilatkozott Várhelyi. "Most inkább csalódottság van bennem, de később biztosan örömmel fogok majd visszagondolni erre a napra. Mesterem, Fehér Gábor mondta az asszó előtt, hogy nekem itt most semmi vesztenivalóm sincsen, ezzel a tudattal vívtam. Harlannal 2010-ben csaptam össze legutóbb, akkor junior világbajnoki döntőben, és mindössze két tust tudtam neki adni. Most tizenegyet, tehát ez egyértelmű fejlődés."

A magyar kardozó még hozzátette: borzalmas két idény van mögötte, de ez a világbajnoki szereplés feledtette. "Nekem nagyon sokat jelentett, hogy hazai környezetben vívok, kiélezett helyzetekben a közönség biztatása segített" - mondta.

Várhelyi már a negyeddöntőbe jutással is nagy bravúrt hajtott végre, s ott is egyenrangú ellenfele volt a ranglista szerint a világ jelenlegi legjobb női kardvívójának.

G r a t u l á l u n k !

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG (2013.08.03.): VILÁGBAJNOK A MAGYAR VÍZILABDA-VÁLOGATOTT

A magyar válogatott tagjai ünnepelnek, miután a csapat a döntőben 8-7-re legyőzve a montenegrói válogatottat, aranyérmet nyert a barcelonai vizes világbajnokság vízilabdatornáján. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy ennek a kiváló csapatnak tagja sportolónk, Bedő Krisztián is.

G r a t u l á l u n k !

PARÁDÉS SZEREPLÉS A PYTLASINSKI EMLÉKVERSENYEN

56. kötöttfogású Pytlasinski-emlékverseny, Varsó. 2. nap: 60, 74, 96 kg. Három földrész harminc országának 194 versenyzője indult, és a magyarok emelkedtek ki közülük a három arany- és egy bronzéremmel. Kiss Balázs a döntőben különleges és céltudatos módon kergette "végelgyengülésbe" bolgár Eb-ezüstérmes ellenfelét.

Kiss Balázs az oroszok kétszeres junior-világbajnokát, Iszlam Magomedovot verte 6-5-re, majd az olasz Daigoro Timoncinit 8-3-ra. Utóbbival kapcsolatban nem árt felidézni, hogy a tavalyi kínai olimpiai kvalifikációs versenyen az olasz a negyeddöntőben, bizony, legyőzte világbajnokunkat. Balu az elődöntőben az orosz Makszim Szafarjant 3-0-ra győzte le. Jöhetett a döntő a bolgár Vladiszlav Metodiev ellen, aki az elődöntőben London olimpiai ezüstérmesét, az orosz Rusztem Totrovot 8-0-ra intézte el. Amit Balázs a fináléban művelt, az alighanem bevonul a sportág történelmébe. A meccs elején őt intették meg, a partert kivédekezte. Attól kezdve viszont olyan őrületes iramban ment előre, hogy az ellenfél, az idei Eb ezüstérmese csak eleinte próbált birkózni, aztán már majdhogynem az életéért küzdött. Balu pedig „kegyetlen" volt: a második menet elején intették a bolgárt, de nem kérte a partert, aztán jött az újabb intés (amivel már 2-1 volt ide...), de jelezte: folytassuk állásból. Ami túl nagy kérés volt, mert Metodiev már alig állt a lábán, és talán maga sem emlékszik arra, hogy lejött a szőnyegről, vagy vitték... A fantasztikus élményt jelentő Kiss-győzelem után elmondhattuk, hogy Magyarország a három arannyal magasan lett első az éremtáblázaton. A további négy arany négy országba jutott, Japánba, Oroszországba és Svédországba, illetve maradt otthon, a lengyeleknek.

A Pytlasinski-emlékverseny 2013 győztesei

55 kg: Kohei Haszegava (japán,60 kg: Edward Barsegjan (lengyel) 66 kg: Lőrincz Tamás 74 kg: Alekszandr Csehirkin (orosz) 84 kg: Lőrincz Viktor 96 kg: Kiss Balázs 120 kg: Johan Euren (svéd) A pontverseny: 1. Oroszország, 2. Lengyelország, 3. Magyarország.

G r a t  u l á l u n k !

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG (2013.08.03.): KAPÁS BOGLÁRKA ORSZÁGOS CSÚCCSAL A IV. HELYEN VÉGZETT 800M GYORSÚSZÁSBAN

A 20 éves, ifjúsági olimpiai bajnok versenyző a táv nagy részében stabilan a negyedik helyen úszott, 600 méter körül úgy tűnt, talán a harmadik pozíció is meglehet, de aztán az új-zélandi Lauren Boyle-lal nem bírta tartani a lépést. Kapás Boglárka 8:21.21 perces idejével több mint két és fél másodpercet javított a londoni olimpián elért, 8:23.89-es eredményén.

"Nagyon erős volt a kezdésem, de nem bánom, mert bírtam, sőt a végén még hajráztam is, hogy ne megint ötödik, hanem negyedik legyek. Sikerült, ahogy sikerként értékelem ezt az egész világbajnokságot is, hiszen a mostani 8:21-em is jó idő, és megint országos csúccsal zártam. Elégedett vagyok, mert a három számom mindegyikében, így 400 és 1500 gyorson is vb-döntőt úsztam, ráadásul mind a háromban rekordot javítottam" - mondta Kapás, aki 400 gyorson ötödik, 1500-on pedig hetedik helyen végzett a vb-n.

A 800 méter döntőjében az amerikai Katie Ledecky győzött, mégpedig 8:13.86 perces világcsúccsal. A korábbi, 8:14.10-es rekordot a brit Rebecca Adlington úszta a 2008-as pekingi olimpián.

Eredmény:

nők, 800 m gyors

világbajnok: Katie Ledecky (Egyesült Államok) 8:13.86 p
2. Lotte Friis (Dánia) 8:16.32
3. Lauren Boyle (Új-Zéland) 8:18.58
4. KAPÁS BOGLÁRKA 8:21.21

G r a t u l á l u n k !

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG (2013.08.02.): BRONZÉRMES A NŐI VÍZILABDA VÁLOGATOTT

Bronzérmet nyert a magyar női vízilabda-válogatott a barcelonai vizes világbajnokságon, mivel a pénteki helyosztón 10-8-ra legyőzte az orosz együttest.

Merész András csapata kissé álmosan kezdett, az ellenfél kétszer is vezetett két góllal, de a nyitónegyed végére már egyenlő volt az állás. Innentől kezdve végig a magyarok szereztek vezetést, az oroszoknak azonban sokáig rendszerint volt válaszuk. A magyar válogatottnak az utolsó játékrészben sikerült először kétgólos előnyre szert tennie, ezután pedig már nem engedte ki kezéből a győzelmet.


Ez azt jelenti, hogy a barcelonai vb-n mindkét vízilabdacsapat dobogóra állhat - mivel a férfiak döntőbe jutottak csütörtökön -, ez legutóbb 2005-ben fordult elő. A nők korábban két arany- (1994, 2005) és egy ezüstérmet (2001) nyertek világbajnokságokon.

Ennek a kiemelkedő eredményességű csapatnak sportolónk, Illés Anna is tagja volt.

G r a t u l á l u n k !

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG (2013.07.31.) KAPÁS ORSZÁGOS CSÚCCSAL DÖNTŐS 1500M GYORSÚSZÁSON

Barcelona - Kapás Boglárka országos csúcsot felállítva futamgyőztesként, az ötödik helyen bejutott az 1500 méter gyors keddi fináléjába a barcelonai vizes világbajnokság úszóversenyeinek hétfő délelőtti selejtezőjéből.

A 400 gyorson vasárnap ötödik helyezett 20 éves sportoló a második futamban a táv harmadáig együtt úszott két riválisával, majd kiváló tempót diktálva, fokozatosan elhúzott tőlük, s végül 16:02.58 perces idővel csapott célba. Kapás egyéni csúcsán több mint tíz, míg Risztov Éva eddigi 16:10.04 perces országos csúcsán csaknem nyolc másodpercet javított.

"Az edzőm, Nagy Péter azt mondta, ússz, ahogy tudsz, de készülj fel rá, hogy nagyon fog fájni. Én szót fogadtam, és persze tényleg fájt, de mégsem annyira, mint arra számítottam - értékelt Kapás. - Ötszáz méternél előre mentem, mert úgy éreztem, hogy lassú az iram, aztán mentem, ahogy tudtam, ráadásul hiába vártam, hogy majd utolérnek a többiek, senki nem jött velem. Ahhoz képest, hogy a fő számom a 800, a 400 után 1500-on is nagyon jól megy az úszás, és már a második országos csúcsomat értem el. Remélem, a holnapi döntő is jól sikerül..."

Eredmény

NŐI 1500 M GYORS, DÖNTŐ
1. Katie Ledecky (amerikai) 15:36.53 p
2. Lotte Friis (dán) 15:38.88
3. Lauren Boyle (új-zélandi) 15:44.71
4. Mireia Belmonte García (spanyol) 15:58.83
5. Hszü Tan-lu (kínai) 16:00.44
6. Kristel Kobrich Schimpl (chilei) 16:01.94
7. Kapás Boglárka 16:06.89
8. Chloe Sutton (amerikai) 16:09.65

G r a t u l á l u n k !

VIZES VILÁGBAJNOKSÁG (2013.07.28.): KAPÁS BOGLÁRKA 5. HELYEN VÉGZETT 400 GYORSON

Nagyszerű úszással ötödik lett 400 méter gyorson Kapás Boglárka a barcelonai vizes világbajnokságon. A szám 2010-es ifjúsági olimpiai bajnoka a táv első felében a 7-8. helyen tempózott a vasárnap délutáni döntőben, de aztán fokozatosan előrébb lépett, és 4:05.90 perccel ötödikként csapott célba. Ideje saját korábbi magyar csúcsánál jobb volt, de a délelőtti friss, 4:05.61-es rekordjánál nem, amellyel egyébként ugyancsak ötödik lett volna.

"Szerintem elég jó ez a világbajnoki ötödik hely, még ha az időmmel most elmaradtam is a délelőtti országos csúcsomtól, amit pedig tovább akartam itt, a döntőben javítani - mondta a finálét követően. - Talán előbb is elkezdhettem volna a hajrát, de nem láttam a többieket, csak a közvetlenül mellettem úszóra figyelhettem, őt viszont meg is előztem a célban. A 400-on túlvagyok, jöhet holnaptól az 1500, végül pedig az igazi számom, a 800 gyors péntektől; remélem, ezeken a távokon is igazolom a fejlődésemet."

G r a t u l á l u n k !

TAO Sportfejlesztési Program
2013/2014

SPORTOLÓINK SZEREPLÉSE KAZANYBAN AZ UNIVERSIADÉN

Egyesületünk sportolói adták a Kazanyban megrendezésre került 27. nyári Universiadéra kiutazó magyar csapat 10 %-át, tehetségükről és rátermettségükről ezúttal is tanúbizonyságot tettek, kiemelkedő eredményességük mérlege a következő:

  • 1 arany (férfi vízilabda: Mezei Tamás);
  • 1 ezüst (női vízilabda: Kisteleki Hanna, Csabai Dóra, Kocsis Laura);
  • 2 bronz (birkózás: Lám Bálint, szinkronúszás: Blaskó Lili, Fazekas Eperke, Kiss Júlia, Koltai Kinga, Kovács Zsuzsanna, Tringer Sára, Vándor Csilla);
  • 1 VI. helyezés: (szinkronúszó-páros: Fazekas Eperke, Kiss Júlia)

G r a t u l á l u n k !

UNIVERSIADE - 2013. július 17.: Aranyérmes a férfi vízilabdacsapat

A magyar férfi vízilabdacsapat aranyérmet szerzett az oroszországi Kazanyban zajló 27. nyári Universiadén, miután a szerdai zárónapon rendezett döntőben 5-4-re legyőzte a házigazda oroszok együttesét.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tájékoztatása szerint a Vincze Balázs irányította gárda a harmadik negyedben nyújtott remek teljesítményének köszönheti a sikert. Az első két negyed egyformán 1-1 lett, majd a harmadik felvonást 3-1-re nyerték a magyarok, s az oroszok az utolsó játékrészben csupán egy gólt tudtak szerezni.

A beszámoló alapján Bisztritsányi Dávid, az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatója kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kapuban.

A férfi pólósok a magyar küldöttség 15., egyben utolsó érmét szerezték meg Kazanyban, köztük a negyedik aranyat.

Eredmény:
férfi vízilabda, döntő: Magyarország-Oroszország 5-4 (1-1, 1-1, 3-1, 0-1), magyar gólszerzők: Mezei, Tóth, Erdélyi, Somogyi, Szentesi
A bronzmérkőzésen: Szerbia-Olaszország 12-10

G r a t u l á l u n k !

SZEPTEMBERBEN NYÍLIK SPORTÓVODÁNK

Bővebb információt ide kattintva talál.

UNIVERSIADE - 2013. július 16. : Ezüstérmes lett a női vízilabdacsapat

A magyar női vízilabdacsapat ezüstéremmel fejezte be szereplését az oroszországi Kazanyban zajló 27. nyári Universiadén, miután a keddi döntőben 18-11-re alulmaradt a házigazdák válogatottjával szemben.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tájékoztatása szerint remekül kezdett a gárda, Csabai Dóra révén megszerezve a vezetést, ám a vendéglátók legjobbjai ugyanolyan gyorsan egyenlítettek, majd elhúztak 4-1-re. Dalmády Szandra találatával csökkent a hátrány az amúgy gólzáporos nyitónegyed végén (6-4).

Az orosz felnőtt válogatottal egyenértékű együttessel igyekezett a folytatásban is lépést tartani a magyar egyetemi csapat, amely Kisteleki Hanna góljaival 7-5-ig, majd 9-6-ig tartotta is magát, utána azonban az oroszok megszórták a magyar kaput, és 12-6-nál jelentős előny birtokában várhatták a második félidőt.

A nagyszünetet követően sem változott érdemben a játék képe: a házigazdák diktáltak, a magyarok próbálkoztak a vereség súlyosságán változtatni, és ez úgy-ahogy sikerült is nekik.

A női pólósok a magyar küldöttség 14. érmét szerezték meg Kazanyban.

UNIVERSIADE (KAZANY) - NŐI VÍZILABDA
Oroszország-Magyarország 18-11
(6-4, 6-2, 1-1, 5-4)
A magyar góldobók: Kisteleki 4, Csabai, Gémes 2-2, Dalmády Sz., Pócsi, Zajácz 1-1

G r a t u l á l u n k !

UNIVERSIADE - 2013. július 15.: Bronzérmet szerzett Lám Bálint

A kötöttfogású birkózók 120 kg-os kategóriájában érdekelt Lám Bálint bronzérmet szerzett az oroszországi Kazanyban zajló 27. nyári Universiadén hétfőn. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szerint a tavaly junior világbajnok nehézsúlyú birkózó előbb a litván Grigeliszt, majd az azeri Abdulajevet verte meg simán, az elődöntőben aztán kikapott az iráni Aliakbaritól. Fiatal versenyzőnk a bronzmeccset az amerikai Tyler Fortune-nal vívta, akit 3-1-re győzött le.

Takács Ferenc tanítványa a magyar küldöttség 13. érmét, köztük a kilencedik bronzot szerezte meg Kazanyban. 

G r a t u l á l u n k !

UNIVERSIADE - 2013. július 09.: Bronzérmes a magyar szinkronúszó-csapat

Bronzérmet szerzett a szabad kombinációban a magyar szinkronúszócsapat a kazanyi Universiadén.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tájékoztatása szerint a Blaskó Lili, Fazekas Eperke, Kiss Júlia, Koltai Kinga, Kovács Zsuzsanna, László Réka, László Zsófia, Tringer Sára, Vándor Csilla összeállítású együttes Oroszország és Japán mögött végzett a harmadik helyen (zöld színnel kiemelve Egyesületünk sportolói).

Az esemény honlapjának tanúsága szerint a három együttest felvonultató viadalon a házigazda oroszok 97.690, a japánok 92.180, a magyarok pedig 78.070 pontot gyűjtöttek.

A Horváth Erika edző által felkészített csapat a magyar küldöttség ötödik érmét szerezte, egy-egy arany és ezüst után a harmadik bronzot.

A szinkronúszás - más néven műúszás - legjobb magyar művelői most első ízben vettek részt Universiadén.

G r a t u l á l u n k !

UNIVERSIADE - 2013. július 08.: Hatodik lett a magyar szinkronúszó páros

A Kiss Júlia, Fazekas Eperke Kitti szinkronúszó páros hatodik helyen végzett a 27. Nyári Universiade hétfői versenynapján Kazanyban.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tájékoztatása szerint a magyar duó a hétfői hosszú programját követően a hatodik pozícióban maradt, amely remek eredménynek számít.

G r a t u l á l u n k !

U N I V E R S I A D E

 „Az olimpia előcsarnokába", a 2013. július 06-17. között Kazanyban    megrendezésre kerülő nyári Universiadéra 16 sportágban 129 magyar    fiatal sportoló adta le a nevezését, melynek 10 %-át BVSC-s sportolók  alkotják. A kiutazó sportolók a hazai élvonal legígéretesebb fiataljai.

SPORTÁG

SPORTOLÓ

Birkózás

Lám Bálint, Rizmayer György

Szinkronúszás

Kiss Júlia, Fazekas Eperke, Vándor Csilla, Kovács Zsuzsanna, Blaskó Lili, Koltai Kinga, Tringer Sára

Úszás

Vívás

Gercsák Tamás

Hamar Balázs

Vízilabda

Kisteleki Hanna, Csabai Dóra,  Kocsis Laura, Mezei Tamás

Sportolóinkon kívül Horváthné Kovács Erika (szinkronúszás) és Takács Ferenc (birkózás) edzők is részt vesznek a jeles eseményen.

Mindannyiuknak szívből gratulálunk és sok-sok sikert kívánunk.

METZGER SZANDRA ÉS BARTHA NIKOLA EGYÉNIBEN ÉS CSAPATBAN EGYARÁNT BRONZÉRMET SZERZETT A 48. WKF KARATE EURÓPA-BAJNOKSÁGON

Szenzációs zuglói sikerek a karate EB-n

Május 9-12. között Budapesten, a káposztásmegyeri jégcsarnokban rendezték 48. Felnőtt WKF Karate Európa-bajnokságot. Negyvenöt ország, közel hétszáz sportolója vett részt a versenyen. A huszonkét fős magyar válogatott minden idők legjobb szereplését produkálta: öt érmet szereztek, amelyből a zuglói sportolók is kivették a részüket.

A 48. Felnőtt WKF Karate Európa-bajnokság két szempontból is különleges esemény volt. Egyrészt, mert Budapest először adhatott otthont ilyen rangos karate versenynek, másrészt, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság néhány hét múlva dönt, mely sportág kerüljön be az olimpia programjába. A karate jó eséllyel pályázik erre. A budapesti versenyre ezért minden eddiginél nagyobb figyelem irányult. A sportág vezetői ugyanis bizonyítani akarták, a karate megérett az olimpiai bemutatkozásra. A májusi rendezvényen minden nap telt ház előtt zajlottak a küzdelmek, a lebonyolítás rendkívül magas színvonalú volt, és a fiatal magyar válogatott is kimagaslóan jól szerepelt. A vezetők előzetesen két-három éremben reménykedtek, amelyből végül öt lett. A sikerekből a zuglói sportolók alaposan kivették a részüket. A huszonkét fős keretben hét kerületi karatés volt. Közülük Metzger Szandra és Bartha Nikola (BVSC-Fighter), illetve Tóth Beatrix (Arashi SC) egyéniben egyaránt harmadik lett, de Metzger és Bartha csapatversenyben is a dobogó harmadik fokára állhatott. Az öt megszerzett éremből tehát 3,5 zuglói siker, ami a kerületi karatesport erejét, illetve az edzők - Sajó Zoltán, Ruzsinszki György, Klíma Zsuzsanna és Szinák Attila - hozzáértését is bizonyítja.

G r a t u l á l u n k !

DR. PAP JENŐ VETERÁN EURÓPA-BAJNOK

Két aranyéremmel, két ezüstéremmel, egy bronzéremmel és számos szép helyezéssel zárult a magyar csapat számára a 2013. május 09-12. között az olaszországi Terniben megrendezett veterán Európa-bajnokság.

A legeredményesebb magyar vívó dr. Pap Jenő volt, aki részt vett a moszkvai olimpián a tőr és a párbajtőr csapat tagjaként. A legnagyobb sikerét 1982-ben érte el, amikor egyéni párbajtőr világbajnok címet szerzett.

Döntős eredmények: párbajtőr 60+: 1. dr. Pap Jenő, tőr 60+: 2. dr. Pap Jenő

G r a t u l á l u n k !

 

Szentpáli Gábor, a BVSC-Zugló elnöke köszöntötte a veterán Európa-bajnok dr. Pap Jenőt.

 


ELHUNYT DR. MENDELÉNYINÉ ÁGOSTON  JUDIT

Életének 77. évében elhunyt dr. Mendelényiné Ágoston Judit, az 1964-es tokiói olimpián aranyérmes női tőrcsapat tagja, Egyesületünk Örökös Bajnoka és Örökös Tagja.

A kiváló versenyző a család tájékoztatása szerint vasárnap hunyt el, váratlanul.
Temetésére 2013. május 30-án, csütörtökön 14.30 órakor a Farkasréti temetőben kerül sor.

Aktív sportolói pályafutását 1951-ben, a Miskolci Lokomotív vívójaként kezdte, majd még ugyanebben az évben a Budapesti Lokomotív versenyzője lett. 1955-től a TF Haladás, 1957-től a TFSE (Testnevelési Főiskola Sport Egyesület), 1959-től a BVSC (Budapesti Vasutas Sport Club) tőrvívója volt.

1955-ben negyedik, 1957-ben hatodik volt az ifjúsági világbajnokságon. A universiaden csapatban 1957-ben első, 1959-ben negyedik lett. 1961-ben csapatban második lett a világbajnokságon. Ugyanebben az évben egyéniben hatodik, két év múlva csapatban második, egyéniben harmadik volt az universiaden. 1964-ben olimpiai bajnokságot nyert csapatban. 1969-ben vb bronzérmet ért el csapatban. 1971-ben vb második lett csapatban. 1961-től 1973-ig szerepelt a magyar válogatottban. 1973-ban visszavonult.
Férje, az 1999-ben elhunyt Mendelényi Tamás a férfi kardcsapat tagjaként lett aranyérmes az 1960-as nyári játékokon.

1960-ban a Testnevelési Főiskolán testnevelő tanári oklevelet és gyógytornász képesítést, majd 1975-ben ugyanitt vívó szakedzői oklevelet szerzett. 1969-től 1972-ig a KSI (Központi Sportiskola) vezető testnevelő tanára, 1975-től 1985-ig a BVSC vívóedzője volt.

S p o r t e r e d m é n y e i:
olimpiai bajnok: 1964, Tokió: csapat (Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Marosi Paula, Rejtő Ildikó)
kétszeres világbajnoki 2. helyezett: 1961, Torino: csapat (Dömölky Lídia, Juhász Katalin, Marvalics Györgyi, Nyári Magda, Rejtő Ildikó), 1971, Bécs: csapat (Bóbis Ildikó, Szolnoki Mária, Tordasi Ildikó, Rejtő Ildikó)
világbajnoki 3. helyezett: 1969, Havanna: csapat (Kollányi Katalin, Simonffy Ágnes, Szolnoki Mária, Rejtő Ildikó)
Universiade-győztes: 1957, Párizs: csapat (Juhász Katalin, Kelemen Vera, Morvay Zsuzsa)
Universiade 2. helyezett:1963, Porto Alegre: csapat (Damásdy Györgyi, Dömölky Lídia, Gulácsy Mária, Szalontay Katalin)
Universiade 3. helyezett: 1963, Porto Alegre: egyéni

Bajnokcsapatok Európa Kupája 2. helyezett (1973)
Bajnokcsapatok Európa Kupája 3. helyezett (1969)
háromszoros magyar bajnok: csapat: 1958, 1964, 1968

MEGHÍVÁS A 48. FELNŐTT KARATE EURÓPA-BAJNOKSÁGRA

Minden kedves érdeklődőt, sportrajongót szeretettel meghívunk a 2013. május 09-12. között Budapesten, a Jégpalotában (Budapest, IV., Homoktövis u. 1.) megrendezésre kerülő 48. Felnőtt Európa-bajnokságra, melyre 45 országból 514 versenyző nevezett.

Egyesületünkből a következő sportolók lépnek tatamira: Bartha Nikola, Metzger Sandra és Szegedi Döme.

Szurkoljunk együtt, találkozzunk a Jégpalotában!

KAPÁS BOGLÁRKA 2016-IG A BVSC SPORTOLÓJA MARAD

Örömmel adjuk hírül, hogy Kapás Boglárka újabb 4 évre szóló szerződést kötött Egyesületünkkel.

Boglárka 2-szeres ifjúsági olimpiai bajnok, felnőtt Európa-bajnok és a Londonban megrendezett nyári olimpiai játékok VI. helyezettje.

Úszás iránti elhivatottsága és sporteredményei garanciát adnak, egészen Rióig a kiemelkedő teljesítményre.

A SZŐNYI ÚT 2-12. SZÁM ALATTI INGATLAN A ZUGLÓI ÖNKORMÁNYZAT BIRTOKÁBA KERÜLT

Ingyenesen átveheti az Önkormányzat a Magyar Államtól az Egyesületünknek otthont adó Szőnyi út 2-12. alatti ingatlant, erről döntött március 14-i rendkívüli ülésén a képviselő-testület. A terület továbbra is sportingatlan marad és a zuglóiak sport- és rekreációs lehetőségeit szolgálja.


 BVSC-ZUGLÓ PETÍCIÓJA

Egyesületünk - a megmentése érdekében - petíciót tett közzé, melyet több mint 7100-an láttak el aláírásukkal. A petíciót Szentpáli Gábor elnök, Tóth Sándor alelnök, valamint Lontay Balázs kardvívó világbajnokunk adott át 2013. március 12-én dr. Papcsák Ferencnek, Zugló polgármesterének.

Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik aláírásukkal segítettek törekvésünk sikeres megvalósításában.

"NAGYON SZERETEK ITT ÚSZNI ÉS VÍZILABDÁZNI IS"


Ringhoffer Brigitta juttatta el részünkre ezt az önmagáért beszélő kis rajzot, melyet ezúton köszönünk neki.VÁRHELYI KATA ÉS KELECSÉNYI MIRA JUNIOR EURÓPA-BAJNOKOK CSAPATBAN

Egész nap remek versenyzéssel, minden riválist magabiztosan legyőzve, teljesen megérdemelten lett junior Európa-bajnok a Kelecsényi Léna, László Luca, Márton Anna, Várhelyi Kata összeállítású magyar női kardcsapat a budapesti Európa-bajnokságon. A férfi párbajtőrözők ötödikek, a férfi tőrözők hatodikak lettek.

Az egyéni versenyek alapján a női kardozóktól várhattuk a legjobb szereplést a junior és kadet Európa-bajnokság utolsó előtti versenynapján az Angyalföldi Sportközpontban. Elvégre Márton Anna második, Várhelyi Kata harmadik lett.

G r a t u l á l u n k !

Várhelyi Kata: „Tényleg éreztük, hogy nyerünk. Igaz, éreztük már máskor is, aztán valamiért sose jött eddig össze. Tulajdonképpen simább volt, mint gondoltuk. Hullámzóan vívtam, de annak örülök, hogy amikor kellett, akkor én is oda tudtam tenni magam."

Kelecsényi Léna: „Nagyon büszke vagyok arra, hogy kadetként egy ilyen csodálatos, Európa-bajnok csapat tagja lehettem. És rettentően örülök az aranyéremnek, még akkor is, ha egyetlen tust sem adtam. Igaz, nem is kaptam."

BVSC-Zugló 0-1, de mi lesz a vége?

Nagy vihart kavart az elmúlt napokban a BVSC Szőnyi úti sporttelepének ügye. Az utánpótlás korú sportolók tömegét foglalkoztató klub elnöke, Szentpáli Gábor szerint az első félidőben vesztésre álló meccset még meg lehet fordítani.

A zuglói önkormányzatnak február 28-i határidővel kellett volna aláírnia azt a megállapodást, amelynek nyomán térítésmentesen megkaphatta volna a BVSC - a MÁV, ily módon a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában lévő - Szőnyi úti sporttelepét. A szignóhoz minden szükséges előkészületet megtettek, az átvételi szándékot a kormány is akceptálta, a képviselő-testület azonban - nagy meglepetésre - nem szavazta meg, hogy birtokon belülre kerüljön.

Szentpáli Gábor, a „vasutasok" ügyvezető elnöke higgadtan vázolta a körülményeket honlapunknak: „Eddig minden jel arra mutatott, hogy Zugló hajlandó átvenni a komplexumot, s ez hatalmas segítség lenne a klubnak. Ha nem történik meg, annak rendkívül súlyos következményei lehetnek - magyarázta, s hozzátette, az önkormányzatnál nem vetették el az ügyet, de hiányos információkra hivatkozva tartózkodtak az igen szavazattól. - Jelenleg évente körülbelül ötven millió forintos veszteséget termel a BVSC. Amennyiben ezeket a tartozásokat valaki konszolidálná, adott esetben nullára redukálná, jóval gazdaságosabban is lehetne működtetni a klubot, erre azonban a jelen körülmények között nincs lehetőség. Zugló önkormányzata nagyságrendileg tízezer négyzetméteres területhez juthatna hozzá térítésmentesen, s megfelelően hatékony gazdálkodással havi szinten néhány millió forintos bevételt lehetne elérni az üzemeltetésből."

A történet pikantériája, hogy a tulajdonosváltást maga Papcsák Ferenc polgármester terjesztette el a képviselő-testületnek, s az ügy éppen saját, fideszes párttársai tartózkodása miatt bukott el.

Az elnök elmondta, sajnálja, hogy a történetből politikai kérdés kerekedett, pedig véleménye szerint az évek óta húzódó kezdeményezést az előző, MSZP-SZDSZ-es polgármester is épp olyan elszántan támogatta, mint a mostani, fideszes kerületvezetés. Azt, hogy az ügyben mind ez idáig nem született döntés, a klubon kívül álló okoknak tulajdonítja, ezért aztán a folyamtokba jobb, ha nem avatkoznak bele...

„Eddig mindenki azt mondta, hogy a BVSC jövője támogatásra méltó ügy. Mi nem szeretnénk sem ingatlanfejlesztéssel, sem politikával foglalkozni, mert mi nem ehhez értünk, hanem a sporthoz. Azt szeretnénk, ha olyan tulajdonosa lenne a Szőnyi útnak, amely jó gazda módjára tartja fenn a sporttelepet, a klub pedig arra a tevékenységre koncentrálhatna, amiért százkét évvel ezelőtt megalapították - ez pedig a sport."

A legfontosabb kérdés tehát nem is az, ki, hogyan és milyen okból szavazott. Sportszakmai szempontból sokkal inkább az a lényeges, hogy a döntés milyen módon befolyásolja a klub, a sportolók, s legfőképpen az egyesületnél nevelődő utánpótlás bázis jövőjét...

„Sokakkal beszélgettem az elmúlt napokban, de ez a megközelítés nem nagyon foglalkoztatta őket - vallotta be Szentpáli Gábor, hozzátéve: maga is kardinális kérdésnek tartja a szakosztályokat érintő változásokat. - Rengeteg gyerek sportol jelenleg is nálunk. Az úszótanfolyamainkon csupán a mostani tanévben kétezer-nyolcszázan vesznek részt, a tizenkét szakosztályunkban pedig hozzávetőleg ezer utánpótlás korú sportolónk van. Mindezen túlmenően mintegy ezerötszáz mozogni vágyó jár hozzánk, az uszodába tavaly huszonötezer alkalommal léptek be nyugdíjasok. És ezek a számok kizárólag a Szőnyi úti bázisra vonatkoznak, a másik két sporttelepünkről még nem beszéltem..."

A történet mindenesetre még nem lefutott, hiszen a képviselő-testület március 14-én - rendkívüli ülés keretében - újratárgyalja a Szőnyi úti sporttelep kérdését. Szentpáli Gábor - bár nem szeretne újból esélylatolgatásokba bonyolódni - elmondta: bízik benne, hogy az utólagosan rendelkezésre bocsátott információk meggyőzik majd a képviselőket az ügy fontosságáról, az átvételben rejlő kedvező lehetőségekről. Hozzáfűzte: a BVSC létesítményeinek sorsa közös érdek, az egész kerületet, sőt az egész fővárost érintő probléma. Éppen ezért gyűjtenek maguk mellé támogatókat, hogy petíciójukkal felhívják erre a figyelmet. A hétfőn indított akció már most eredményesnek mondható, hiszen megközelítőleg ezer aláírás áll a klub megmentéséért „kiáltó" íveken, s akkor az interneten terjedő kampányokról még szó sem esett.

„Nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan állnak ki mellettünk. Többen is megkerestek bennünket, hogy megkérdezzék, miben segíthetnek, és úgy tudom, jó néhányan már levélben is beadvánnyal fordultak az önkormányzathoz. A kezdeményezésünkkel társadalmi jelzést szeretnénk küldeni a képviselőknek, mert az nem lehet, hogy az utcára kerüljön ennyi fiatal."

"MENTSÜK MEG!"

Nemrégiben Boldizsár Norbert egy "Mentsük meg!" című rajzot juttatott el részünkre, amiért ezúton fejezzük ki hálás köszönetünket.

Most minden biztatás jól jön, örömmel és bizakodással tölt el bennünket, hogy vannak még ilyen támogatóink is.

Köszönjük!

MOLNÁR-EMLÉKVERSENY: SVÉD DUPLA

A Molnár János nemzetközi fiú utánpótlás verseny a BVSC-Zugló asztalitenisz csarnokában csütörtöktől-szombatig frenetikus hangulatban zajlott, a serdülők vetélkedése kettős svéd sikert hozott, Heiszman Henrik, a legjobb magyar, bronzérmes lett.

A BVSC asztalitenisz-csarnokának bejáratánál szombaton délelőtt jóformán mozdulni sem lehetett az érdeklődő szülőktől, gyerekektől, külföldi sporttársaktól. No de ami bent zajlott!

A szülők úgy foglalták el a legjobb helyeket, mint a Harry Potter-könyvek megjelenése előtt az üzlet előtt sátorozó gyerekek. Hogy esetleg az edzőt szorítják ki a számára fenntartott pozicíóból, az sem érdekelte őket.

A svéd acél: Simon Söderlund

Náluk jobban csak a csoportmérkőzések és a főtábla eredményeit gépre vivő fiatalemberek lelkesedtek. Az egyik diktált, a másik hírszerkesztőket meghazudtoló gyorsasággal rögzítette az adatokat.

Hogy a lényegre, az eredményekre térjünk... A negyeddöntőben a szlovák és izraeli riválisát egyaránt 3-0-ás győzelemmel búcsúztató, térdfájdalmakkal küszködő Bruckner

Mátét 3-0-ra legyőzte a svéd Konrad Amark, Heiszman pedig nem kímélte honfitársát sem: 3-1-re verte Molnárt. A legjobb négyből azonban már ő sem jutott tovább: 3-1-re kapott ki a másik svédtől, Simon Söderlundtól. A vége így házidöntőt hozott: Söderlund Amarkkal csapott össze: az első helyen kiemelt Söderlund 3-1-es győzelmet aratott. Az eredményhirdetésnél - dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár is a díjátadók között volt - az arany- és az ezüstérmesek jóvoltából a svédek voltak főszereplők, a bronz Heiszman Henriknek jutott.

Az államtitkár honlapunknak kiemelte: „Az emlékversenyek hangulata nem hasonlítható össze egyetlen másik eseményével sem. Emelkedettebb! Az, hogy tizennégy országból érkeztek fiatalok, ékes bizonyítéka, hogy a BVSC nívós nemzetközi viadalt rendezett." Arra a kérdésre, hogy kinek kell a legnagyobb szerepet vállalnia az utánpótlás-nevelésben, azt mondta: „Mi, szülők nem engedhetjük, hogy a gyerekünk egész nap a televízió vagy a számítógép előtt üljön. A gyerek a legfontosabb, annál is inkább, mert akit sportra szoktatunk, azt egyúttal fair play-re is szoktatjuk. Magyarország sportnagyhatalom, ezért a társadalomnak is ennek szellemében kell működnie."

Az eredményhirdetés és Heiszman Henrik rögtönzött kerékpárbemutatója után, Demjén Ferenc Gyertyák című dalára a teremben meghatottan emlékezett - Molnár Jánosra.

Részletes eredmények itt. 

Zugló hivatalos hír és információs portálján a következő cikk és video jelent meg:

http://zugloilapok.hu/web/guest//hirmegjelenito?view_article_3s2C=molnar-janosra-emlekeztek

G r a t u l á l u n k !

MEGHÍVÁS A 18. MOLNÁR JÁNOS NEMZETKÖZI ASZTALITENISZ EMLÉKVERSENYRE

2013. február 07-10. között kerül megrendezésre Asztalitenisz Csarnokunkban a 18. Molnár János Nemzetközi Asztalitenisz Emlékverseny, melyre minden kedves sportszerető érdeklődőt és szurkolót sok-sok szeretettel várunk.

A rendezvény részletes programja itt megtekinthető.

A rendezvénnyel kapcsolatban megjelent cikkek az utanpotlassport.hu ("Memento: a közösség ereje") és a jochapressblog.hu ("BVSC-Zugló csak elismerést érdemel") linkre kattintva olvashatók.

A PAPÍRFORMA NYERTE A GANZ KUPÁT

Hatvanhatan mérlegeltek az évnyitó versenyre, a kötöttfogású Ganz-kupára, amely jó hangulatú, kellemes programot jelentett a Tatai úti csarnokba ellátogató, megszokottan nagy számú érdeklődőnek. A papírforma diadalmaskodott, vagyis nagyjából azok nyertek, akikre számítani lehetett, de nem olyan könnyedén, ahogy gondolná az ember. A szőnyegen ugyanis igen kemény csaták folytak.

Szuper meglepetés nem akadt az évnyitó viadalon, de az esélyeseknek alaposan meg kellett küzdeniük a sikerért. Kemény ellenfelek voltak például az egriek: Madarasi Lőrincz Tamás, Majoros pedig Kiss Balázs ellen nyert menetet. A 96 kg-ban Varga Ádám kényszerítette döntő menetre Rizmajert. A 66 kg-ban is nyerni tudott Kozák István, de ahhoz Fekete, majd - a döntőben - Tóth Márk ellen is három menetre volt szüksége, és arra, hogy a nehéz pillanatokban a vésztartalékait is mozgósítsa.
A 60 kg-ban - Kozák távollétében - alighanem országos tipp volt Krasznai győzelme. Az meg is született, de nem akárhogyan. Az első mérkőzésen ugyanis Knipli legyőzte, a harmadik menetben bemutatott, hárompontos emelésével. Krasznai azt követően 1:0, 3:2-re nyert Kmegy ellen, aki viszont aztán 1:0, 1:0-ra Knipli ellenében. A körbeverésből Krasznai és Kmegy 4, míg Knipli 3 ponttal jött ki, a két 4 pontos között pedig az egymás elleni eredmény döntött.
Okvetlenül veszített a verseny az igen éles küzdelem esélyéből azzal, hogy dr. Kun a 74 helyett inkább a 84 kg-ban indult, ahol viszont végül nem állt rajthoz Lőrincz Viktor. A sorsolás pedig a döntőnek ártott a 120 kg-ban, mert Lámot és Nunajevet azonos ágra tette. Így az elődöntőben találkoztak, és 1:0, 1+:1-re nyert a junior-világbajnok, majd a fináléban az új kecskeméti birkózóklub színeit képviselő Dömötör ellen két, küzdelmes menetben szerezte meg az első helyet. Lőrincz Tamás is már az elődöntőben csapott össze a régi riválissal, Korpásival, és győzte le három egypontos menetben.
Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz, az Eb-győztes Bácsi és a világbajnok Kiss végső soron magabiztosan nyerte a versenyt. Még egyikük sincs kirobbanó formában, ami február elején amúgy nem is lenne időszerű, de a tudásuk és a rutinjuk meghozta az eredményt. Az viszont a kívülállónak is feltűnhetett, hogy Kiss Balázs mennyire megkönnyebbült és felszabadult a sikeres visszatéréstől.

Kötöttfogású Ganz-kupa
55 kg (5 induló, körmérkőzés)
1. Kovács Bence (Kaposvári Sportiskola SE)
2. Borsos Dávid (Kaposvári Nehézatlétikai SE)
3. Juhász Bence (Diósgyőri BC)
60 kg (4; körmérkőzés)
1. Krasznai Máté (Ferencvárosi TC)
2. Kmegy Dániel (Vasas SC)
3. Knipli Csongor (Dél-Zselic-KNSE)
66 kg (11)
Döntő: Kozák - Tóth M. 0:2 (felfordítás), 3:0 (hátsó emelés), 4:0 (pörgetés, hátsó emelés)
1. Kozák István (Ceglédi VSE)
2. Tóth Márk (FTC)
3. Fehér Dávid (BVSC-Ganz) és Fekete Tibor (FTC)
5. Németh István (Vasas) és Szakolczi Hunor (Dorog-Szondi SE)
74 kg (14)
Döntő: Lőrincz ellen Szabó (mint kiderült: vesefájdalmak miatt) visszalépett
1. Lőrincz Tamás (Ceglédi VSE)
2. Szabó Martin (Sziget SC-Vasas)
3. Szabó László (Vasas) és Korpási Bálint (BVSC-Ganz)
5. Nagy Péter (Erzsébeti SMTK) és Madarasi Gábor (Egri Vasas-Sportiskola)
84 kg (11)
Döntő: Bácsi ellen Kun visszalépett
1. Bácsi Péter (Ferencvárosi TC)
2. Dr. Kun Renátó (FTC)
3. Kertész Róbert (FTC) és Antunovits László (Érd)
5. Kéri Zoltán (Mogyoródi KSK-TFSE)
96 kg (11)
Döntő: Kiss - Rizmajer 3:1 (válldobás, illetve kitolás), 2:0 (pörgetés)
1. Kiss Balázs (BVSC-Ganz)
2. Rizmajer György (BVSC-Ganz)

3. Varga Ádám (Vasas) és Majoros Ármin (Eger)
5. Kucsera Tibor (Vasas) és Pintér Balázs
120 kg (10)
Döntő: Lám - Dömötör 1:0 (kivédekezés), 1:0 (kitolás)
1. Lám Bálint (BVSC-Ganz)
2. Dömötör László (Kecskeméti Birkózó Club)
3. Nunajev Juszup (Vasas) és Egervári László (Vasas)
5. Rajczi Gergő (Dél-Zselic SE) és Dajka Richárd (Ceglédi VSE)
A pontverseny
1. Ferencvárosi TC 18 pont
2. BVSC-Ganz 15 pont
3. Ceglédi VSE 10 pont

A legtechnikásabb versenyzőt illető különdíjat Bácsi Péter kapta.

G r a t u l á l u n k !

DABROWSKI NORBERT LETT A MAGYAR VÍZILABDA VÁLOGATOTT MÁSODEDZŐJE, BEDŐ KRISZTIÁN A VÁLOGATOTT MEZŐNYJÁTÉKOSA

Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a vlv-n hozta nyilvánosságra stábjának névsorát és 19 tagú keretét, amelyből kikerült a január 30-i orosz-magyar Világliga mérkőzésre utazó magyar válogatott.
A 19 fő keret tagja, másodedzőként, Dabrowski Norbert (bal oldali fotón), a BVSC edzője, illetve mezőnyjátékosként Bedő Krisztián (jobb oldali fotón).

A keret január 28-án, hétfőn találkozik először, kedden már utaznak, mert szerdán Világliga-meccs lesz Volgográdban, a hazaérkezés másnapján, pénteken pedig már itthon játszanak a románok ellen, szintén a Világligáért, Debrecenben.

Gratulálunk és sok-sok sportsikert kívánunk!

GYARMATI DEZSŐ 85 ÉVES, BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!

Fiatalon Miskolcon kezdett el sportolni ökölvívóként és kézilabdázóként. Vízilabdázóként először a Gamma játékosa lett 1940-ben. Az első osztályban 1944-ben jutott játéklehetőséghez, kezdetben kapusként. 1945-től a Csepeli MTK, 1947-től az Újpest, 1960-tól 1966-ig a Ferencvárosi Torna Club pólósa. 1947-ben a párizsi főiskolai világbajnokságon győztes, 1948-ban a londoni olimpián ezüstérmes.

1951-ben, Berlinben a főiskolai világbajnokságot nyert csapat tagja. 1952-ben Helsinkiben az olimpiai bajnok csapat tagja volt. 1954-ben a torinói Európa-bajnokságon az első helyezett csapat tagja. 1956-ban Melbourne-ben az olimpiai bajnokságot nyert csapat tagja volt. 1956-ban Melbourne-ben a magyar küldöttség Forradalmi Bizottságának elnöke volt. A Forradalom után az Amerikai Egyesült Államokban élt, majd Európában trénerkedett. 1958-ban hazatért, de az amnesztia ellenére két év eltiltást kapott. Ezután a Ferencvárosi Torna Club játékosaként 1960-ban a római olimpián bronzérmes, 1962-ben a lipcsei Európa-bajnokságon a győztes csapat tagja. 1964-ben Tokióban az olimpiai bajnok csapat tagja volt. 1964-ig 108-szoros válogatott.

1963-tól a Központi Sportiskola (KSI), 1966-tól a Ferencvárosi Torna Club edzője. 1966-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán művészettörténész, a Testnevelési Főiskolán szakedzői diplomát szerzett. 1972-től a magyar válogatott másodedzője, 1973-tól 1980-ig szövetségi kapitánya. 1981-től a Budapesti Vasutas SC (BVSC), 1985-től 1988-i ismét a válogatott vezetőedzője volt. 1988 februárjában, a bajnokság közben távozott a BVSC-től és a Vasas-hoz szerződött, de szeptemberben lemondott az edzői posztról.

Irányítása alatt a válogatott 1973-ban világbajnok, 1974-ben Európa-bajnok, 1975-ben világbajnoki második helyezett, 1976-ban olimpiai bajnok, 1977-ben Európa-bajnok, 1978-ban világbajnoki második helyezett, 1980-ban olimpiai harmadik helyezett volt.
1992-től a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) alelnöke, 1996-tól társelnöke volt. 1998-ban lemondott elnökségi tagságáról, majd később újra betöltötte ezt a posztot. 1993-ban megkapta a NOB Olimpiai Érdemrend ezüst fokozatát. 2004-ben a Nemzet Sportolójává és a Magyar Vízilabda Szövetség örökös tiszteletbeli elnökének választották.

Isten éltesse!

TAO Sportfejlesztési Program
2012/2013


AZ ARANYHALMOZÓ LOVASSY VOLT A NAP HŐSE

Lovassy Krisztián három arany- és egy ezüstérmet szerzett 2012. szeptember 30-án, vasárnap a pályakerékpárosok országos bajnokságának második napján.

A BVSC-Zugló kerekese a 4000 m-es állórajtos üldöző időfutamban, az 50 körös pontversenyben és az Omniumban bajnok lett, az olimpiai sprint csapatversenyben pedig a BVSC I. csapatával a második helyen végzett a Millenáris sporttelepen.

Az alacsony létszám miatt a serdülő fiúk és a felnőtt nők pontversenyének mezőnyét közös futamban indították, így Kercsó-Magos Zsuzsanna (BVSC-Zugló) mindössze három ponttal nyert bajnoki címet.

Eredmények, férfiak:
4000 méteres állórajtos üldöző időfutam:

1. Lovassy Krisztián (BVSC-Zugló) 4:55.51 p
2. Bernáth Bendegúz (BVSC-Zugló) 5:15.94
3. Lengyel Gábor (Bátorfi AKTK) 5:24.37
 
olimpiai sprint csapatverseny:

1. KSI 1:25.74 p
(Kenyeres Ábel, Szalontay Sándor, Tóth Barnabás)


2. BVSC-Zugló I. csapat 1:27.57


Főgáz
Magyar Olimpiai Bizottság
Zugló Önkormányzata
Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet
Magyar Paralimpiai Bizottság
Csanádi Árpád Általános Iskola és Gimnázium